web analytics

Blog

Vårmode, höstmode och mönsterbonanza

08 februari 2019,   By ,   0 Comments

Nu är vi mitt inne i oxveckorna. Sängen är väl aldrig så skön som så här års när väckarklockan ringer. Det börjar bli gruvligt tröttsamt att bylsa på sig plagg efter plagg varje gång man ska gå utanför dörren. Men vi måste hålla ut, bara lite till. För bakom krönet väntar sen våren…

Men först… höstmode!

Stockholms Fashion Week har just gått av stapeln och visat modet för hösten. Det kanske inte känns så lockande att titta på. Först vill vi ju klä oss i uppiggande vår- och sommarkläder. Men gästerna till visningarna orkade iallafall spänna musklerna med inspirerande outfits. Spana in mina favoriter här under. Kanske kan du få några idéer.

När det sen kommer till höstmodet så fortsätter rutan och fuskpälsen. Vitt kommer. Svart fortsätter. Och romantiken väller in.

Årets vinnare av H&Ms och ELLEs nykomlingsstipendium fick Rave Review. De tog ”hållbart mode till en ny nivå” som Elle beskriver det, under visningen av deras AW19–kollektion.

Sedan började värmen öka med Selam Fessahayes’ visning som visade vad Elle valde att kalla, ”en magisk mönstereufori”. Jag kan bara hålla med.

Så härligt att se en sådan o-ängslig designer. Hon gör precis som hon vill och känns självklar och internationell, bara 35 år gammal. Jag tror att Selam Fessahaye kan bli hur stor som helst. Förra året gjorde hon debut på modescenen med sin första kollektion efter att redan ha jobbat som stylist och kostymör åt bl.a. Seinabo Sey, Sabina Ddumba , Tove Styrke och Gina Dirawi. Den debutvisningen gick inte heller av för hackor, och uppmärksammades redan då internationellt, bl.a. av Vogue.

Selam Fessahaye SS19

 

Selam Fessahaye, stylisten som bestämde sig för att bli designer, fick i år ELLE-galans pris Årets blickfång.

Läs också vad Vogue skrev om Selam Fessahaye visning i år. Där kan man också se fler bilder.

Talande kläder

”Kläder och framförallt stil har alltid varit ett sätt för mig att kunna tala, kommunicera och uttrycka mig på utan att behöva säga någonting”, säger Selam Fessahaye när hon får frågan om hennes relation till kläder. Och nog talar hennes kläder allt. En sån kreativ kraft hon är. All lycka till henne! 

Andra plagg som talat på sistone är Trumps sneda slips, och de kvinnliga demokratiska ledamöter som bar vitt under hans tal till nationen, till minne av det hundraåriga införandet av kvinnlig rösträtt. Läs vad Susanne Ljung skriver om vita kläder i historien här.

Trump med sned slips, och tuffa 78-åriga talmannen (kvinnan) Nancy Pelosi i vitt, precis som de övriga kvinnliga demokratiska ledamöter i den amerikanska kongressen.

Vårmode

Precis som Selam Fessahaye’s visning så blir modevåren 2019 mönstrad och färgstark. (Baaam)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sen är det bara att sätta ihop allt till en härlig helhet.

Mönstermixa

Här är några tips hur du kan göra när du mönstermixar.

 • Håll dig till en och samma färgfamilj.
  Blanda mönster i olika nyanser av en huvudfärg. Då blir det subtilt, men ändå lite vågat.
 • Mixa små mönster med större
  Gärna av samma, eller liknande sort, men med olika storlek och täthet.
 • Se  upp för övermatchning.
  Mönster hela vägen kan vara riskfyllt. Det bästa resultatet får man om det ser spontant och lekfullt ut.
 • Sprid ut de olika mönstrade områdena och håll ihop dom med en neutral ton. Den tonen får gärna gå igen i någon eller flera av mönstren. Att bära mönstrade skor, neutrala byxor och mönstrad överdel ger en fin helhet där mönstrena inte tar över.
 • Jobba med kontraster och mixa olika tygkvaliteter och strukturer med varann. 
  T.ex. grovt och strukturerat tyg med skirt och slätt. Mixa även kontrasterande mönster med varann, t.ex. ljuva, eller frodiga blommor med tuffa, breda ränder.
 • Är du ovan att mixa mönster, börja med klassikerna.
  Klassiska mönster som prickar och ränder och t.o.m. djurprint går lättast att blanda med andra mönster, då vi redan känner till dom och därmed uppfattar dom mer som ett block.
 • Använd regelbundna, små mönster som en lugn bakgrund. 
  Till det adderar du vildare kompisar.
 • Håll dig till ett tema. 
  T.ex. grafiskt, kantigt och svartvitt i olika former. Det brukar funka fint.
 • Välj accessoarer med omsorg
  När du bär mycket mönster brukar det vara bäst att bära enfärgade/neutrala accessoarer, så att fokus ligger på mönstrena.

Jag ser fram emot en färgsprakande och härlig vår. Under tiden kan vi träna på att mönstermixa med vinterkläderna, som här.

Eller köra enfärgat med en enkel rand som Alyson Walsh.

Alyson Walsh från Thatsnotmyage

Fast mina favoriter när det kommer till mönstermix är…

Så coolt. Och klockrent.

Eller de här unga kvinnornas outfits… Tillsammans!

Ha en fin helg!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: