web analytics

En vän till mig fyllde 50 år i lördags, och firade det med en fest. I vimlet gick jag runt och pratade med min väns trevliga vänner, flera för mig nya människor, och jag tänkte att jag tycker om oss mogna människor mitt i livet.

Vi vaktar inte våra grindar lika stenhårt som förr, utan lämnar dom lite på glänt för var och en att titta in i vår trädgård, även om den inte är sådär välstädad utan ogräs, med välklippt gräsmatta och prunkande rabatter, och välskötta växter utan löss och andra otrevligheter. Det händer allt oftare nuförtiden att man tillåts att se att fler än man själv har skräpiga vrår, hängiga plantor, hirskål som hotar ta över, vissnande grenar, misskötta rosor och en gräsmatta som består av mer mossa än gräs.

FullSizeRender

Men bara för att saker och ting inte är perfekta så betyder det inte att vi ska ge upp, och sluta bry oss. Vi kan fortsätta pyssla om oss själva och vår trädgård så att den duger, och är trevlig att vistas i med all sin charm. Det är en fin balans att försöka bemästra. Anstränga sig så där lite lagom. Så att det duger, men inte blir desperat.

”Beauty to me isn’t something that we create. It’s always been there, and as we grow older we see more of it, we appreciate the simplest of things. We embrace where we have been, and what marks life has left on us, because we have lived. We look at life in a different way, and we realize we are beauty. We always have been, we always will be. So let your face show that you have loved and lost, you have frowned and fought, you have yearned and cried, you have celebrated and smiled, and you have lived and your life mattered to you. That’s true beauty.”

Orden är skrivna av Mary Costanza. Jag vet inte riktigt vet vem hon är, men vackert och tankeväckande är det. Inledningsbilden är också hämtad från hennes facebooksida. Men jag tror inte att det är hon, bara en annan makalös kvinna.

Det handlar mycket om attityd. Inte tänka för mycket på åldern utan bete sig som vanligt. Men ändå se på sig själv med en välbehövlig distans, för att fånga in perspektivet. Försöka se på sig själv lite utifrån. Inte lätt, men eftersträvansvärt.

Det kan hjälpa att studera människor som är lite äldre runt omkring sig. Hur gör dom? Man får en känsla av att dom inte gör någonting särskilt alls. Framför allt tror jag kanske inte att man ska tänka för mycket. Jag tror att det bästa är att gå på magkänsla, intuition. Känns det bra brukar det också blir bra.

Jag har inte hunnit prata med min nyblivna 50-årings-vän, om vad hon har för tankar när hon nu nått den aktningsvärda åldern. Men jag läste en tankeväckande artikel som handlade om hur man ofta oroar sig för hur det ska bli sen, när man befinner sig i 50+fasen.

”You spent the whole year leading up to your 50th birthday in a stew of worry: What tortures does menopause have in store for me? Will I be forced to retire my youthful dreams for more modest “mature” aspirations? Is it too late to fix all the mistakes I made raising my children? How could standing in the wings watching younger performers on stage ever be as sweet as standing in the spotlight myself? Will I become dried up, washed out, sidelined and invisible? Will there still be sex?”

Läs hela artikeln här.

Med förebilder som t.ex. skådespelerskan Helen Mirren, förstår man dock att man knappast behöver oroa sig. Och Helen har t.o.m. hunnit bli 70! Om en 70-åring kan stråla som hon, så ska det väl inte vara någon match för oss 50-åringar. Eller 60-åringar heller, för den delen. Vi vet att det är MÖJLIGT!

70-åriga Helen Mirren, i en reklam för L’Oreal. Vilken attityd! Helen ÄGER, är inget offer, är definitivt ingen osynlig liten tant.

Det är alltså INTE lika säkert som amen i kyrkan att man skulle bli en osynlig liten tant så fort man gått in i andra halvlek. Man behöver INTE hamna i ett dike av tristess och en känsla av att allt är över. Det är INTE oundvikligt. Det är bara något gammalt som har hängt kvar. Nu finns det, tack och lov, andra vägar att gå.

Just så!

Färg

IMG_4777Ett sätt för att behålla gnistan är att använda FÄRG! Varför tacka nej till en sådan fantastisk upplyftare som färg, som både gör oss själva och andra på gott humör, och ger oss rosor på kinderna och glitter i ögonen. Dvs. om färgerna är rätt! Annars kan det bli precis tvärtom.

Har du inte tagit reda på dina färger än, och inte har tänkt att ta professionell hjälp, så kan du själv lära dig att se vilka färger som passar dig bäst.

  • Håll upp en färg mot ansiktet och titta noga i spegeln. Gör färgen att din hy strålar, och dina ögon framhävs? Eller ger det din hy en glåmig och trött ton, och får din blick att slockna?
  • Färgen ska komplettera dig, inte ta över.
  • Ibland behövs bara en liten dos av färg, på en accessoar eller två. Särskilt de allra starkaste av färgerna. Men det kan också vara så att om du är gråhårig kan du tåla mer färg än innan du blev grå. Testa förutsättningslöst, ibland kan man bli förvånad!
  • Ha kul! Experimentera hejvilt. Det värsta som kan hända är att du kommer på en ny idé. 🙂
  • Låt dig inspireras av andra. Titta i magasin, på modesiter som Vogue, svenska inspirations- & köpguiden Theyouway osv. Man vet aldrig vad man kan hitta! Det kan vara just den där färgkombinationen, det plagget, som sätter fart på kreativitetsandarna. Vad sägs t.ex. om udda strumpor som hos Thom Browne? 🙂

En som antingen har en bra rådgivare, eller är en riktig fena på det här med färger är Drottning Máxima av Nederländerna. Kanske hjälper hennes argentinska rötter till, tillika hennes egna starka färger. Faktum är att hon inte räds starka färger det minsta. Och framför allt vet hon exakt vilka färger som passar henne! I den ena läckra kreationen efter den andra dyker denna tjusiga 45-åring upp, färgstark eller elegant nedtonad, och alltid lika stilsäker varenda gång. Imponerande!

Nu återstår bara att säga,

Trevlig helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: