web analytics

3 år har gått sedan dagen jag började blogga om ämnena 50+ och mode, två ämnen som ligger mig varmt kring hjärtat, och allra helst då i kombination med varann. 174 inlägg senare tycker jag att det fortfarande är lika intressant att skriva om detta med att vara 50+, med allt vad det innebär, och att fortfarande vara intresserad av mode.

Funderar över kläder, färg och stil gör jag varje dag. Såklart. Det är ju mitt yrke. Men ofta funderar jag också över åldrandet, både mitt eget och andras, och inte nödvändigtvis går tankarna i negativa banor som man kanske skulle kunna tro. Mestadels tycker jag själv, åtminstone, att det är en befrielse att befinna sig på den här sidan av 50-årsstrecket. Jag är lugnare, mer tillfreds, friare, gladare, snällare mot mig själv, och mera tacksam över livet och människorna jag har runt mig. Jaja, kanske inte varje dag då, jag har också mina dagar. Men påfallande ofta tycker jag att det är toppen att vara där jag är nu. Jag gör som jag vill. För det mesta.

Läser i lokaltidningen Mitt i Södermalm att Louise Hoffsten som imorgon fyller 50, upplever en kris och tycker att fylla 50 är ett steg närmare döden. Hon undrar över varför man ska fira det. ”Att bli äldre och sämre i kroppen? Ständigt vara osams med kropp och själ?” Jag kan förstå att just hon som kämpar med MS, tycker att det är extra jobbigt med en åldrande kropp. Men hon säger också att hon är nyfiken på vad som händer efter att hon har passerat ett halvt sekel. ”Alla blueskvinnor blir bara bättre och bättre med åren.”

Foto Emma Mattsson

Louise Hoffsten fyller 50. Foto: Emma Mattsson

Ja det är DET, att vi liksom förädlas där inuti med åren. Att vi känner oss själva bättre, och i bästa fall accepterar den vi är. Tätt samman med det brukar också toleransen mot andra bli större. Vi blir gärna ödmjukare, mildare och klokare med tiden, och det tycker jag är väldigt sympatiskt. Inte alla blir själsligen rikare förstås, men väldigt, väldigt många. Vi blir trevligare människor helt enkelt, när vi blir vän med alla våra sidor.

1513715_398945766937152_4753995912474241032_n

Och vad händer då egentligen med den åldrande kroppen? Förutom läsglasögonens intåg, rynkor, grått och uttunnande hår, klimakteriet och allt annat som vi redan känner till, så ändras också t.ex. våra smaklökar. Likaså luktsinnet trubbas av med åren. Med förändrade hormoner kan vi också plötsligt börja gilla mat vi inte gillat förr, och vice versa. Vår egen doft kan förändras, men uppmuntrande nog har studier visat att kvinnor mellan 45-55 doftar godast! Så synd att jag fyller 56 nästa år då. Det blir lite svårare att kliva upp ur sängen, kroppen blir stelare, allt eftersom. Motion och stretching heter lösningen, åtminstone till stor del. Med ökande ålder rör vi oss saktare och saktare. Det beror på att hjärnan signalerna till musklerna går långsammare, och det börjar redan vid 40-årsåldern. Att läka en skada på kroppen tar längre tid. Benskörheten startar, men kan stävjas med basisk mat läste jag här nyligen. Muskelmassan minskar. Träning, heter förstås lösningen. Vi krymper. Men om vi pressar tyngd mot vårt skelett som att lyfta vikter osv. får hjärnan signaler om att addera mer benceller. Och att äta kalkrik mat och D-vitaminer är också bra. Småkrämpor börjar dyka upp från ingenstans för att ersättas av en annan krämpa en annan dag. Mystiskt och oförutsägbart. Bra att tänka på hur vi står och hur vi går. Naglar och hud börjar torka ut, och det beror på att kroppen inte producerar lika mycket naturliga oljor som förr. Addera fukt och krämer, och drick mycket vätska.

Läs mer: http://www.purpleclover.com/health/1706-17-surprises-your-body-has-store-you-post-50/item/eating/

Inte så uppmuntrande läsning, eller hur? Rätt obehaglig, faktiskt. Vad tänker ni om att åldras? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan. Att läsningen påverkat mig, det förstod jag efter nattens dröm.

SNA2103A-620_1695487a

Rod Stewart 70. Än så länge med hår. 🙂 Svårt att tänka sig Rod utan hans karakteristiska frisyr.

Jag drömde att jag mötte Rod Stewart i ett gathörn i min tonårsstad Strängnäs. Han såg ut som han brukar göra, men var klädd i en himmelsblå illasittande gubbkostym och verkade lite nere. Jag och min man pratade lite tröstande med honom och efter vårt samtal så vände sig Rod om, och till vår förskräckelse blottades en rejäl flint som inte synts ett spår av från framsidan. Skrämmande. Precis som åldrandet i sig kan verka vara.

(För er som gillar Rod så finns det förresten en underbar video med honom där han intervjuas i en bil av James Corden. Mycket charmig. Om ni inte har sett den så finns den här.)

Vad gäller åldrandets dystra fakta så hjälper det att påminna sig om att först och främst så gäller mycket av detta, som står här ovan, inte förrän senare i livet. Mycket av det går också att stävja. Som t.ex. att vi gör klokt i att fortsätta vara nyfikna, och vi kan vara lite försiktiga med lök och vitlök för odörens skull, och vi gör väldigt klokt i att hålla kroppen igång. Och knoppen. Jag tror trots att det är lite nedslående kunskap, att det är bra att ha den här medvetenheten i bakhuvudet, för att bereda oss på vad som komma skall. Och, inte minst, för att vara tacksamma för det vi har nu och njuta medans vi kan. Och för att påminna oss om att vara rädda om våra kroppar, och våra knoppar. Men viktigast av allt är väl ändå att vi kan skratta åt eländet emellanåt?

 

If you can’t laugh at yourself, no one will ever take you seriously.

Anna Lee Shetler

 

Men hur kan vi tänka stilmässigt då när vi åldras? Det kan sammanfattas med ett ord. Stilrent.

Gwyneth Paltrow, i stilren klänning från Tom Ford. Gwyneth är visserligen bara 42 så egentligen har hon inget att göra på den här bloggen. 🙂 Men klänningen var så bra exempel på stilrent, och stilrent passar alla. Men allra bäst mogna kvinnor, vare sig man är 42 eller 82.

Att inte krångla till det, att tänka stora svep och aldrig plottrigt. Och köp kläder av hög kvalitet, det lönar sig. Väl valda val, i tydliga nedslag, är grejen. Vid minsta tvekan, välj det klassiska. Även om något kanske skulle kunna vara lite mer spännande än så, så blir det bara spännande om du är helt säker på vad du gör. Men vet du vad du gör, och allt stämmer, go for it!

Jag tycker Christophe Lemairs stilspråk (som jag nämnde i förra inlägget) är en utmärkt inspiration till vad som verkligen funkar för den mogna kvinnan. Man kan gärna satsa på lite mer färg än så här, och på lite mer accessoarer så blir det ännu bättre!

Christophe-Lemaire-2 Christophe-Lemaire-Fashion-Week-Paris-Fall-WInter-2014-2015

Och till sist lite kloka ord från Diane von Furstenberg.

Ha en skön helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: