web analytics

Blog

60 är det nya 50

01 november 2014,   By ,   0 Comments
10616304_10154594098510705_3716667346640905312_n

Donna Mitchell, modell och skådespelerska, 60+

50 är det nya 40. 60 är det nya 50. 70 är det nya 60. Åldrarna går ner i ålder. Vi är yngre längre. Inuti. Vi lever som generationen innan gjorde när de var 10 år yngre än oss, eller kanske t.o.m. ännu yngre.

Det sägs att de barn som föds idag kommer leva i långt över 100 år, ända upp till 150! Vart är vi på väg, kan man fråga sig? Det är både lite skrämmande och fascinerande. Hur länge ska vi ”hålla igång” här på jorden? Ska vi leva lika länge efter pensionen som före? Vilken kvalitet blir det på livet i andra halvlek, då?

Fenomenet att bli äldre tycks dock inte lika skrämmande som det tedde sig när jag var yngre. Då var det lika med att stå med ena benet i graven, en gastkramande skräckupplevelse i mitt perspektivlösa unga liv, som fick mig att tänka tankar som att leva hårt och dö ung. Vid 30 var ju livet över. Ha!

Läste i DN’s insida igår, läsarnas kommentarer om ålder och tänker att det ser rätt ljust ut att bli ännu äldre. Jag börjar nästan att se fram emot det. Iallafall fram till 60-70, och så länge man får behålla hälsan och vännerna.

”Jag ser världen från ett bredare och mer nyanserat perspektiv än när jag var ung.”   Kati

”Min ålder har gett mig en självkänsla som gör att jag säger ifrån.”   M

”Fuck you! Nu gör jag som jag vill.”   Marianne

stories1_zps32046306

”Fuck you! Nu gör jag som jag vill.” säger signaturen Marianne, här illustrerad av svenska 60+modellen Ingmari Lamy när hon modellar för &Other Stories.

Insidan verkar må bättre med åldern, för många. Och vänder man blicken inåt och försonas med sin åldrande utsida så verkar det riktigt lovande. Utsidan visar ju lite mer brutalt hur åren gått fram. Men å andra sidan kan vi ju inte, och vill vi förmodligen inte heller vara forever young. Eller vill vi? Nej, inte jag.
Jag tycker att livet bara blir bättre och bättre. Må vara att rynkorna blir fler, håret gråare, kroppen skruttigare och krämporna fler. Men livet blir lättare att handskas med för varje år, tycker jag. Som 50+are har man ju varit med ett tag, och har en hel del erfarenheter att dra nytta av. Jag lyssnar mer på min kropp, lyssnar mer inåt, hetsar inte upp mig på samma sätt som förr, varken med glädjande nyheter eller sorgesamma nyheter. För livet fortsätter ju, och inget är möjligt att hänga kvar vid, vare sig det är tungt eller roligt, och det leder till att man tar man saker lite lättare. Eller? Hur är det för dig?

Det bästa av allt ändå, är att tiden allt mer återgår till att bli min egen tid igen. Lite som när jag var ung och fågelfri. Så småningom kommer ingen längre att ”äga” min tid. När pensionen inträder så kan jag ”…promenera hur långt och länge som helst och stanna och betrakta djurspår, moln, vattenytan eller träden. Det finns ingenting som tvingar mig att skynda på stegen…” som signaturen Eva skriver i DN’s artikel.
Det ser jag fram emot. Så länge man har hälsan. Då är allting möjligt. Nästan allt.

Men det är inte så dumt nu heller. Verkligen inte. För just det där att man mer och mer släpper på kraven om hur man förväntas vara, gör att jag känner mig friare än på länge. En uppfriskande distans till mig själv och till mitt liv tycks ha infunnit sig. Jag är långt ifrån helt fri, och det finns ju såklart en viss gräns för hur fri man tillåter sig att bli, för att fortfarande fungera bland andra. Jag vill ju inte bli en tokfia som går helt inne i sin egen värld. Men jag vill vara så fri att jag väljer utifrån mig själv, och inte utifrån yttre förväntningar, eller för att behaga.

När det gäller att åldras och att handskas med den utsida som följer med åldrandet, så finns det många förväntningar som ställs på oss. Framför allt på oss kvinnor.
Någon som heter Mary Costanza har uttryckt det så bra.

”There are some people that feel women of a certain age shouldn’t dress up, express themselves, wear bright, bold colors, or even show a little skin. More women are feeling confident to express themselves as they get older, because they care less about what other people think, and rely more on their own instinct. They dress and behave in a way that is all their own. What other people think about them is none of their business. It is what they think of themselves and how they choose to express themself to the world that counts. Beauty isn’t an age, it’s a form of individuality of self expression. That is beauty at it’s finest.”

ingmari lamy

Vem säger att vi kvinnor inte längre ska få uttrycka oss med våra kläder, med starka färger, eller visa lite bar hud, bara för att vi uppnått en viss ålder? Det går såklart alldeles utmärkt, och är faktiskt inget som någon annan behöver lägga sig i. Var och en har den möjligheten, inte bara den som har turen att åldras lika lika vackert som Ingmari Lamy, 60+.
Foto: Polly Penrose, från Michelle Lowe-Holder SS14 lookbook ’Fusion’.

It’s about getting bolder, not older!

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

My greatest joy has come late in my life. Everything I did when I was younger was connected with a great deal of pain and stress, because I never gave myself credit and I always thought everyone was better than me. Now I do things with pure joy and don’t worry about whether people will like it. My art has become much clearer and more focused because I’m my own friend now and I’m not worried about what people think.

Ilona Royce Smithkin, artist

 

Life looks a little rosier after 50, a new study finds. Older people in their mid- to late-50s are generally happier, and experience less stress and worry than young adults in their 20s, the researchers say. 

Rachael Rettner

 

Jag har skrivit mer om 60+ än 50+ den här gången, som du märker. Men framtiden har vi ju framför oss, och jag tycker inte att det skadar att redan nu reflektera lite över vart vi är på väg. Att vara lite förberedd gör förhoppningsvis att man både njuter lite mer nu, och när man väl är där.

Till sist en länk till en liten kavalkad med 60-åriga celebriteter, och modehuset Lanvins chefsdesigner Alber Elbaz’ kloka ord.

10603249_1655281578032067_4744988367906001491_n

Trevlig allhelgonahelg!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: