web analytics
business-garderob

Illustration: Malin Wigren

Nu är hösten här, och vi går in i arbetslivet på allvar efter sommarens lättja. En del av oss jobbar i affärslivet där business attire gäller, en formell, och strikt regelföljande dresscode. Här följer en sammanfattning, med tips om hur du också kan göra affärsgarderoben lite personligare, i en intervju gjord för Campus, som publicerats bland webbsidans karriärtips.

Tips! Där finns också en artikel om färger att bära på jobbintervjun. Intressant läsning även för den som inte söker jobb, som t.ex. att ha i bakhuvudet inför klientmöten. Klicka här!

Så fixar du en business-garderob

Med en snygg och funktionell affärsgarderob får ditt självförtroende en boost, vilket ger dig en skjuts i karriären. Stylisten Marie Tostar Lindner ger sina bästa tips från topp till tå.

1. Bygg en bas
Investera i fem dräkter eller kostymer av god kvalitet och med ett välskräddat snitt. Tillsammans med ett tiotal toppar eller skjortor har du en schysst bas i din affärsgarderob.

2. Hitta ett eget kännetecken
Ditt personliga varumärke kan vinna på att du adderar ett personligt kännetecken, exempelvis en annorlunda frisyr, snitsiga glasögonbågar eller en viss typ av smycken. Det förstärker ditt personliga uttryck.

3. Satsa på en grå kostym
Om du bara har råd att investera i en kvalitetskostym så är det ett hett tips att välja en tunn grå ullkostym av klassiskt snitt. Passar såväl sommar som vinter.

4. Se till att ha kvalitets-accessoarer
Köp en portfölj eller datorväska samt bälten och andra accessoarer av god kvalitet, de får gärna matcha varandra. Såväl skor som väskor tenderar att dra blickarna åt sig, så snåla inte på kvaliteten.

5.Glöm inte ytterkläderna
Satsa på en snygg kappa, rock eller vinterjacka. På vintern visar
vi oss ofta i ytterplagg även i affärssammanhang och då är det viktigt att det inte drar ner ditt helhetsintryck. Bekväma dunjackor kan döda vilken business-outfit som helst.

Jag vill tillägga att istället för den grå kostymen (som jag främst åsyftade de manliga läsarna) kan en formell klänning vara ett bättre val. Eller kostym i annan färg, ju mörkare desto mer formell.


För den som är road av modeillustrationer kan jag varmt rekommendera utställningen Fashion Figures Faces på Millesgården med Mats Gustafsons mästerliga teckningar (se nedan). Utställningen pågår till den 22 sept.

gående  sonia svart päls

 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: