web analytics

Blog

Åldrandet, och nya vanor

26 november 2021,   By ,   0 Comments

Alla har vi varit där, vi har provat att bära en ny typ av plagg, färg eller accessoar och det känns ovant till en början. Men det förstår vi. Så vi provar lite till. Det känns fortfarande ovant. Men vi har hört att man ska envisas. Så vi håller på men skavet ger sig inte, trots flera försök. Så efter ett tag ger vi upp och tänker att det nog ändå inte var vår grej.

Inte så konstigt.

Vanans makt är stor. Men ovanans makt är minst lika stor, och då är det upplevelsen av att känna sig ovan som jag menar. En sådan känsla kan bita sig fast riktigt länge.

Det finns lite olika uppgifter på hur lång tid det tar för en ny vana att sätta sig, allt mellan 18, 21, 66, 90 eller 254 dagar. I snitt 66 dagar, sägs det. Det tar med andra ord längre tid för en ny vana att implementeras i vårt dagliga liv än vad vi kanske skulle kunna tro, och önska. En förklaring till varför det är svårt att ändra vanor handlar om att vi väljer kortsiktig belöning före en belöning som ligger längre fram.

Så tänk på det om du vill prova något nytt. Istället för att du tar av det nya när det börjar störa dig försök stå emot och se vad som händer om du bara fortsätter. Och sen fortsätter du lite till! Det kan som sagt behövas en lång tid innan den nya vanan känns lika naturlig som att borsta tänderna. Lösningen heter envishet, tålamod och babysteps, alltså ett litet steg i taget.

Lycka till! ❤❤❤

 

Att börja bära halsband t.ex. kan för en del vara en vana som tar sin tid innan den känns helt naturlig. Även när det är mindre än det här. Bild hämtad från C.M.H Design Jewellery

Röster om åldrandet

”De såg mig mig inte. Jag blev inte tillmärkeslagd. En liten farbror i hatt och gråskägg. Jag var en irrelevant del av gatubilden, en stolpe, en pappers­korg”.
… ”Att bli äldre och osynlig döljer mig – äntligen – från den aggressiva manliga blicken. Jag hatar den och ömkar alla som är kvar i den.”

”Den 6 november skrev Åsa Linderborg i en krönika på nrk.no om hur åldrandet numera påverkar hennes jobb. Motviljan att synas i tv-rutan förstärktes under pandemins digitala möten när hon i timtal tvingades se sitt eget ansikte på dataskärmen. Fenomenet som kallas ”Zoom Face” dök upp 2020 och var en anledning till att plastikkirurgin fick ett uppsving det året.

Ann Heberlein kommenterade Linderborgs text i SvD (20/11) och beskrev hur hon, i samband med sitt boksläpp i höstas framför allt bävade för att se sig själv på bild. Hennes porträtt i artikeln har ritats på med spritpenna, såsom plastikkirurger markerar var de ska lägga snitten, men Heberlein vill inte plötsligt se ut som någon annan. Hon vill se ut som hon gjorde när hon var 35. Heberlein ger samtidigt en känga till sitt yngre jag som längtade efter att bli äldre och en tid då utseendet inte längre skulle spela roll. Den tiden kom aldrig.

Det har den inte heller gjort för Amelia Adamo som skrev i Amelia (22/11) att hon tittade bort när hon såg sig själv i ett tv-program nyligen. Hon framhåller att det i Sverige är okej att sörja ett förlorat utseende så länge man inte gör det offentligt, för då framstår det som att man sviker sin generations kvinnor.”

”Om inte medelålders kvinnor syns någonstans är det inte konstigt att man kan få för sig att kvinnor inte borde åldras”.

/ Hanna Mellin, ”Ge inte upp er plats, Ann Heberlein och Åsa Linderborg”, DN 25/11

Erik Helmerson, 54

Åsa Linderborg, 53

Ann Heberlein, 51

Amelia Adamo, 74

”Jag vet hur jag ser ut. Jag har inget val. Vad ska jag göra åt det? Sluta åldras? Försvinna?” sa Sarah Jessica Parker, 56 till Vogue här om veckan angående den ålderismstormen som brutit ut inför Sex and the City-uppföljaren And Just Like That…

Det snackas och skrivs mycket om åldrandet just nu. Men det finns ingen omväg runt åldrandet, bara ett förfärligt alternativ.

Alla vi möts av tidens obarmhärtiga framfart när vi tittar oss i spegeln. Det är minst sagt en utmaning, för att inte säga en sorg över det som en gång var och som nu är borta.

Var och en möter också sitt förfall med olika attityd. En del bemöter det med hjälp utifrån. En del startar en sundare livsföring. En del vänder sig inåt, utforskar och personlighetsutvecklar, en del ”suddar” helt sonika bara med ögonen när de ser sig själv i spegeln som Inès de La Fressange, fransk fotomodell. Metoderna är många men den viktigaste är nog vår egen vår inställning till själva livet.

”I pay no attention to wrinkles. I just stand back from the mirror”. – Inès de La Fressange, 64 

Sharon Stone, 63

“The idea that being youthful is the only thing that’s beautiful or attractive simply isn’t true. I don’t want to be an ‘ageless beauty’, I want to be a woman who is the best I can be at my age.”
 / Sharon Stone

Andie MacDowell, 63. (Det är också hon som är på inledningsbilden.)

”I somehow feel like I look younger because it looks more natural. It’s not like I’m trying to hide something.”

/ Andie MacDowell om att gå över till grått hår, vilket startat en storm i Hollywood

 

Jag tror det är klokt att inta en mer existentiell inställning och fråga sig varför vi är här, om vad som är viktigt egentligen, överväga om vi kanske kan omvärdera våra uppgifter, om vi kan vara mer till hands för andra än att sitta still och bara låta förfallet falla över oss.

Att inte låta åldrandet ta över utan lägga fokuset mer på annat, är en bra sak. Att inta en attityd lite grann som Mark Twain ”Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter”. Eller ”You can’t help getting older, but you don’t have to get old”, som George Burns sa.

Ja, det krävs något av oss för att inte i tysthet tyna bort och liksom skrumpna i kropp och själ. Vi måste jobba lite för att behålla gnistan och hålla oss unga sinnet, det kommer inte gratis. Att fortsätta utvecklas, att prova något nytt, skaffa nya vanor (och stå ut medan det skaver) och vara nyfikna på andra människor och andra sidor hos oss själva kan vara en väg.

Eller som Sophia Loren beskriver det;

”There is a fountain of youth: it is your mind, your talents, the creativity you bring to your life and the lives of people you love.

When you learn to tap this source, you will truly have defeated age.”

Sophia Loren, 87

Men om det är vår attraktionskraft vi oroar oss mest över så är det ju ändå så som Liv Strömqvist menar i sin bok ”Inne i spegelsalen”, att när vi släpper vår ängslan om hur vi ser ut och slutar att försöka fånga och kontrollera det, och landar engagerat i ett här och nu så är vi alla vackra, var och en på sitt sätt. När vi så att säga ger av själen så strålar vi liksom inifrån.

”Nina, 53, (som är misstänkt lik feministen Nina Björk!) berättar i Liv Strömquists tecknade bildrutor om hur hennes utseende gett henne ett självförtroende, en hög status och en känsla av att ha ägt alla rum hon gått in i. Men vid femtio måste hon bevisa att hon faktiskt har något att komma med. Det är både en sorg och en sorts demokratisk rättvisa, menar hon.”  

/Utdrag ur Jonna Simas recension i Aftonbladet den 14/10

Liv Strömquist

Eller som Katerine Hepburn sagt, eller något i stil med detta; ”När vi åldras måste vi envist hålla fast vid att skönheten går inåt”.

Eller som Samuel Ullman säger;

”Nobody grows old merely by living a number of years. We grow old by deserting our ideals. Years may wrinkle the skin, but to give up enthusiasm wrinkles the soul.”

Eller;

”Vad du än gör, Ge Aldrig Upp!” som Lady Jane Avis säger.
Helt enkelt.

Lady Jane Avis, 94

Eller också behöver vi bara blir tillräckligt gamla. För att få perspektiv, kanske.

”Det gamla paradigmet var: Du föds, du peakar i medelåldern, och sedan går du in i skröpligheten. Om du i stället ser åldrandet som att gå uppför en trappa finner du välbefinnande, själfullhet, visdom, förmågan att vara uppriktigt intim – och ett liv med mening.

Humor, tacksamhet, lekfullhet och anpassningsförmåga är några av de bästa egenskaperna för att få ett långt liv. 

Jag älskar ålder. Picasso sa att det tar lång tid att bli ung. Jag älskar att vara över krönet, för jag har upptäckt att här finns ett helt nytt landskap”.

/ Jane Fonda

Jane Fonda, 83

Hur tänker ni kära läsare kring att åldras?
Skriv gärna en rad i kommentarsfältet. ⬇
Men hur det än så är det ju så fint ordnat här i livet att vi inte själva behöver stå för den där gnistan hela tiden.
”In everyone’s life, at some time, our inner fire goes out. It is then burst into flame by an encounter with another human being. We should all be thankful for those people who rekindle the inner spirit.”
– Albert Schweitzer
Tack och lov för vänner!!! Vad vore livet annars? 🙏🔥❤️ 
Ha en fin helg allihopa! ❤️

Sarah Jessica Parker och Cynthia Nixon


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: