web analytics

Igår var jag på Dansmuseet och såg utställningen ”Everything you can imagine is real” med kostymer i papper av Bea Szenfeld och fotografier av Karolina Henke och Carl Thorborg, och skisser av Stina Wirsén.

Wow, säger jag! Spring dit snabbt och se om du kan. Utställningen pågår bara till och med söndag!

Bea Szenfeld har en fantastisk förmåga att skapa absolut magi med helt vanliga A4-pappersark. Hennes frenetiska arbete är beundransvärt bara det, till att börja med. Denna ihärdighet, uthållighet och ambition är något i hästväg. Och hennes aldrig sinande kreativitet är i toppklass! Haute Papier! Hon är så extremt kreativ att jag tror att varje cell i henne uppfinner något, varje sekund.

Jag har haft glädjen att få arbeta med Bea. Vi gjorde ett framträdande, en slags föreläsning i dialogform på ämnet stilkrockar under ett event i Sickla Köpkvarter 2008. Förberedelserna vi gjorde tillsammans innan var en fröjd av kreativitet och tankeexplosioner. Vi googlade bilder och diskuterade signaler, stilar och krockar och hade väldigt roligt, minns jag. Bea fullkomligt sprutar av idéer, och är oerhört hängiven, engagerad och ödmjuk. En ovanlig människa vars fantastiska frukter vi nu får njuta av. Mer och mer, verkar det som. Lyckosamt nog.

På utställningen kunde man alltså också njuta av Karolina Henkes och Carl Thorborgs foton, samt skisser av Stina Wirsén. Vilka konstnärer dom är, alla tre. Ljuvligt!

Gatumode

Sann kreativitet kan man också se ute på gatorna och låta sig inspireras av. Och särskilt under modeveckorna runt om i världen. Precis som den nyligen bortgångne legendariske fotografen Bill Cunningham gjorde, kan man på gatan snappa upp nya vindar, nya strömningar, nya trender. Spännande. Se bara några exempel från gatan under modeveckorna i Milano och London, alldeles nyligen.

(Klicka på bilderna för att läsa nyckelorden)

Kanske hittar du något att ta efter nu när vi ska ömsa skinn till höstligare outfits än vad vi burit det senaste halvåret.

Foppatoffeln

Modeindustrin snappar förstås också upp vad som rör sig på gatorna. Men vem hade kunnat ana att Foppatoffeln skulle bli het någonsin?! Modedesignern Christopher Kane lät pimpade Foppatofflor inta catwalken på sin modevisning häromveckan, fast då heter dom förstås crocs. (foton från harpersbazaar.com)

Och nej, jag kommer inte att ta upp den trenden.

(Fast oss emellan så äger jag faktiskt ett par Foppatofflor. Yes. Ett par knallgula. Jättefula. Men ack så bekväma att sticka foten i, på landet där man går in och ut hela tiden. Varje år tänker jag att jag måste göra mig av med dessa asfula skodon. Men ännu så finns de där parkerade, på landet. Men att bära sådana i stan. På allvar? I don’t think so. .-) )

Marquis_blog

Apropå ratade utseenden så följer jag en fransk, mycket modemedveten kvinna på Instagram vars instakonto heter marquis_blog. Hon publicerar bilder på sig själv i den ena läckra outfiten efter den andra, och hon skriver också en blogg. (www.marquisparis.com)

Hon är 41 år, jobbar som advokat och har tre barn, och hon har en väldigt dyr och exklusiv smak. Hon klär sig i Prada, Valentino, Bottega Veneta, Fendi, Christian Lacroix, Chanel… ja, ni förstår nivån. Men som bekant så leder inte dyra plagg automatiskt alltid till garanterat god smak. Men den här kvinnan har absolut känslan, den goda smaken, och stilen. Elegant och mycket kvinnligt.

Varför jag berättar det här, förutom att tipsa om att hon finns för den som söker inspiration av en mogen kvinna (även om man kanske inte har den ekonomin som hon har!?!), är för att hon fick ett ”tips” av en läsare, och det tipset var verkligen inget snällt tips. Hon uppmanades att ”sluta lägga ut bilder av sig själv på internet för att hon 41 år gammal utan en modells fysik!!! Det hon gjorde var inget annat än skrattretande”, tyckte den här insändaren.

Det är ju inte klokt! Jag vet inte om insändaren är man eller kvinna, men jag gissar att hon är en kvinna, och det gör mig så upprörd att vi inom kvinnosläktet kan diskriminera och censurera varandra så. Vi ska ju peppa varandra! Eller hur? Men tack och lov verkar insändaren vara rätt ensam om sin skruvade inställning, ”Marquisparis” fick ett massivt stöd av oss följare på Instagram, och ordningen verkar återställd.

Så här skrev ”Marquisparis” om det;

”A kind spirit recently advised me to stop posting pictures of myself on the Internet, because, being 41 and not having a model’s physique I was on my way to the paroxysm of ridicule (dixit).
That kind spirit is right.
I am 41.
And I obviously don’t have the physical perfection of a model. I have wrinkles, which I intend to keep, I am small, I have a very visibly broken collarbone, I have cellulite, a nasty scar on my arm and beauty spots everywhere. And that’s just the tip of the iceberg.
And it’s specifically for these reasons that this kind spirit is wrong. Because my blog’s objective was not to present you with a model wearing nice clothes but rather with a woman in all of her normality (because there are a lot, thank God), often elegant and joyful but with her occasional bad days and her questionings.
I thought that my blog’s objective was quite obvious.
In reality, I know that its objective is very very obvious”

Modebloggerskan, instakontoinnehavaren, advokaten, trebarnsmamman, och 41-åringen ”Marquisparis”.

Peace sisters!

Ha en skön helg alla!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: