web analytics

Det sägs att våren i år är den senaste våren på hundra år. Men nu äntligen har vi gått in i vårblommornas tid!

Och som alltid när våren är på ingång så blir behovet att se över garderoben överhängande. Läser i DN en artikel om en undersökning om svenskarnas garderob, som Yougov gjort på uppdrag av Myrorna. De har listat tio anledningar till att kläder ligger oanvända.

  1. De är fel storlek 45%
  2. Jag har tröttnat på dem 27%
  3. Jag har glömt bort dem 25%
  4. De passar inte längre min stil 21%
  5. Det var ett felköp redan från början 15%
  6. Omoderna 14%
  7. Trasiga 13%
  8. Opraktiska 9%
  9. Jag har många likadana 8%
  10. De är fula 8%

Hur har du det själv med garderoben? Behöver du rensa? Tips på hur man bäst gör en garderobsrensning har jag skrivit om flera gånger. För att undvika att bli tjatig skriver jag inget mer om det nu, utan här kommer istället är en länk till de tidigare inläggen.

Rött läppstift på Arlanda

Har du också funderat över vad som många gånger händer med den svenska kvinnan ute på Arlanda när hon är på väg till ett resmål? Kanske över en weekend i Europa, gärna till Paris med en väninna?

Jag tänker på det lustiga fenomenet som ibland inträffar redan vid gaten, innan vi ens klivit på planet mot vår destination. Inte så sällan händer det att det röda läppstiftet åker fram, som annars brukar lämnas åt sitt öde i sminklådan. Nerpackade är också de flotta klackskorna, som inte sett dagens ljus sedan förra utlandssemestern. Den där kvinnliga klänningen som smiter åt en aning, och en djupt ringad jumper kanske också åkt med. Halsband och ringar, och varför inte också den där tjusiga hatten som mest ligger på hatthyllan och samlar damm. Allt får plötsligt en chans att åka med.

Vad är det som händer med oss? Vad är det för dold kvinnlighet som pockar på att få släppas ut därute i Europa? Vad är det för krafter som släpps lösa och gör oss mer excentriska, friare, som gör att vi syns mer och tar mer plats, blir djärvare, gladare, kanske t.o.m. självsäkrare? Varför där, och inte här hemma?

Törs vi inte här? Vill vi inte, här? Är det en roll vi önskar leva ut där borta, där ingen vi känner kan se oss? Där, långt hemifrån kan vi äntligen befria oss från den svenska ängsligheten. Jippey! Men är det bara möjligt på annan plats? För att det inte faller i god jord här hemma, för att jante fortfarande håller oss i ett hårt grepp. Eller är det bara en dröm om ett jag som egentligen inte existerar, där borta heller? Eller är det kanske bara så att vi vill bara släppa loss, helt enkelt. Men varför gör vi inte det här hemma?

Ja, vad är det egentligen som händer? Man undrar.

Känner du igen dig och det här fenomenet får du gärna berätta för mig. Maila på info@tellclothes.com. Jag är idel öra! 🙂

Kanske är det bara en gammal Prinsessa-på-vift-dröm à la Audrey Hepburn som vill levas ut? Vi känner oss äventyrliga, och vad som helst kan hända… Men skulle man inte kunna leva livet så här hemma? Eller är det så illa att rutinerna och slentrianen tar död på äventyrslustan? Och isåfall, kan vi göra något åt det?

Tål att tänka på.

Det är ju synd om vi slösar bort möjligheter och inte tar lusten att leva ut de outlevda drömmarna, på allvar. Vad händer om vi sätter på det röda läppstiftet en vanlig måndag på väg till snabbköpet? Eller bär en figursmickrande klänning en dag på jobbet? Uttrycksfulla klackskor till jeansen på bostadsrättföreningens tisdagsmöte?

Jag vet, det är svårt för den kvinnliga översten att leva ut kvinnligheten på jobbet, där inte ens lackade naglar är tillåtet. Eller för sjukvårdspersonalen som jobbar i sin knallblå ”jobb-pyjamas”, och aldrig får bära sina smycken. Det är trist för dom som är hänvisade till all flärd enbart på fritiden. Mycket av all ”outfit-övning” som vi andra som tillåts klä oss som vi vill, går bort. Många bland mina kunder som jobbar i arbetsuniform säger att känner sig ovana när det kommer till att klä sig i annan klädsel än jobbuniform.

Så jag vet, det är inte helt okomplicerat. Så kanske är det därför vi behöver utlandssemestrarna helt enkelt? Men borde vi inte kunna komplettera resorna med att tänka på att plocka fram de outlevda drömmarna på den vanliga fritiden här hemma? Lite iallafall, så gott det nu går, så gott vi nu orkar. Det finns väl alltid något som höjer vardagen en smula, som gör den lite roligare, lite färggladare. Det gäller bara att inte lägga ribban för högt så att det blir en börda, ett mål som gör oss matta och läggs till högen av alla måsten. Ju enklare greppet är, desto lättare är det att genomföra förstås.

Kostymen

En sorts plagg som är busenkelt att bära är kostymen, som seglat upp som en het kandidat i vårens utbud i butikerna. Beroende på hur man stylar den kan man dra den åt mer eller mindre avspänt håll. Särskilt kvinnlig är den förstås inte. Men man kan ju alltid addera röda läppar!

Här är några stylingidéer!

(Bilder från whowhatwear.co.uk)

Detta bildspel kräver JavaScript.

Som avslutning kommer här en liten kavalkad med erfarna ansikten, modeller som olika modellagenturer nu upptäckt gör succé i media. Salta fejs, eller hur?

Vår tid är nu, och framåt, vänner!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: