web analytics

argan-oil-tableArgan oil, ”det flytande guldet” från Marocko, en mirakelolja för håret som alla pratar om. Den marockanska oljan reparerar skadat hår, ger glans, och innehåller antioxidanter som återfuktar håret. Oljan anses även ha hälsosamma effekter mot hjärt-och kärlsjukdomar och kan användas i matlagning. Oljan är också fantastisk att smörja in huden med. På ett kick absorberas den och lämnar inget kladd efter sig. Oljan sägs hjälpa t.o.m. mot akne, psoriasis, ärrbildning och rynkor. Toppen med andra ord!

 

 

arganträd

Arganträd och oljeproduktion

oljeproduktion

Arganoljan är en vegetabilisk olja som utvinns under omständig och tidskrävande tillredning från arganträden som växer både fritt och odlade i Marocko. När jag var i Marocko i januari besökte jag en liten ”fabrik”, snarare ett hål i väggen, där kvinnor tillverkade oljan genom att krossa sönder arganfrukternas skal med en sten. Där innanför skalet finns själva frukten, och den består av fruktkött och tre kärnor, och av fröna gör man oljan. Fröna rostas över en eld och efter rostningen mals fröna till olja. För att tillverka 0,3 kilo olja behövs nio kilo nötter! Så det är lätt att förstå varför oljan är dyr. Ett givet inköpstips om du besöker i Marocko alltså. Oljan är förhållandevis dyr där också, men bara ungefär en femtedel så dyr som om du köper den utanför Marocko.

Jag köpte en flaska med mig hem och mitt hopplösa hår (torrt, frissigt och tunt) tycker jag börjar svara fint på behandlingarna jag gör med jämna mellanrum. För att vara riktigt ärlig så har jag inte hunnit med så många sådana än, men jag är på väg iallafall, och fler ska det bli. Tyvärr kan jag inte tipsa om något märke eller inköpsställe eller så, men jag vill iallafall säga att bäst effekt får man genom att använda 100%-igt ren olja! Och se till att det är äkta olja! Det görs, har jag hört, både syntestisk olja och olja utblandad med silikon som vad jag förstått förhindrar oljan att tränga in i hårstråna. Men jag måste reservera mig om att jag kan ha uppfattat fel. Blir du nyfiken är det bara att googla på arganolja så hittar du flera e-butiker som säljer oljan. När min olja är slut kommer jag att handla mer på nätet om ingen Marockoresa är på gång, och då kan jag tipsa vidare om ett märke och inköpsställe.

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: