web analytics

Blog

Att använda det vi redan har ❤

04 maj 2021,   By ,   0 Comments

”Can you please promise me not to make the mistake of…👇🏻⁣⁣
…only wearing your nice items at “special occasions”. ⁣⁣
I understand that we want to be careful with the nice things we own, but often it means we actually don’t really use it much. 🤦🏼‍♀️⁣⁣
And it’s when we buy more expensive items that we really have to make sure to get a great #PricePerWear. 💪🏻⁣
It’s so sad to own something amazing and not use it to it’s full potential.⁣⁣
…and in the end, what’s the worst that can happen? Most stains, rips or other damage can be fixed. 🤷🏼‍♀️⁣⁣
Life is short! Wear it, use it and enjoy it. 🙌🏻⁣⁣
Tell me about something in your wardrobe that you love, but don’t wear because you are afraid of ruining it. 🤔⁣”

Tess Montgomery, drottningen av neutraler.

Så säger Tess Montgomery, en fd. shopholic som övergått till slow fashion. På hennes instakonto uppmanar hon oss att använda det vi redan har, också de plagg vi sparar till speciella tillfällen, de plagg som vi är som mest rädda om. För det sorgliga är att det också är dom som mestadels hänger oanvända – de som är våra finaste plagg. Medan livet pågår.

Som en av hennes följare skrev, om en arbetskamrat som förlorat en kär vän; När arbetskamraten skulle rensa bland den bortgångna vännens saker, upptäckte hon fantastiska plagg som vännen aldrig använt. Då bestämde sig arbetskamraten för att hon skulle inte längre skulle vänta med att använda sina egna fina plagg tills ett speciellt tillfälle dök upp. Livet självt är det speciella tillfället! Och en dag är vi borta, särskilt verkligt för oss vi som levt ett tag, och ingen vet när det sker.

Ja, det är en klok insikt. Livet är kort. Och det blir definitivt roligare om vi känner oss fina. Om vi klär oss för att hylla livet, och att vi finns till, så tror jag att vi får lite mer ut av det. Och det kan bara ske medan vi är här, eller hur? 🙏 Så varför hålla tillbaka? Varför vänta? Varför inte sätta på sig snyggbyxorna en vanlig tisdag, paljettoppen under den stickade koftan, klänningen under en tröja eller kanske över en polotröja, finskorna till de slitna jeansen, chaneljackan till cargobyxorna, det exklusiva smycket till t-tröjan, den finare kappan över loungebyxorna på väg till mataffären…? Ja, det är bara att experimentera!

Garderobsrensning

Som en fortsättning på förra inläggets tema så kan stylingen underlättas om vi rensar ut vår garderob, så att vi ser skogen för alla träd. Det är ju f.ö. den tiden på året.

Jag har skrivit om garderobsrensning många gånger här i bloggen, och här nedan kan du hitta mina tips, knep och råd om hur;

Garderobsrensning 2.0

Behöver du köpa nytt i höst? Eller räcker det med att rensa?

Dags för säsongens garderobsrensning!

Fallgropar i rensningen

Det kan dock vara lätt att fastna i känslor när vi rensar, som gör att processen drar ut på tiden. Många gånger fastnar vi så till den milda grad i känsloträsket att vi ger upp någonstans mitt i. Den härliga totalrensningen vi såg fram emot slutar istället med att vi hänger tillbaka största delen av garderoben, för att vi tänker att vi nog kommer använda plaggen någon gång ändå. ”Det är ju ändå så bra kvalitet på den tröjan, även om det inte riktigt är min färg… eller jag hade ju så kul i den klänningen en gång och kommer säkert att ha det igen… eller dom byxorna är så snygga och dom kan jag snart ha igen, bara jag går ner några kilon… osv.” Känner du igen dig?

En som skrivit bra om fallgropar i garderobsrensningen är Johanna Leymann (f.d. Nilsson), som bl.a. skrivit boken Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (2016). Johanna tar i sin blogg upp flera faktorer som kan försvåra rensningen, som t.ex. vår sentimentalitet, vår snålhet, att vissa plagg används i perioder, och däremellan inte alls.

Men en havererad rensning handlar inte bara om känslor, utan också om ork. Det krävs en större mental ansträngning för att ta bort än att lägga till, enligt en ny studie som DN skrev om häromveckan. Så det är inte så konstigt om vi dras till att köpa nytt istället för att rensa ut i garderoben, när vi känner oss oinspirerade.

Ur DN den 11 april.

Detta kan vara bra att känna till när motståndet kommer, även om det inte för den skull är en ursäkt till att stanna där. Anstränger vi oss lite grann så har vi så mycket att vinna på det. Sinnesro t.ex.

Nyheter i handeln

Brukar du köpa dina kläder på Zalando, så har du kanske sett att de börjat med en preowned-tjänst. Du kan skicka dina utrensade plagg, och få en intjänad kredit på nästa köp.

Zalandos nya giv i återvinningens tecken.

Hela tiden händer det nya saker i modeindustrin nu, och under pandemin har det shoppats mindre kläder och skor. ”Totalt sett minskade försäljningen av kläder med 19.5 procent och skor med 32.4 procent i fjol enligt den senaste konsumtionsrapporten från Centrum för konsumtionsforskning i Göteborg” står det att läsa i DN 3 maj, på temat hållbarhet.

Det ser ljust ut för framtiden. Även om det såklart finns mycket kvar att göra. Och att avstå från att göra. Köpa nytt t.ex.

Mitt tips är alltså att gräva långt in i garderoben och börja använda det som redan finns! Lycka till! ❤

En ljus vår önskar jag dig! 🌿💛🌸


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: