web analytics

När kan man säga att någon har klätt sig med stil? Att ha stil är, enligt min mening, när klädseln genomsyras av ens personlighet. Att man genom klädseln får en tydlig hint om vem som bor där innanför kläderna. Den som har stil förlorar inte avstampet i sig själv, trots den ständigt framforsande floden av nya trender. Att ha stil är att ha självkännedom, att alltså veta vem man är, och veta vad som passar ens figur och färger. Och sedan konsekvent hålla sig till det. Det är dom byggstenar vi har att bygga vidare på. Det handlar sällan om att vara enbart tjusig. Mer om att odla en karaktär. Visst är det trevligt att vara vacker, men absolut inte nödvändigt. Då är det bättre att odla det som sitter i rynkorna, det som är essensen i dig och ditt liv, det du står för och tycker om. Vid 50+ har du med all sannolikhet samlat på dig en mängd erfarenheter, en rejäl skopa livsklokhet, och en hel del pondus och värdighet som gör att du lättare kryssar dig fram på modehavet. Att veta vart du är på väg och vad du är ute efter, när du shoppar och klär dig på morgonen, och kunna strunta i resten, underlättar vardagen avsevärt. Den som hittat hem i sin stil ger inte sällan ett intryck av en skön samstämmighet mellan person och yta där klädseln aldrig tar över, utan fungerar mer som en andra hud. När kläderna överensstämmer med den man är kan man helt glömma vad man har på sig, och istället koncentrera sig på vad man gör och vad man säger.

Doris Lessing

Coco Chanel

 

 

 

 

 

 

 


Som ett lite udda exempel på en person som har stil, och en personlig sådan, så vill jag nämna Doris Lessing. Så kan stil också se ut! Kanske är hon ingen väntad stilikon, i sin tantklänning och hårknut. Men försök att se henne klädd i något annat! Hennes klädstil är konsekvent och har helt och hållet smält ihop med hennes personlighet. En annan person, som är svår att inte nämna man talar om stil, är nog ett lite mer väntat exempel. Coco Chanel, såklart. Hon hade, minst sagt, en god känsla för vad som passade hennes kropp och personlighet.

Ett gott råd när du bygger en outfit; håll det enkelt och försök inte för hårt. Går man till överdrift ser det lätt utspökat och överstajlat ut. Då ser vi bara kläderna och inte personen. Så ansträng dig bara så där lite lagom. Måla med lätt hand skulle man kunna säga.

zp8497586rq

Categories:

Tags:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: