web analytics

Hur ska vi tänka kring det här med kläder i den här åldern? Vad ska vi välja, och finns det någonting som vi bör undvika som 50+are? Du kan förstås välja att strunta i allt sådant och gå din egen väg, men för den som vill ta en närmare titt finns det en del tips som är värda att begrunda. Att det ligger någonting i dem tycker jag absolut, och det tycker jag dessutom mer och mer för varje år som går.

Vare sig det ena eller det andra… New Yorker Sept 10, 2012

Med den självinsikt och självaktning som de flesta av oss nu har, kan vi ta nya trender med en nypa salt och bara ta till oss de trender som helt och hållet passar oss. Kanske kan du modifiera något nytt som kommer, så att din outfit känns ny och fräsch men inte all in, så att säga. Håll dig till de silhuetter och snitt som smickrar din figur, och välj plagg med uttryck som stämmer med din personlighet. Och var noga med passformen! Att luta åt det tidlösa och enkla är oftast det allra bästa. Betänk då också att ju enklare modellen är, desto högre kvalitet måste materialet hålla. Du vinner särskilt på att välja hög kvalitet när det gäller stickade plagg, och klassiska investeringsplagg, dvs. ytterplagg, kostymer, dräkter, vardagsklänningar, kjolar och byxor. Addera därtill väl valda och läckra accessoarer för att få liv och personlighet i outfiten, t.ex. stora, men få smycken, med desto mer karaktär.

Det som du bör undvika framför allt, är alltför korta kjolar och klänningar. Det är bara att inse att den tiden är förbi, åtminstone för de allra flesta av oss. Kvinnor med nätt kroppslängd kan dock komma undan med kortare kjolar för proportionernas skull, men de flesta mogna kvinnor av normallängd klär bäst i kjolar och klänningar som slutar strax under knät, där benet är som smalast. Se också upp med alltför sexigt utmanande och avslöjande plagg, de funkar sällan på den mogna kvinnan. Det finns ju andra sätt att vara sexig på! Välj figursydda plagg framför de alltför volymösa, och undvik även de alltför kroppsnära trikåplaggen. De har förmågan att bara framhäva valkarna, och det är ju lite synd. Lite lagom löst figurnära är alltså det bästa valet. Alltför sockersöta eller småblommiga mönster, rundade kragar och barnsliga, gulliga detaljer går också bort. Likaså är det få som klarar att bära överdrivet glittriga och uppseendeväckande kläder med värdigheten i behåll. Och väldigt, väldigt få mogna kvinnor kommer undan med skinnbyxor eller supertajta jeans. Det är smartast att också undvika färdigslitna kläder, och slitna kläder över huvudtaget. Vi behöver ju all extra fräschör som vi kan få!

Som regel brukar dova, sofistikerade färger vara bästa valet. Men även klara och starkare färger kan vara viktiga för att få in energi i garderoben, förutsatt att sådana färger ingår i din färgkarta, förstås. Kanske väljer du att lägga färgen på väskan istället för i klädseln, och det går ju också bra. Att förlänga benlängden kan väl vara trevligt, och det gör vi helt utan kirurgiska ingrepp genom att använda skor och byxor, eller strumpbyxor, i samma färg. Välj gärna sko med klack så får du förutom längre ben, automatiskt en bättre hållning. Skor eller stövlar med en liten platå fram gör att du kommer upp en bit på ett, för foten, mer skonsamt sätt.

Tänk också på vad en omsorgsfullt lagd make-up och ett välskött hår gör för helheten. Jag har läst någonstans att en kvinna med make-up får bättre service i butiker än en osminkad!

zp8497586rq

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: