web analytics

Blog

Att klä sig som man vill

21 juli 2021,   By ,   2 Comments

 

Alyson Walsh på @thatsnotmyage

”I think we definitely get more stylish as we get older. After years of trying various trends and faffing around with ill-fitting clothes, I’ve finally found my style groove. At 57, I know what I like and how I want to look. I’ve become more open to giving clothes I’ve never considered before, a go, and I’m honestly enjoying it.”

Alyson Walsh/@thatsnotmyage

 

Hur har du det med dina kläder och din stil? Känner du igen dig i det som Alyson Walsh säger? Har du också hittat något som funkar, som du trivs i, som känns som du, och som du känner dig fin och snygg i? Känns dina kläder som en rättvis förlängning av dig?

Ju äldre vi blir desto mer avslappnade blir vi i plaggen vi bär. Vi känner oss trygga med de val vi gjort. Vi har prövat oss fram under så många år att vi vet vad som passar och vad som inte passar oss, både med tanke på vår kroppsform, våra färger och vår personlighet. Vi vet också vad som åker av så fort vi bara får, fastän det rent estetiskt kan vara bussnyggt. För trivs vi inte, så trivs vi inte. Punkt.

 

Jag har märkt att 50+kvinnorna på kontinenten, och påfallande många spanjorskor (!) har landat i en säker och skön stil. Snygg och modemässig, men samtidigt avslappnad, cool och rätt modig. De tycks, utan att blinka, leva ut i det som de fastnat för. Det är befriande och inspirerande att se.

 

På instagram kan man hitta konton som t.ex. @conceptosdeestilo…

… och @reyestorresorma, @sissiottostyle, @susirejado och @agataazul55.

Det är en skön samling 50+kvinnor från södra Europa, och fler finns säkert att finna på instagram.

 

Vi har såklart kvinnor med skön stil här hemma också, som t.ex. H&M:s kreativa chef, Ann-Sofie Johansson. Hennes stil är mer maskulin än systrarnas på kontinenten.

Ann-Sofie Johansson, H&M:s kreativa chef.

 

Hon berättade om sin stil för DV år 2020. Här följer ett utdrag ur intervjun;

När fann du din stil?
”Tror det kan härröra till det unisexiga 70-talet då alla såg likadana ut. Jeans, jeansjackor, t-shirts med tryck och träskor. Jag fick också ärva mycket kläder från min storebror, vilket säkert också har påverkat min stil.”

På vilket sätt konsumerar du hållbart?
”Jag försöker undvika slentrianshopping och i stället tänka efter innan jag köper något. Behöver jag verkligen det här plagget? Har jag något liknande redan? Kan jag hitta det second hand i stället? Sen tar jag väl hand om mina plagg så att de håller länge -tvättar i lägre temperatur, vädrar, lagar osv. Och när jag inte längre vill ha plagget lämnar jag det alltid till återvinning. Det viktigaste är att inte slänga något i soporna, utan lämna till återbruk eller återvinning så att vi sluter kretsloppet.”

Hur åldras du med din stil?
”Vet inte riktigt… Kanske att jag bjussar på lite mer excentriska looker nu än tidigare. Är också mer för bekvämlighet nu än tidigare då jag inte gillar plagg som sitter åt för mycket eller skor jag inte kan gå i.”

Använder du mode för att förstärka humör och känsla?
”Ja, absolut. Vissa plagg ger en bättre hållning och kan ingjuta en säkerhet som kan vara bra att ha i vissa situationer. Läppstift i en stark färg är en instant humörhöjare.”

Hur anser du att mode påverkar människor?
”Mode för mig handlar mycket om känslor. Det är ett sätt att kommunicera och uttrycka sig och sin personlighet. Mode reflekterar också samtiden och på det sättet påverkar det oss människor. För mig måste mode vara lustfyllt och en möjliggörare. Inget tvång eller något som trycker ned dig.”

Finns det något du tycker är jättefint på andra men själv anser att du inte passar så bra i? Gör du något för att införliva detta ändå i din garderob?
”Nej, jag har slutat försöka passa i allt. Har gjort för många misstag med att köpa plagg som är snygga på andra, men som jag absolut inte passar i. Det är inte speciellt hållbart, så det går bort.”

Läs hela artikeln här!

 

Att ge sig själv tillåtelsen att få klä sig precis som man vill, kan ta sina år. Det kan vara yttre saker som styr, och en del måsten behöver vi leva upp till, eller kanske bara tror att vi måste. Vissa yrken eller småbarnsåren kan också hindra oss. Men påfallande många gånger är det vi själva som är våra värsta fiender, med mer eller mindre märkliga idéer som stoppar oss att bära det vi helst av allt vill bära. ”Det kan man väl inte. Nej det går bara inte.” Men varför? Provar vi så kanske det funkar alldeles utmärkt! Vem vet! Och det visar sig att ingen reagerar som vi befarade. Eller också gör dom det, men nu bryr vi oss inte. För vi har hittat hem, och då blir vi starka i vårt val. Och till syvende och sist är det ju ändå vi själva som ska vara nöjda med hur vi klär oss. Ingen annan behöver ge oss tillåtelsen för att vi ska våga. Och nöjda blir vi först när vi klär oss precis som vi vill. Men det är en sak är att klä sig som man vill, och en annan sak att klä sig som man vill… i plagg och outfits som också funkar!

 

Även om jag gärna skulle vilja svepa runt som @blaireadiebee i fantastiskt stylade fotsida ljuvliga skapelser, så funkar det ju bara i fantasin. För de flesta, skulle outfits som hennes, inte fungera med hur vi lever. Men det är inspirerande att se! Blair Eadie har en sådan fingertoppskänsla när hon bygger outfits i hur hon stylar färger, mönster och accessoarer till en lyckad helhet. Om du inte upptäckt hennes konto än så är det ett tips. Vi kan hämta många läckra idéer från henne.

 

Blair Eadie på @blaireadiebee i en av sina fantastiska outfits.

Semesterpackning

Apropå kläder som funkar så skriver fransyskan @marquisparis om kläderna vi väljer att packa ner när vi ska åka på semester. Brukar din packning funka för dig eller stämmer fenomenet som hon beskriver in på dig?

 

”I read somewhere that the way we pack our vacation’s suitcase reflects our idealized view of ourselves. This probably explains why the majority of us insist on filling that vacation’s suitcase with all those clothes that we don’t necessarily wear elsewhere, but which nevertheless make us strongly dream. Our greatest fantasy – that of our perfect realization – is illustrated by this suitcase packed to the brim. Do I relate? Oh hell yes!” 

@marquisparis

 

@marquisparis bloggar från Paris.

Grått hår på röda mattan

Under filmfestivalen i Cannes syntes flera silverkalufser. Andie MacDowell har gått över till grått under coronaåret, Helen Mirren fortsätter med sitt grå, och Jodie Foster håller på…

 

Apropå Cannes så åker det obligatoriskt högklackade av allt oftare.

Inès de la Fressange bar platta skor redan 2015, Julia Roberts tog av sig sina högklackade och gick barfota 2016, och Kristen Stewart slet av sina Louboutins 2018.

Frågan kom upp i år igen hur tidsenligt det egentligen är med denna regel? Men inget nytt beslut har tagits, såvitt jag vet. Men det får vi verkligen hoppas, det känns inte så lite unket att det 2021 fortfarande inte är frivilligt.

 

 

Apropå skor, har ni upptäckt Shoelace Brand? En fiffig lösning på tråkiga skor. Genom att byta ut skosnörena så förändrar du skorna i ett nafs. Tips! De är billigare på Åhlens!

 

Apropå skor och klä sig som man vill, så kan jag tipsa om skor för den som gillar skor med vintagekänsla. På memery.eu  kan du just nu reafynda fina skor i gammal stil.

De konjaksfärgade mormorskängorna dreglade jag över t.ex. tills jag motvilligt insåg att de inte passar min stil, nuförtiden. När jag var ung hade jag flera olika upplagor av svarta mormorskängor. Å vad jag älskade dom! Särskilt mycket att bära till vida, vadlånga kjolar.

Men det var då det, nu är min stil en annan.

 

Apropå svunna tider så slår det mig ibland hur moderna människorna ser ut, fastän fotona kan ha runt hundra år på nacken…

Nichols of Regent Street fashion show, 1932. Så nutida kvinnorna ser ut, både vad gäller klädstilen och ansiktsuttrycken. Kunde ha varit taget idag, eller hur? Foto: Sasha

Edwardianska kvinnor njuter av glass, runt 1910. Man hör nästan deras skratt… Foto: AnOther Magazine

 

Önskar er en skön fortsättning på sommaren, med eller utan glass i stora lass! 💛🍦🦋🌸

 

P.S. Om det är någon som undrar om jag har annonssamarbete med någon av firmorna så är svaret nej. Jag vill bara tipsa! 💖


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: