web analytics

Blog

Att må bra – både på insidan och utsidan

29 oktober 2021,   By ,   0 Comments

Inledningsbilden är hämtad från instakontot @and.bloom av och med Denise Boomkens.

 

Kan vara en bild av 1 person

Nya avsnitt av podden Hälsorevolutionen kommer varje torsdag!

Jag har precis lyssnat på det 61:a avsnittet av Hälsorevolutionen. Har du inte upptäckt podden än så kan jag verkligen kan rekommendera den! 

Maria Borelius och Carina Nunstedt tar upp den ena viktiga ämnet efter det andra när det gäller vår hälsa, och man lär sig massor om både kropp, psyke och själ. Dessa två härliga och duktiga kvinnor gör en enorm insats när de bjuder på sig själva och sprider kunskap som kan förändra vårt liv om vi så vill. Det är både underhållande och intressant.

Själv har jag börjat äta sundare kost som inte eldar på inflammation i kroppen, och jag rör mig mer av bara farten och njuter av att jag kan, jag förstår ännu mer vikten av sömn, återhämtning, och själslig ro. Det är så många aspekter som bidrar till att vi kan må bra, och Maria och Carina kartlägger de olika delarna undan för undan i denna fantastiska podd där hela människan får vara med. 🙏 Att lyssna på den under det senaste året har faktiskt varit som en liten revolution för mig. Och jag vill så gärna att så många som möjligt får glädje av podden. Så sprid gärna!!! ❤ 

Så här beskrivs podden på poddtoppen;

”I Hälsorevolutionen får du det senaste inom den internationella hälsoforskningen och antiinflammatorisk livsstil, speglat i de gamla beprövade hälsotraditioner som finns jorden runt. Mycket skratt, mycket kunskap, mycket inspiration. Det västerländska möter det österländska. 

Podden Hälsorevolutionen tar avstamp i Maria Borelius personliga, bästsäljande böcker om antiinflammatorisk livsstil (HälsorevolutionenBliss och Förundran), men det är en pågående rörelse… Tillsammans med lyssnarna utforskar vi det nya hälsolandskapet med ett lika kritiskt som nyfiket öga. Vi har gäster som är forskare, läkare, entreprenörer, författare, kulturprofiler, vänner, kända, okända hälsoprofiler som är med och testar olika moment under resans gång. Och Maria delar generöst med sig av både egna misstag och framsteg.

Vi som gör podden är Maria Borelius, vetenskapsjournalist, författare och biolog och Carina Nunstedt, förläggare och producent. Vi brinner för att du ska känna dig ljusare, starkare, lugnare, gladare och få skina i just ditt liv.” 

I det senaste avsnittet pratar dom om våra hormoner, om vad som händer med den kvinnliga kroppen under ett liv och vilket jobb hormonerna egentligen gör, inte minst under klimakteriet. Så mycket det finns att lära sig om sin egen kropp! Och så mycket vården skulle behöva veta! Kvinnokroppen måste få bli förstådd så att vi inte går och mår dåligt i onödan. Ju mer utbildade vi som patienter är, desto mer kan vi trycka på att fler aspekter måste komma in i vården av kvinnokroppen.

Vill du bli ännu mer engagerad om hur underrepresenterad kvinnokroppen är i vården så handlar avsnitt nr. 59 om Kvinnohälsa, och varför får kvinnor sämre vård?! Värt att lyssna på, jag lovar.

Hälsorevolutionen är faktiskt den enda podd jag lyssnar på. Jag lyssnar på den medan jag går en rask promenad, och får på så sätt två hälsobooster i ett! Podden tar alltså avstamp i Maria Borelius böcker om antiinflammatorisk livsstil och jag började lyssna på den när jag läst ut Hälsorevolutionen, den första boken i raden, en riktig ögonöppnare. Tack för den, Maria! 🙏❤ 

Jag ska nu sätta tänderna i boken ”Förundran” av samma författare. Det ser jag fram emot. Förundran. Ett sånt vackert ord! Bara att säga ordet högt gör någonting med kroppen, eller hur?

Ingen fotobeskrivning tillgänglig. Förundran : de 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer - Maria Borelius - inbunden (9789150948783) | Adlibris Bokhandel

Som du ser ut så känner du dig

Lite samma intention som kvinnorna bakom Hälsorevolutionen har jag med mitt yrke, min mission. Förutom att jag vill hjälpa mina kunder att få ordning på stilen och garderoben så vet jag också hur mycket kläder kan påverka vårt mående. Och jag vill så gärna, precis som Maria och Carina så härligt uttrycker det, att vi kvinnor ska ”känna oss ljusare, starkare, lugnare, gladare och kunna få skina i våra liv”.

Vem vet inte hur det känns att ha ”fel” kläder vid ett tillfälle, hur mycket det stör och sänker oss. Eller bara när vi inte hunnit tvätta håret och måste sitta där på mötet eller middagen i skitigt hår! Vår utsida påverkar vår insida kanske mer än vad vi tror, och vi kan hjälpa oss själva genom att stärka oss med ”rätt” kläder. Rätt för dig, och rätt för tillfället. Precis som vårt mående också påverkar hur vi ser ut. Utsida och insida är starkt förknippade med varandra, och påverkas från båda hållen.

Det pratas mycket om ”dopamine dressing” just nu. Det handlar inte om att vi måste bära starka färger och glada mönster, även om det förstås finns ett intrikat samspel mellan speciellt färger och mående. Och det även på hormonnivå! Färger sänder ut signaler som påverkar den hormonella balansen i kroppen och skapar känslomässiga reaktioner. Tänk bara på Mason County Jail, det amerikanska fängelset i Texas, med rosa väggar och kläder för att lugna de intagna.

Eller du kanske har hört talas om enclothed cognition (ungefär ”kläders kraft”) som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Utöver valet av färger som påverkar vårt välmående så är det viktigt att hitta ett uttryck i kläderna som stämmer med vårt, nyanser som stämmer med våra naturliga färger, plaggsnitt som smickrar vår kropp och material som vi trivs i, så att vi kan glömma vad vi har på oss och istället kunna koncentrera oss på annat, t.ex. nuet. Att välja kläder som bär fram oss istället för att ställa sig i vägen för oss, i möten med andra, eller t.o.m. när vi jobbar hemifrån.

Jag vill avsluta med ett fint litet budskap som dök upp på min promenad idag.

”Var snäll! Vi har inte hela livet på oss!” 

Värt att tänka på. Ha en fin helg! 🌸💖🍁


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: