web analytics

Untitled-1

Modemarknaden gör sitt yttersta för att hindra oss att tänka efter eget huvud, och köpa saker vi egentligen inte vill ha. Det är lätt att bli förförd, och särskilt lätt är det att åka dit i logo-fällan. Kanske skulle vi inte ha köpt plagget/accessoaren om det inte suttit en känd logo på? Det är lätt att frestas och särskilt lätt hänt på rea, när priset inte avgör. Det är något bekant, det känns tryggt, det känns säkert, och det kittlar statusnerven. Kanske tror vi att vi i och med köpet också tillskansar oss någon slags inre säkerhet, inte sant? Kopplas märket automatiskt ihop med hög kvalitet dessutom, så är det extra lätt hänt att hamna i fällan. Men tyvärr tummas det på kvaliteten även bland dyrare märken, nuförtiden.
Så det gäller att se upp, och tänka till både en och två gånger innan man slår till. Ett sätt är att fråga sig om man skulle köpa plagget om designern var okänd? Det brukar sätta saker och ting i sina rätta proportioner igen.
Missförstå mig rätt, det är inget fel med kända märken. Såklart. Men man bör ligga lite lågt med plagg och accessoarer med uppenbara logos, för med en garderob där merparten består av kläder med tydliga, synliga logos blir det lite knepigt att få ihop fungerande outfits.

10365877_371849396313456_5375346519788701281_n

En överdos av logoplagg blir garanterat ett smaklöst resultat, här frikostigt illustrerat av Trinny Woodall.
Ur Trinny and Susannahs bok ”Take on America”

Med logos ska man handskas på samma sätt som med mönster. Sparsamt med andra ord, även om det finns undantag, som t.ex. Diane von Fürstenbergs AW 2014.
Läs tidigare inlägg om mönstermix här.

Jag skulle vilja säga att det stilsäkraste är att bära ETT plagg med tydlig logo/mönster åt gången. Och alldeles särskilt när det gäller ikoniserade mönster, som t.ex. Burberry-rutan. Den klassiska signatur-rutan funkar ju definitivt inte att ha hela vägen från topp till tå, och väldigt, väldigt sällan på mer än ett ställe i taget.
Exemplen nedan, från Daks vår- och sommarkollektion 2014, (annat brittiskt märke som satsade på en snarlik ruta som den världskända Burberryrutan, våren 2014) visar att rutan är vackrast som solitär.

Daks-Spring-Summer-2014-1

Från Daks SS 2014

Daks-AutumnWinter-2014-London-Fashion-Week

Men vad hände här? Också från Daks SS 2014. Hatten av säger jag, den stjälper lasset!

Om du har lätt att hamna i logofällan så kan ett första steget vara att logo-detoxa din garderob.
Så här gör du;

  1. Lägg ut alla dina märkeskläder på sängen exempelvis.
  2. Låtsas att varje plagg inte har något känt märke.
  3. Vilka av plaggen skulle du då behålla?

De enda märkesplaggen som bör återstå i din garderob är de plagg du skulle älska även utan logo. (Du kan tänka likadant, fast tvärtom, med dina budgetköp för att få hjälp att tänka klart.)
Tänk bara på fransyskan som ryser åt plagg med uppenbara logos. Hon gör allt för att undvika sådana plagg!
Läs mer om fransyskans stil här.

Stylingtips! Har du svårt att se om outfiten funkar? Tag då ett mobilfoto av den. Ibland är det lättare att se helhet, balans, färgkombos, linjer, och vad det är som sätts i fokus, på ett foto.

Modevärlden kan vara en sprakande, kreativ värld, en dignande skattkista full av fantastiska idéer.
Men i branschen finns också verkliga avarter, en sorglig och sjuk baksida. Många unga, nästintill svältande modeller kämpar mot både ätstörningar och drogmissbruk, och utsätts för allehanda utnyttjande lycksökare, och rena rama slavdrivare. Modevärlden har en verkligt ful och cynisk baksida, och är en av de absolut tuffaste branscher som finns. Inget för den ömhudade, med andra ord. Förutom att den kan vara fruktansvärt grym och full av bullshit, så är det också ett stenhårt jobb att hänga sig kvar. För att inte tala om hur svårt, ja näst intill omöjligt, det är för en nybakad designer att försöka slå igenom med eget märke!
Utöver modemarknadens stentuffa arbetsklimat, så har modevärlden även svårigheter med att balansera och behålla förnuftet i sina upp- och nedgångar. Den kan både förblinda och fördumma, och inte minst, den biter sig lätt själv i svansen. Det tycks, bland utövarna, lura en ständig skräck över att inte hänga med.
Värsta exemplet på det kan man se i den här vansinniga videon från Jimmy Kimmel Live. 

Och samtidigt, bortanför allt detta vansinne, finns en fantastisk skattkista av det absolut finaste, mest utsökta hantverket och fantasifullaste, otroliga nyskapandet.
Det gäller bara att navigera rätt. Och lyckligtvis brukar den färdigheten komma med åldern. 🙂

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: