web analytics

Blog

Att välja väska

23 januari 2014,   By ,   0 Comments
Best-Bags-Paris-Fashion-Week-Spring-2014

Väskor från Paris-Fashion-Week-Spring 2014. Foto: www.fabsugar.com

Nu rasar reorna som värst, vi är inne på 70%-rean nu. För den som haft is i magen och väntat, väntar ypperliga tillfällen. Men då ska man ha lite tur också.
Klassikerna är som bekant de allra bästa att slå till på, som ylletröjor i hög kvalité, klassiska ytterplagg… och klassiska kvalitetsväskor. Väskmodeller stannar längre kvar i modebilden, än trendiga toppar o.dyl. Men kom ihåg att välja kritiskt, lika kritiskt som om du skulle köpa en till ordinarie pris.
Att välja vilken väska man ska köpa, tycks dock höra till något av det svåraste köpvalen, har jag märkt bland mina kunder. Också för mig var vägen lång, innan jag hittade ådern som ledde mig rätt.
Det är många faktorer att ta hänsyn till; vilken modell väskan ska ha, vilken stil stämmer med mig, vilken färg ska den ha, hur praktisk den måste vara (för oss praktiska svenskor i synnerhet) hur många fack den måste ha och var de ska sitta, hur tung den får vara (är väskan tung från början innan man ens fyllt den, går den bort direkt för mig).
Känns det igen?
Att inse att inte en enda väska kommer att kunna göra hela jobbet och täcka upp spannet av olika tillfällen, löser en hel del. Att samla på sig ett litet batteri av olika väskmodeller är modellen. Väska till vardags, väska till fest, väska till fritiden, shoppingen, stranden, träningen, resan osv. Olika grader av uppkläddhet är också klokt att fundera ut. Ungefär som vi benar upp ytterplagg, allt från vardagskappan/jackan, sportjackan, finkappan och festkappan.

Best-Street-Style-Bags-Fashion-Week-Fall-2013

En kaskad av olika typer av väskor på gatan i NYC.
Foto: www.fabsugar.com

Hur väljer man då?
Ett gott tips rent allmänt är att välja en modell som är motsatsen till din kroppstyp, dvs. en kantig form för den rundnätta, en mjukare form för den kantiga, tänk ansiktsform så blir det lättare.
Din kroppstyp bestämmer även vilken storlek som funkar bäst;

  • Du som är en petite (160 cm lång, eller kortare) väljer en liten, nätt, som du bär högt upp och nära kroppen, typ kort axelväska.
  • Du som är lång och smal väljer en kort, avspänd modell, typ påsväska/hobo. Undvik axelväskor som är små, med korta remmar. Välj en väska som är bredare än vad den är hög. En rejäl clutch kan vara ett bra val, om man inte vill ha väskan på axeln.
  • Du som är kraftig väljer en stor, kantig väska för att balansera kurvorna.

Om du tänker investera i en exklusiv märkesväska, välj då en som du kan använda ofta. Det klokt att välja att köpa den dyra väskan i en neutral färg, som svart eller brun. Vid sidan av den kan du sedan frossa i färgglada, annorlunda och billigare väskor.

Här listar jag de 10 vanligaste väskmodellerna.

Därutöver finns det ju också portföljer, laptopväskor, sportväskor och resväskor, men då är det väldigt mycket praktiskt som spelar in. Men lite roligare blir väskan, om man väljer den en annan färg än svart!

Förutom olika väskmodeller finns det också olika material att ha i åtanke, såsom skinn, nylon, lackat skinn, exotiskt skinn och päls, kanvas, strå, konstläder, plast, tyg… Jag föredrar absolut skinn, det vackraste, mest följsamma och praktiska, med lång hållbarhet.

Innan du bestämmer dig, kolla noga i en spegel hur det ser ut att bära väskan, från alla vinklar. Försök att se så naturlig ut som möjligt. 🙂 
Lycka till med väsk-valet!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: