web analytics
paloma picasso

Paloma Picasso tar sig en nära titt på smyckena.

Även om du inte drog fram kronjuvelerna och satte dig framför tv:n i full galautstyrsel för att få vara med på ett litet hörn på nobelfesten, så har du säkert ändå några smycken som kommer fram då och då för att förhöja festlooken, och ge en känsla av glamour och glitter. Bijouterier kräver inte mycket mer vård än allmän uppfräschning, vid behov. Men smycken av äkta vara behöver pysslas om lite då och då, för lång och hållbar njutning.

Här kommer några tips av Charlotte Ihre, smyckesdesigner för märket Charlotte Bonde, om hur vi kan vårda våra äkta smycken så att de behåller sin lyster.

  1. Lotion, parfym, tvål och hårspray är inte bra för metaller, stenar eller pärlor. Smyckena ska sist på och först av!
  2. Dina smycken ska inte rengöras för ofta men du ska heller inte vänta för länge. När du ser att metallen börjar förändras ska du göra rent smycket. Bästa rengöringen görs med vatten och lite diskmedel. Använd en fuktig trasa som inte luddar. För att komma åt överallt är en mjuk tandborste bra att ha.
  3. Är dina smycken väldigt smutsiga kan man putsa med lite rengöringsmedel med ammoniak i, det fungerar bra på guldsmycken. Silversmycken kan rengöras med silverputs men köp då fin silverputs som inte repar smycket, det finns hos guldsmedsbutiker.
  4. Stenar och pärlor ska rengöras med en fuktig duk som inte luddar, inget diskmedel och inga kemikalier alls.
  5. Förvara inte dina smycken i badrummet eller i för starkt solljus och ha dem alltid åtskilda. Helst ska de ligga var för sig i en plastpåse i en ask. Smycken kan nämligen oxidera. Har det hänt ska man använda silverdip som man köper hos guldsmeds­butiker. Men akta pärlor och stenar!”

Det är fint att förvara smyckena i vackra askar som man kan ha framme, gärna placerade i en dekorativ grupp. Själv har jag samlat fina askar från USA, Kina, Marocko, och en utsökt ask i keramik som jag har fått från keramikmästaren Helena på Kisel. Man kan också placera olika ting som betyder saker för en, tillsammans med askarna, för ett fint blickfång. En söt blekrosa ros i siden och tyll från Livrustkammaren, och en ibisfågel från Glyptoteket i Köpenhamn, pryder några av askarna. Jag blir glad varje gång jag plockar fram mina smycken ur de olika askarna.

smyckeask1 smyckeask2

smyckeask4

 

smyckeask3

smyckeask5

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: