web analytics

En ny säsong har startat, det råder det inget tvivel om längre. Sommaren hängde sig kvar ovanligt länge. Men nu går vi definitivt in i hösten, och med det är det dags att ”ömsa skinn” och att uppdatera garderoben!

Vi drar oss gärna för den där rensningen, den där garderobsgenomgången, eller hur? Men om och när vi väl gör den så får vi så mycket igen. Det vet vi ju. Lättnad, översikt, kontroll, enkelhet. Bara det att vi tar fram och tittar på plaggen vi faktiskt har, gör att vi får vår garderobs beståndsdelar på näthinnan, och det blir då lättare att sätta ihop nya outfits för en bra tid framåt. Så låt det ta sin tid, avsätt en dag eller två och gör det ordentligt. Det blir så mycket roligare då, du får upp en ruljangs och en översikt som underlättar själva jobbet. Att rensa kan t.o.m. många gånger ge oss mer glädje än att köpa nytt! Så börja där, innan du springer ut och köper nytt.

”Studier visar att ju mer materialistiska vi är, desto olyckligare är vi. Med mindre fokus på prylar, ägande och status frigör vi mer tid till lyckofrämjande delar av livet, såsom hälsa, upplevelser och att bidra till andras välmående” menar Erik Fernholm, expert inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning.

Inget nytt, men det tål att påminna sig om då och då. Så ta väl hand om det du har i garderoben som funkar, som du behöver, och som du känner dig fin i, och gör dig av med resten. Så slipper du stå där framför garderoben smått panikslagen och tänka… jag har ingenting att sätta på mig.

Start

Först och främst, du säsongsindelar väl? Det är det första jag kan rekommendera. Om vi halverar garderoben så säger det sig ju självt hur mycket lättare allting blir, eller hur? Så gör det först, om du inte har gjort det redan. Vinter och sommargarderob, eller snarare vår/sommar- och höst/vintergarderob. Vissa plagg, som olika blusar och toppar kan dock hänga med i båda säsongerna, beroende på vad man sätter ihop de med. En ärmlös topp kan funka hur bra som helst med en tröja, eller kavaj över under höst och vinter t.ex. Dessutom tar de inte så stor plats där de hänger, så det brukar vara klokt.

I tidigare inlägg har jag spaltat upp steg för steg hur en garderobsgenomgång går till, så jag går inte igenom det nu. Läs här där alla inlägg står uppspaltade + lite mer information och uppdatering.

Detta går bort direkt

Däremot kan jag tipsa om vad som direkt bör rensas ut, utan minsta tvekan! Kanske självklara fall, men det tål ändå att påminnas om.

  • Udda strumpor + strumpor/strumpbyxor med hål i.
  • Plagg med hål i, eller med fläckar som inte går bort.
  • Obekväma skor (För allvarligt talat, hur stor är chansen att du väljer de obeväma när du har andra att välja emellan? Är de dyra sälj på auktion, blocket eller dyl.
  • Obekväma bh:ar, eller bh:ar i fel storlek. (Tror du att storleken kommer att komma till användning längre fram i livet, kan du lägga undan i förrådet istället.)
  • Allt som inte sitter som en smäck! Går det att justera lämnar du in till skräddare, om du inte är sykunnig själv. Lägg plaggen åt sidan, och häng inte in igen förrän de är åtgärdade.
  • Plagg som är dyrare att laga än att ersätta.
  • Skor som gjort sitt, eller som du inte sulat om/klackat om på åratal fast du vet att du borde. Förmodligen har du inte varit tillräckligt intresserad av skorna, och då är sannolikheten mikroskopiskt liten att du plötsligt skulle bli det längre fram.
  • Allt som du faktiskt inte använder. Oavsett om det är dyra designerplagg eller enklare plagg från en budgetkedja, allt ska ut om du inte använt det på de senaste åren. Skänk, sälj och gå vidare. One woman’s trash is another woman’s treasure, som man brukar säga. Är det istället sånt som ska kastas så tar många budgetkedjor numera emot det och återvinner. Mycket bättre för miljön, än att slänga i soporna.

DOCK vill jag tillägga, att det vara en klok idé att istället lägga undan kvalitetsplagg i tidlösa modeller och i neutrala färger, men som du av en eller annan anledning inte använt på länge. Man vet aldrig.

T.ex. har jag en vadlång kjol från kvalitetsmärket Jeager som då och då får göra sitt återtåg i min vardag igen, och lika glad blir jag var gång jag återupptäcker den. Nu ser jag fram emot att plocka fram den igen, i höst funkar det vadlånga igen. Jag kommer att kunna använda den med boots, eller stövlar á la 70-tal, utan minsta problem. Kjolen är i det närmaste outslitlig. M.a.o. klassiker och kvalitet lönar sig alltid.

Så rensa hårt, men klokt, skulle man kunna säga. Har du tur så upptäcker du nygamla godbitar i garderoben som kommer väl till pass i höst. Vi går ju mot en mer miljövänlig hantering av plagg, och dit hör defintivt återanvändning i våra egna garderober. Och som bonus så kanske du inser att du inte behöver handla så mycket i höst. Bra för plånboken, bra för miljön.

Passar till allt

En sak att tänka på vid inköp är att vi inte bör leta efter plagg/skor/accessoarer som ”passar till allt”. Man tror att det är klokt, men det är precis tvärtom!

Vi tenderar att tröttna snabbare på plagg/skor/accessoarer som passar till allt. Ett par skor t.ex. som vi använder både på jobbet, på fritiden, och kanske till och med till fest tappar snabbare sin attraktionskraft, än de där festskorna som bara används till speciella tillfällen. Tvärtemot vad man kan tro, alltså. Med andra ord borde vi därför öronmärka/sortera våra kläder efter kategorier som jobbkläder, hemmakläder, festkläder, fritidskläder och så vidare. För det där ultimata plagget/skon som ”ska funka till allt” som vi (för att vi av naturen är lata) försöker hitta, är bara en smitväg för att slippa välja, ta ställning, ett beslut. Men om vi istället anstränger oss, om än så lite, så har vi istället så mycket tillbaka. Ansträngningen står i relation till slutresultatet. Så man får helt enkelt fråga sig hur nöjd man vill bli, och därefter bestämma hur man ska agera.

Idag spekulerar DN f.ö. om framtidens shopping i en intressant artikel.

Förvaring

Ett annat litet tips som jag vill ge, mycket för att jag förvånansvärt ofta stöter på fenomenet under mina garderobsrensningar hos kunder, är vikten av val av förvaring.

Ni vet väl att stickade plagg (i kashmir, ull, acryl..) bäst förvaras ihopvikta, och inte på galge, för att undvika att de hänger ut sig. Medan plagg av siden och bomull behöver en vadderad galge för att inte hängas ut och förstöras. Läs mer om förvaring i länken jag nämnde ovan.

Clarins Beauty Flash Balm

Jag lovade att återkomma om resultatet av Clarins Beauty Flash Balm, som jag berättade om att jag köpt i http://tellclothes.com/makeup-i-ratt-ordning-och-den-aldrande-kroppen/.

Jag har använt den och den håller vad den lovar. Absolut. Det är en typ av ”askungekräm” som på några få minuter ska föryngra din hud, strama åt huden och minska rynkor och ge ditt ansikte ett piggare utseende. Och ja, det stämmer! Det är faktiskt fantastiskt vad man ser ”ny” och fräsch ut. Utmärkt om man sovit dåligt, eller känner sig allmänt hängig, eller bara vill pigga upp sig lite. Jag använder den inte varje dag, jag tycker det räcker vid speciella tillfällen när jag behöver stärka upp mig lite.

L’Oreals Revitalift filler (Ha)

Revitalift_Filler_Day_Cream 50_ml(1)

Istället har jag gått och blivit väldigt förtjust i en dagkräm, som jag använder jag varendaste dag. L’Oreals Revitalift filler (Ha). Jag säger bara det, vilken kräm! Redan vid första användningen, några sekunder efter att jag masserat in den med små cirkelrörelser som sig bör så såg jag resultatet. En riktig fuktboost för huden! Huden blir mjuk, sidenmatt, mer elastiskt, krämen fyller ut ojämnheter och minskar rynkorna avsevärt. Min bekymmersrynka blev mindre skarp och mitt leende blev liksom mjukare. Den har dessutom en skön konsistens och doftar gott. Jag kan varmt rekommendera den. <3

Så här beskrivs L’Oreals Revitalift filler (Ha) på nätet:
L’Oréal Paris har utvecklat en ny anti-ageingserie med en hög koncentration av hyaluronsyra och glycerin för att:
– REDUCERA RYNKOR samt fina linjer.
– STÄRKA hudens naturliga barriärfunktion.
– FÖRBÄTTRA hudytans volym för mer definierade ansiktskonturer.
Efter 4 timmar
Huden återfuktas intensivt och hudytan blir fastare och spänstigare.
Efter 4 veckor
Fina linjer och rynkor är synligt reducerade och huden märkbart fylligare. Hudytans volym upplevs synligt förbättrad och ansiktskonturerna upplevs mer definerade.

Konstigt att det inte skrivs mer om den!? En sådan effektiv ansiktskräm, och till ett sådant plånboksvänligt pris! Den är bättre än många dyrare krämer som jag provat. Men den drunknar väl förstås i floden av alla krämer som finns, där alla utlovar mer eller mindre mirakulösa resultat. Men den här krämen kommer iallafall att bliva min musik hädanefter. Att det var så lätt att se mjuk och fräsch ut i huden! Och det utan någon åverkan, ingrepp eller ohälsosam metod. Varför se sliten ut om man inte måste?

Och OBS! jag säger det här alldeles självmant, jag är INTE ”uppköpt” av någon. Som ni märker har jag inga annonser, ingenting sånt på min blogg. Jag vill att den ska vara fri från det. Det föredrar jag själv, när jag läser en blogg.

Ha nu en alldeles, alldeles underbar helg!

Kanske den perfekta helgen för en garderobstransformering? Drömmen vore ju den här synen var morgon, eller hur?… 😉

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: