web analytics

Blog

Broschens återkomst, och Jackie O.

08 oktober 2019,   By ,   0 Comments

Broschen har behandlats lite styvmoderligt de senaste 50-60 åren. Den har bubblat och försökt att komma i ropet igen, men inte fått någon vidare genomslagskraft. Tills alldeles nyss. Plötsligt är broschen överallt! Det googlas flitigt efter broscher, och då särskilt i form av en spindel. Och detta enbart för att den brittiska Högsta domstolens ordförande, Lady Hale, uppenbarade sig häromveckan med en gigantisk spindelbrosch i blickfånget på sin svarta klänning. Spekulationerna började omedelbart dugga; vad kan hon egentligen mena med att sätta på sig en sådan stark symbol under ett så viktig politiskt avgörande?

”Weaving spiders come not here’, ’Oh, what a tangled web we weave when first we practise to deceive”, etc…. What could Brenda Hale be telling us with her AMAZING giant spider brooch…? undrade t.ex. Anna Girling på twitter.

En annan person tolkade Lady Brenda Hale’s minst sagt iögonfallande smycke som en metafor för en politisk omvälvning.

Jag läser på nätet; ”Spindeln kan uppfattas som läskig eller farlig, men står även för kreativitet och kraft. Spindlar kan representera vishet, fruktbarhet, harmoni och balans”. Hm…

Också Drottning Elizabeth, Nancy Pelosi, och Drottning Maxima av Holland är kända för sina broscher. Lady Brenda Hale, tillika den första kvinnliga ordförande i den brittiska Högsta domstolen, har många olika broscher som hon gärna bär, och kanhända menade hon inte något särskilt med just det här valet. Men faktum kvarstår i och med detta val av smycke, i just denna tid under dessa politiska omständigheter, så uppstod ett historiskt modefenomen, då en brosch kom att säga väldigt mycket. Snacka om att kläder har ett symbolspråk, att de kan tala, att det vi sätter på oss har ett starkt uttryck! I detta fall gick kommunikationen till omvärlden genom en väldigt speciell accessoar.

Min första reaktion på nyheten om broschen, jag som är uppväxt med en mormor och mamma som gärna bar broscher, var att 74-åriga Lady Hale bara gjorde som hon alltid gjort, satte på sig en maffig brosch för att piffa upp en svart, enkel klänning. Jag tänker att det förr var en väldigt vanlig accessoar, och just insektsbroschen för tankarna till modedesignern Elsa Schiaparelli, som under surrealismen dök djupt ner i den världen, inte minst med sitt berömda insektshalsband från 1938.

Eller också hade visst Lady Hale en högst medveten tanke med valet av brosch. Vi kommer kanske aldrig får veta hur det ligger till med den saken. Men vi vet iallafall att spindelbroschen nu är högsta mode och att den säljer som smör. T.o.m. en t-shirt med ett spindeltryck på Ebay, såldes slut direkt. Snart börjar de säkert att rulla in spindelbroscher i butikerna, och i antikaffärerna går det säkert att fynda fina exemplar. Det är ju t.o.m. snart Halloween. ? Jag funderar lite grann på att köpa en. Som en stilla protest över sakernas tillstånd i världen.

Från början hade broschen en nyttofunktion och skulle hålla ihop t.ex. en cape, men sedan 1910-talet är den ett dekorativt smycke för kragar, hattar, slag och klänningar. Traditionellt sett bör inte en brosch kombineras med andra smycken. Den vanligaste kombinationen har varit klänning och brosch, och man bar den på vänster axel på en klassisk och fin klänning. Senare bar man brosch också gärna på ett kavajslag, på en kappa, på en blus eller för att hålla ihop en sjal. Men idag kan du bära det lilla smycket precis som du vill! På tjocka tröjan, på vinterkappan, i håret, på väskan, eller bär många tillsammans. Kanske har du några gamla broscher i byrålådan som kan komma till heders igen? Bär gärna många på en gång. Det är bara att sätta igång att prova, bara fantasin sätter gränser…

Detta bildspel kräver JavaScript.

I halsgropen…

På jackan, eller kappan…

På tröjan…

På fina klänningen…

Stilikoner/3 – Jackie O

För 90 år sedan föddes en flicka som Jacqueline Bouvier i Southampton, New York. Endast 64 år gammal gick hon ur tiden, år 1994. Då hade Jacqueline hunnit byta efternamn från Bouvier till Kennedy, till Onassis, men som stilikon känner vi henne mer som Jackie O. Hennes klassiska, evigt aktuella klädstil är en av världens mest kopierade, med ikoniska plagg från främst 60-talet. Den ärmlösa fodralklänningen, den välsittande dräkten med boxig jacka, pillerburken, de vita handskarna, pärlhalsbandet, och senare också oversize-solglasglasögonen, och helst då från Nina Ricci, är alla kända signum vi förevigt förknippar med Jackie O.

Jackie var lång (1.70) och slank, och kläderna passade hennes livsstil och figur perfekt. Sitt franska flicknamn till trots så var hon inte särskilt fransk, mer än att hon hade en fransk förfäder långt tillbaka på sin pappas sida. Men Jackie avgudade den franska stilen och köpte gärna kläder från de stora kända modehusen i Paris. När John F Kennedy satsade på sin politikerkarriär blev hon kritiserad för detta, och började då istället att köpa amerikanskt mode och blev the Queen of All-American chic, men behöll ändå alltid en fransk touch. Hon lät sig aldrig förfalla, inte ens hemmavid och privat med familjen, bekvämt behövde inte vara lika med fult, tycktes hon tänka. Enkelt, elegant, chict och aldrig någonsin pråligt var hennes signum.

Man skulle kunna säga att det finns vissa likheter mellan Jackie O’s stil och Audrey Hepburn’s stil.  Båda stilarna var smakfulla, feminina och chica så det förslog, men med den skillnaden att Jackie’s stil var mera vuxen och glamorös, och inte så flickig, söt och oskuldsfull som Audrey’s. Jackie var rätt trendkänslig och tog intryck av modet som gällde, men hennes ikoniska elegans försvann aldrig under hennes stilförändringar.

I slutet av 50-talet och på 60-talet bar Jackie sina mest typiska plagg, och höll sig till pastellfärger med den stora favoriten rosa. Världen kommer aldrig att glömma en viss Chaneldräkt i rosa boulcé, som hon bar den ödesdigra och tragiska novemberdagen 1963, i Dallas.

När 60-talet övergick till 70-tal klädde sig Jackie O. mer avspänt och nonchalant, men fortfarande elegant och glamorös. Det var mycket svart-vitt, eller starka färger, svart polo, kamelbrunt, knähöga stövlar, polkadots som hon älskade, sidensjalar runt halsen eller runt håret, och stora solglasögon såväl runda som fyrkantiga. Jackie som var lång, föredrog låga klackar, och favoriterna var pumpsen i svart lack med ett stort silverspänne från Roger Vivier.

Det är knappast pillerburken, de vita handskarna, eller pärlhalsbandet som vi fastnar för hos hennes stil idag, utan snarare Jackie’s säkra, stilrena och oansträngda elegans. För den som vill prova så är det främst less is more som gäller, men även;

 • svart-vitt
 • vitt från topp till tå
 • svart från topp till tå
 • ett dekorerat statementskärp på en klänning
 • bara axlar
 • en klanderfri vit t-shirt
 • en statementkappa
 • stora solglasögon
 • en sjal, gärna Hermès
 • knähöga stövlar
 • en boxig jacka á la Chanel
 • en ärmlös fodralklänning
 • båtringning
 • få, men väl valda smycken
 • cigarettbyxor
 • skor med låg klack

Och varför inte också en brosch! Perfekt placerad, naturligtvis.

Ha en fin vecka!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: