web analytics

Det var inte så länge sedan som när man talade om en byxa, så menade man en byxa i fullängd. Det var liksom det första man tänkte på. Nuförtiden i modet fungerar ordet byxa som ett gruppnamn för många olika varianter där benlängden kan åka upp eller ner på benet. Det finns culotter, ankelkorta byxor, slacks, capribyxor, bermudasshorts osv. Det är ingen ny uppfinning, olika byxlängder har funnits sedan kvinnan började bära byxor. Och även innan det, i herrgarderoben.

 

Gammal bild med olika byxlängder. Saknas gör både den ankelkorta byxan och culotten, till exempel. Men ändå.

Med culotternas intåg för några år sedan börjar det verkligen hända saker med kvinnomodet. Inte alla gillar culotterna dock, framför allt en hel del män rynkar på näsan, har jag förstått. Men många kvinnor har insett fördelen med att leka med olika byxlängder, för att variera silhuetten.

Se så snygga längder tillsammans! Och vilka klackar sen. Foto hämtat från Erica Davies, fashion editor & founder of style & interiors blog The Edited.

Sedan jag började experimentera med olika byxlängder i min egen garderob, har det blivit så mycket roligare att sätta ihop outfits. Byxan räknas på ett helt annat sätt nu, den har ett uttryck, den får ta plats, det blir så mycket mer balans och innehåll än när endast överdelen skulle göra hela arbetet. Framför allt har helheten blivit mycket snyggare sedan jag började bära ankelkorta byxor, min absoluta favoritbyxa. Den är snygg till ballerinor, snygg till boots. Dessutom trollar den kortare längden med mina något korta ben, så att de upplevs som längre.

Testa, om du inte upptäckt byxorna med olika längd eller uttryck än! Det ger mycket spänst för helheten.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilderna är hämtade från Metro Mode.

Tips på hur du kan styla just culottebyxan visas här, också av Metro Mode.

Byxa från Monki

Byxa från Zara

Byxa från Filippa K

After Age

Vet du precis, utan att tänka efter, hur gammal du är när någon frågar? Det var längesen man hade full koll på det, eller hur? Förutom när man fyller jämt. Ju närmare 60-årsstrecket man närmar sig nu desto bättre koll, så att säga. Jag skulle vilja säga att tiden från 50 och framåt är en tid då man tappat kollen, vad gäller åldern. För att det helt enkelt inte spelar någon roll vilka siffror det är som gäller. 52 eller 68, vad spelar det för roll? De olika siffrorna har ingen betydelse längre. Man är mogen, det räcker. Man skulle sammanfattningsvis kunna kalla den här fasen i vårt liv för Tiden Efter Åldern, eller hur? After Age. Frågan om åldern har spelat ut sin roll. Man är inte ung längre, det räcker.

Och så skönt det är!

Kunde inte låta bli att leka i photoshop med den gamla klassikern, som jag direkt associerade det nyuppfunna uttrycket till.

Det gråa håret

Och med åren kommer det gråa håret. Personligen tackar jag för det varje dag. Jag är så tacksam över att naturen gett mig en hårfärg som jag verkligen tycker om. Mitt ljusa hår är definitivt bättre än det mellancendré håret jag hade innan. Alldeles nyligen har jag också klippt det i en rätt kort frisyr. Och trivs ännu bättre. Så underbart, jag som alltid har haft komplex för mitt hår.

Så här ser jag ut i håret nu!

Grått hår, vad är det egentligen? frågade min 17-årige son här om dagen. Jag hade glömt hur det nu var med det, så jag fick slå upp det igen. Och ifall någon annan också glömt och vill påminna sig om det, då vet jag nu att vår vanliga hårfärg kommer från ett pigment som heter melanin. När vi är unga så producerar vi mer utav det. Håret blir med andra ord ljusare, alltså vitt eller grått, när vi slutar producera färgpigmentet, vilket sker när vi blir äldre.

Då var det utrett!

Såpbubbledrömmar

Förra inlägget om Annica Liljeblad drog fler läsare till bloggen än någonsin. Det var tydligen ett ämne som slog an en sträng hos många. Att våga satsa på sina drömmar, det är onekligen en viktig ingrediens för ett fullödigt liv. Att faktiskt gå till verket med något man så innerligt vill, att inte längre sitta på kammaren och umgås i bara trygghet och säkerhet med drömmen, utan också pröva den i verkligheten för att se om den håller. Det kan vara lite skrämmande, och inte heller så lite. Men att inte göra det, att inte ta tag i drömmen någongång är lika gastkramande det, med tanke på det liv man får då.

En sak skulle jag bara vilja tillägga. I inledningen av verkställandet av drömmen gör man klokt i vara lite försiktig med att berätta om drömmen för andra. Den är lite såpbubbleskör i början, eller hur? Bättre då att i stället låta den dyra hemligheten bubbla och koka i labbet inom dig där du smider dina planer. För jobbar du på i det fördolda i början utan att yppa något för omvärlden, så behåller du din kraft och riktning, och kan styra den puttrande skutan stadigare, och utan att tappa fart. Tills en dag då drömmen vuxit sig tillräckligt stark för att möta dagsljuset, och du är redo att höra omvärldens alla olika reaktioner.

Det tål att påminna sig om.

Apropå Annica så räknar hon och resten av filmteamet ner dagarna till Oscarsgalans spännande upplösning natten till måndag. Kommer The Square ta hem en Oscar för bästa utländska film? Vi håller tummarna… Relaterad bild

Man kan lugnt påstå att teamet sannerligen har passerat såpbubblestadiet, iallafall.

Fascinerande med såpbubblor, by the way. Så vackra. Så många tusen färger. Vackert svävande. Så sköra, så kortlivade. Som regnbågen. Och kanske därför så åtråvärda? Såpbubblorna väcker leksinnet i oss, väcker barndomsminnen. Vem har inte blåst såpbubblor som barn?

Apropå färger så läste jag att män generellt sett inte uppfattar färger lika nyansrikt som kvinnor. Att fler män än kvinnor är färgblinda det har man ju hört, men att kvinnor också kan urskilja olika färger mer rikt och nyanserat det kanske man inte tänkt på. Det är lite märkligt att det ska vara så. Varför, kan man ju fråga sig? Fast det finns ju såklart undantag. Men jag måste säga att jag med manliga kunder har märkt att jag ofta får ett något svävande svar när jag pratar om olika färgnyanser. Ofta får jag då undervisa en sväng om de olika nyanserna, för att försäkra mig om att de ser skillnaden mellan exempelvis gulröd och blåröd.

Ha en skön helg!

“The key to realizing a dream is to focus not on success but on significance — and then even the small steps and little victories along your path will take on greater meaning.”
― Oprah Winfrey

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: