web analytics

camel-02

Camel är det nya svarta, sägs det.
Särskilt till hösten kommer det att braka igång för den gamla klassikern som funnits med så länge, och som återkommer med jämna mellanrum. Egentligen har färgen aldrig varit helt ute. Men det är en färg som inte passar alla, den med varma färger bär den oftast bäst. Fast det finns olika nyanser, och den med kalla färger kan också hitta sin, t.ex. den ljusare, inte så gula varianten, utan mera rosa i undertonen t.ex. Eller också väljer man istället bara en accessoar, som en sko eller en väska. Om man nu vill ha camel i sin garderob, det vill säga.

Camelfärgens intåg i modevärlden startade förmodligen med kamelhårsulstern som sedemera också kom att bli 40-talets signum på framgång för män inom film och teater. Sedan 50-talet har färgen funnits med bland de klassiska färgerna i garderoben, både för män och kvinnor. Läs kamelhårets historia här.
Camelfärgen är ursnygg till svart, allra helst lack, och till orangeröd, kall rosa och kleinblå, t.ex. Och till leopardmönster! O la la.

Jag har gillat camel sedan jag köpte en camelfärgad stickad klänning med pingvinärm från Benetton under 80-talet, skulle jag tro att det var. Då, när Benettons stickade plagg fortfarande höll hög kvalitet. Den klänningen hade jag kvar i många, många år, tills den blev för liten 🙁 Då skänkte jag den till Myrorna. Lyckliga den som köpte den, och passade i den, för den klänningen var underbar. Jag saknar den fortfarande faktiskt. Jag bar ett guldkedjeskärp i midjan till den. Assnyggt tyckte jag att det var. Då iallafall.
Apropå Myrorna, och andra secondhandbutiker vars överskott går till välgörenhet och olika sociala verksamheter, nu måste de tidigare momsbefriade verksamheterna betala in moms. Det kommer att driva många av dem till konkurs, och i slutändan drabbar det dem som har det allra sämst ställt i samhället. Måste det vara så stelbent, kan man inte ha med hjärtat också i ekonomiska frågor? Måtte välgörenhetsorganisationerna få dispens.

Nå. Så här ser cameltrenden ut i årets prefall och resorts. Och här är en länk till kappor i camelfärg.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vill du inte bära camel från topp till tå utan bara lägga till några inslag av färgen så finns färgen nästan alltid på många snygga väskor och skor.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bilden här under har hängt med mig länge. Jag tycker att kvinnan är så tjusig i sin camelfärgade stickade klänning, i de läckra skorna, i hårfärgen, de ljusa läpparna och det utvalda guldarmbandet. Enkelt och slående snyggt!

Bild1

”Åt en kvinna ger medvetandet om att hon är välklädd en känsla av trygghet som religionen inte förmår skänka.”

Helen Olcott Bell, amerikansk författarinna 1830-1918

Culotter

Byxorna du inte visste att du behövde? Eller ryser du vid blotta tanken på byxkjol? Hur som helst, culotterna är här nu. Personligen tycker jag inte så mycket om de knälånga, inte alls faktiskt, men de vadlånga tycker jag kan vara rätt häftiga. De ger en ny silhuett. Särskilt läckert tycker jag att det är med en lårlång överdel till.

Culotterna är vida och bekväma, svala till vår och sommar, och dessutom visar de våra slanka vader. Borde kunna bli en favorit. Men de är lite knepiga att styla. Personligen tycker jag att ett par kvinnliga skor är ett måste, annars blir det klumpigt och maskulint, på fel, lite la’gårdsbrett sätt. Men möjligtvis funkar ett par kängor till hösten, t.o.m. ett par grova Dr Martens. En nätt liten top till, eller en lårlång tunika, som sagt, funkar bäst upptill.

red-lipsRöda läppar

Ett par röda läppar piggar alltid upp, och alla passar i röda läppar, det gäller bara att hitta sin nyans. Knallröda läppar kan vara lite svårburet för vissa, och de allra mörkaste röda tonerna är problematiskt om du inte vill att dina läppar ska verka smalare. Tänk också på att titta på vilken sorts röd färg som passar bäst till din hud.
Har du kall hud med blå eller rosa underton gör du klokast i att hålla dig till de hallonröda tonerna. Har din hud gul underton passar du säkerligen bäst i orangeröda toner. Såvida du inte har olivhy. Då ska du köra en kallare röd. Ett knep för att lyckas om man är tveksam är de försiktigt röda, eller de glossiga stiften som bara lägger en tunn, lite utspädd ton över läpparna till skillnad mot de feta, täckande stiften. Matta stift kan förminska, glansiga stift förstorar. Ju färgstarkare läppar du väljer desto lättare bör handen vara som du lägger resten av makeupen med. Lite mascara på ögonfransarna brukar räcka gott och väl, förutom den sedvanliga make’n i resten av ansiktet. Man kan ligga lite lågt med rougen också för att undvika ett clownansikte.

Här är två länkar med mer info om röda läppar.
InStyle 
faboverfifty

Som avslutning kommer ”Hundra års makeup på 1 minut”. Ett fantastiskt klipp som förutom att visa stilen, också illustrerar vilken roll som kvinnan spelat under de olika decennierna. Enjoy!

Ha en skön helg!

10389086_426408380857557_4982872678415325194_n

Det sägs bli solsken i helgen! Iallafall i Stockholmstrakten. Jippey!
Foto: 1.000000 pictures

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: