web analytics

Blog

Camp, vårmode och shoppingskam

10 maj 2019,   By ,   0 Comments

Metgalan

Cardi B på årets Metgala i New York

Instagramkontot yalebooks förklaring av Camp, att vi i lögnen ser sanningen.

När du inte trodde att det kunde bli galnare, så blev det just det. ??
Natten till tisdagen var det dags för årets mest prestigefyllda modegala, The Met, att gå av stapeln.

”Met-galan arrangeras varje år på Metropolitan Museum of Art i New York, och syftet med den glamorösa tillställningen är att samla in pengar till Metropolitans kostym- och modeavdelning. Varje år tilldelas välgörenhetsgalan ett tema som också blir klädkod för den glammiga festen – och detta året var ledmotivet ”Camp: Notes on Fashion”. En överdriven, kitschig och ironisk klädstil som ofta förknippas med gayrörelsen. Essensen är kärleken till det onaturliga, påhittade och överdrivna, och stilen uppmuntrar till att flytta fokus från det allvarsamma och i stället fokusera på det lekfulla.” (text: Elle)

Detta bildspel kräver JavaScript.

En kavalkad av otroliga kreationer. Roligt, galet och säkert väldigt underhållande för de som var där. Det hela är förstås ett spektakel och tänkt att chocka/roa publiken och ge den något att beundra eller förundras över. Och det kan man ju säga att de lyckats med.

Som omväxling kan det kanske vara skönt att se lite mer sansade outfits. Kolla in 50+Mode’s instagramkonto där jag samlat ett fint axplock från kvällen…

Annat överdrivet

Ibland lyckas också en överdriven, lätt galen trend slinka in bland de vanliga modetrenderna, fastän avsikten kanske inte var att vara sanslös. Topplocket tycks liksom stundvis flyga av hos modekreatörerna när de skapar något nytt. Resultatet blir smått löjeväckande och hopplöst opraktiska skapelser, separata plagg eller detaljer, som varken är snygga, eller ens funkar inte i vanliga livet. Charlotta Flinkenberg på Netstyle.se skriver roligt om ”Konstiga trender inte ens modefolket bär upp bra”.  Några av bilderna kommer här nedan.

Ja, vem har inte stillsamt skakat på huvudet åt bh:n utanpå kläderna, xxxl-storlekarna, genant transparenta plagg, löjligt stora bälten, enorma väskor, alldeles för långa ärmar, för att inte tala om alldeles för långa byxor…

Vårmode

Lite mer sansat och bärbart mode finns dock att kolla in bland vårens trender.

Batik gör en återkomst från vår ungdom, beige’t eller cykelbyxor för de som kan bära upp sån’t, samma gamla djurprint som alltid, fransar, gult såklart, jumpsuits (härliga utom när man ska gå på damrummet), ljus denim (nej tack, been there, done that!), mönster, nät (?!), neon, prickar, sidenscarfs på andra ställen än runt halsen, spets och surf (!?)

Voilà!

Detta bildspel kräver JavaScript.

(foton från Baam.se)

Svinkall vår

Foto från en kylig hundpromenad bland Söders koloniträdgårdar.

Vackert som alltid är det med vår, men isch så kall den är i år! Lite knepigt är det allt att klä sig. Men att kombinera ljusa eller färgglada plagg med knähöga stövlar eller tjocka material såsom t.ex. tweed, är ett sätt att ta sig igenom den kalla starten på årets vår. Så småningom måste vi väl ändå få gå utan strumpor och skor…

Nya shoppingmönster

Nya shoppingmönster har börjat skönjas bland konsumenterna.

Ida Yttergren skriver i DN om att en viss shoppingmättnad noterats, och en viss ”shoppingskam” breder ut sig. Nya beteendemönster gör att inte bara kläder fungerar som statusmarkörer, och ett sätt att uttrycka vår personlighet på. Genom sociala medier kan vi kan också visa vem vi är, genom att visa vart vi åker och vad vi äter t.ex.

Det är intressant. Även om jag tror att vi för den skull inte kommer att upphöra att uttrycka oss med kläderna. Men kanske kommer vi åtminstone shoppa mindre och klokare.

Många är vi också som shoppar mer hållbart, och även shoppar vintage och second hand. Man kan sannerligen göra många fynd där. Inte minst när man betänker hur sorgligt låg kvaliteten blivit hos nya plagg de senaste åren. Och det, även hos de dyrare märkena. Suck!

Vill du handla second hand, men blir lite osäker på vad man ska satsa på, så kommer här en länk med matnyttiga råd från Metro Mode.

Vill du shoppa mer second hand? Här är plaggen du borde kolla efter

Lycklig återförening

Veckans glada nyhet är att mina borttappade örhängen är tillbaka! Ni som läste förra inlägget om mina favvoörhängen från Toolally kan säkert föreställa er lyckan jag kände när jag öppnade paketet från England och återigen kunde sätta på mig mina älsklingar! Yippey!!! Jag känner mig som MIG SJÄLV igen!

En lycklig 50+bloggerska känner sig ”hel” igen!

Känslan att vara ”komplett” kan inte beskrivas bättre än med raderna i romanen ”Flätan” av Laetitia Colombani.

”Den bild som spegeln skickar tillbaka till dig måste vara din bundsförvant, inte din fiende”.

När bilden som blickar tillbaka på en känns som ens bästa vän har man hittat rätt, eller hur?

Ett sätt att hitta dit, är att sluta jämföra sig. För det är fullständigt meningslöst, och faktiskt farligt. Det är kusligt lätt att hamna på irrvägar. Bara du vet när det är du själv som blickar tillbaka när du tittar dig i spegeln. Kom ihåg att det är SÅ det ska kännas. ♥ Alltid!

”Sluta att jämföra dig, börja med själv-kärlek. Social media kan vara ett minfält.” Ibland kan det faktiskt vara nyttigt att göra en social-media-detox!

Ha en skön helg! ♥?✨


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: