web analytics

Det var ett tag sedan som vi inte ”fick” bära rött tillsammans med rosa, grönt med blått och marinblått och svart. Det fanns också en tid då det var ett stort no-no att tillåta håret att bli grått. Tack och lov har modet rört sig framåt och blivit roligare, mer tillåtande och mer lekfullt. Mindre strängt, mera fritt och personligt.

I början av året listade Elle ett antal modetabun som inte längre gäller. Här är ett urval;

 • Scandinavian chic betyder endast helsvart
 • Blanda inte olika mönster
 • Metalliska plagg, glittrig lurex eller paljetter är till för fest, inte dagtid
 • Blanda inte accessoarer i silver och guld
 • Styla inte svart och mörkblått tillsammans
 • Ha inte en klänning över ett par byxor
 • Din väska och dina skor bör matcha varandra
 • Bär inte strumpor i klackar och sandaler
 • Bär inte vitt från topp till tå på vintern
 • Rött och rosa passar inte ihop
 • Kombinera inte brunt och svart i samma outfit

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förenkla – förädla

Samtidigt som modet blivit mer tillåtande, experimentiellt och gränslöst så att vi i princip kan gå klädda hur som helst, så är det dock mer vanligt att vi 50+are, eller äldre än så, drar mer och mer åt det minimalistiska hållet, och börjar ge blanka den i modet och trenderna. Den här säsongens volanger, blommönster och spets t.ex. gör vi klokt i att överge för rena, enkla linjer och moderna, fräscha silhuetter, istället.

Vi kvinnor mitt i livet satsar hellre på att rensa ut och utkristallisera vår stil, än att ängsligt hänga på det allra senaste. Vi kör mer och mer klassiskt och håller oss gärna till det som vi alltid haft som favoriter. Vi vet vilka plaggmodeller som smickrar vår kroppsform, vilka plagg och vilken stil vi trivs i, vad som funkar tillsammans, vilka färger som smickrar våra naturliga och lyfter fram våra ansikten och ögon. Vi har med andra ord landat i vår stil. De allra flesta av oss, iallafall.

Fortsätt vara nyfiken

Men att landa i sin stil är inte detsamma som att stänga dörren för nya trender, och sätta på sig skygglappar och ignorera modet helt. Alltid finns det något litet vi kan snappa upp och spice’a upp den redan befintliga garderoben med. Eller åtminstone kan vi se över garderoben med nya ögon då och då, för att se om något plagg passerat sitt sista bäst-före-datum. Om inte annat för att kolla passformen, eftersom våra åldrande kroppar ändras med tiden. Kanske behöver något bara uppdateras, och ersättas med ett fräschare exemplar.

Det skadar inte heller att kika lite på nätet eller i modemagasinen för att låta sig bli inspirerad något. Kanske finns det någon ny färgkombo som känns kul, eller en plaggkombo som man inte har tänkt på, som verkar lite spännande. Att uppdatera silhuetten med nya längder på byxan, överdelen eller jackan kan också verka uppiggande.

Men som alltid, kom ihåg att köpa trendigt billigt! Och låt de stora utgifterna gå till de klassiska inköpen istället. Och det tål att upprepas, blanda gärna hög kvalitet med klädkedjornas trendkap! Du behöver inte vara klädd i svindyra designerkläder från topp till tå för ett helhetsintryck av kvalitet (som är av vikt för oss mogna). Ett tips är att köpa accessoarer av hög kvalitet, eftersom blickarna oftast dras mest till dom. Förutom de stora investeringarna av hög kvalitet förstås, såsom kappor, jackor, byxor, kjolar, kostymer, dräkter.

Detaljerna är det som gör det

Så glöm inte vad accessoarerna gör för helheten. Att uppdatera sig med accessoarer är både smidigt och effektivt.

Men använd dom med måtta. EN accessoar som pockar på uppmärksamheten räcker mer än väl. Ibland kan man dock ha flera, det beror på. Ingen regel utan undantag. Men accessoarerna ska inte behöva slåss om uppmärksamheten, det är viktigt. Ett par skarpa silverboots t.ex. räcker långt. Eller ett par iögonfallande örhängen. En sådan dag skippar vi helst att bära de färgglada armringarna och statementhalsbandet samtidigt. Såvida vi inte anammat Iris Apfels more-is-more-stil. För oss andra rekommenderas att följa Coco Chanels råd; Innan du går ut genom dörren, tag av en accessoar.

Här är det det fantastiska skörtet tillsammans med vita skjortan som är i fokus, på Donna Player. Inget annat behövs.

En mogen kvinna med stil försöker inte för hårt. Såvida du inte är Iris Apfel. Hon klarar av att balansera överdådet. Men i stort sett bara hon.

Det viktiga är att du följer ditt hjärta, gör vad som känns bäst för dig. Inget designerplagg i världen kan ge dig stil, om du inte känner att det är 100%-igt DU.

Iris Apfel – översteprästinnan när det gäller stilikoner à la extra allt.

Feststass att trivas i

Detta gäller för övrigt också när vi går på fest. Även då kan och bör vi vara oss själva. Det är alltför lätt att vi missar det, och överger vår stil till förmån för någon formell klädsel som dessutom många gånger är svindyr. Visserligen ser vi uppklädda ut. Men ack så obekväma! Man kan vara både sig själv OCH snygg! Hur ska vi annars kunna ha kul?! Att vara både vara tjusig och bekväm kräver kanske lite mer tankeverksamhet och trix. Men det går. Knepet är att känna efter med magen.

Och för den som tycker det här med klänning är knepigt så finns det alternativ!

Vitt är underskattat

Har du gått över till grått hår så kan jag rekommendera att lägga in mer vitt i paletten. Den vita färgen verkar uppiggande och lyfter fram silvret i ditt hår. Flott!

När det gäller andra färger rekommenderas MOD! Det har aldrig varit så tacksamt att fläska på med färg som när vi blivit grå. Många starka, klara och svala färger gör sig alldeles strålande till det grå. Våga testa!

Vissa färger gör sig däremot icke längre besvär i den gråhåriges garderob. Det har jag själv fått erfara sedan jag gick över till att bli silvergrå. Mullvad t.ex. har varit tvungen att lämna scenen. Den färgen, som jag älskat så mycket, gör ingenting för mig numera. Tvärtom drar den ner mina egna färger och smutsar till helheten. Det var skillnad när jag hade guldiga och orangeröda stänk i mitt hår, då förhöjde mullvadsfärgen det varma skimret.

Så tänk på det! Det gråa håret stänger en del dörrar. Men det öppnar också många andra, kanske nya för dig! Du kan upptäcka en helt ny värld!

Läs här om vilka färger som är smickrande till grått hår.

Trevlig helg allihopa!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: