web analytics
garderob kovek

foto: kovek.se

Då var det dags att skifta från vintergarderob till vår&sommargarderob.
Även om dagens kalla gråväder gör att man tvekar en aning. Men värmen kommer, den kommer. Om vi då redan har hängt undan vinterns varma och ulliga garderob i dov färgskala och bytt till den tunna, svala garderoben med bomullsplagg i glada, klara och starka färger, så känns våren ännu mer ljuvlig och välkommen.
Att säsongsindela garderoben rekommenderas starkt. Det säger sig självt hur klokt det är att i morgonstressen endast behöva bläddra igenom hälften av de kläder man äger.
Men trots säsongsindelning och förmodad genomgång förra året måste vi först rensa garderoben innan vi hänger in vårplaggen. Japp, det finns ingen genväg! Om vi vill få det hela att funka. Och det vill vi ju. Det är högst mänskligt att dra sig för detta, det är det. Men den tid och ansträngning vi lägger ner på genomgången innan, har vi igen när våren verkligen är här. Då blir det lätt och roligt att bygga outfits från din uppdaterade och fräscha garderob.

Vad är då bra att tänka på inför skiftet? Och hur ska vi tänka för att det ska bli någon struktur på rensningen?
Först och främst är det klokt att identifiera fallgroparna vi lätt hamnar i, när det gäller plagg som bara hänger.

  • Jag betalade dyrt för det plagget. (Ok. Men du använder det aldrig. Låt någon annan få glädje av plagget istället. Sälj. Eller skänk. Svälj förlusten och gå vidare. Pengarna är ändå redan betalade.)
  • Jag tycker om plagget. Men jag vet inte hur jag ska bära det. (Förmodligen för att plagget är snyggare på någon annan, och inte passar dig och din stil. Svälj förtreten, och gör dig av med det. Eller gör ett sista försök att kombinera det med något annat plagg. Går det inte så går det inte, och då ska plagget ut.)
  • Jag har så fina minnen förknippade med det här plagget. (Ok. Men du använder det aldrig. Lägg det i en minneslåda istället. Eller rama in det. Eller ta ett ömsint kort och rama in kortet istället. Plagget hör hur som helst inte hemma i garderoben längre. Släpp in nya vindar!)
  • Allt kommer tillbaka. (Sant förvisso. Men då i en uppdaterad version, med en ny twist. Ut med plagget/stöveln/smycket! Kanske populärt retro hos syskonbarnen där äkta 80-tal får en helt annan klang.)

Efter denna lite bryska start kommer vi sedan till frågorna vi bör ställa oss inför varje plagg som vi är på väg att hänga in i den urstädade garderoben.
(Obs! Passa på att också dammsuga och dammtorka innan du hänger in för nästa säsong.)

  1. Har jag burit plagget de senaste 2 åren? Chansen att du plötsligt skulle börja bära plagget är obefintlig. Enda undantagen är festblåsor, accessoarer som sjalar, skärp, festskor osv. som du utan tvekan ämnar använda igen.
  2. Är plagget fräscht? Om det bara är fläckar, löst hängande knappar eller annat som går att åtgärda så bör det åtgärdas. Har plagget tappat formen, blivit noppigt, trådigt eller allmänt hängigt så är det bara att hiva. Att spara trötta kläder till diverse målarkläder, trädgårdskläder osv. ska ske med största återhållsamhet, då vi tenderar att lura oss själva med att samla på oss bra-att-ha-kläder.
  3. Passar plagget fortfarande? Passformen är alltid viktig, och blir dessutom allt viktigare ju äldre vi blir. Plaggen ska sitta som en smäck! Punkt. Om du hör till de som pendlar mellan ett par storlekar kan du behålla plagg som skiljer på 1 strl. men inte mer. Andra ev. plagg som vi tänker oss bära när vi gått ner si och så många kilon, ska läggas undan i lådor med markering, i förråd el.dyl. Fast jag tycker att den dag vi lyckats med bantningen eller ökningen vi ville åt, borde vi unna oss nya plagg istället. Det är vi väl värda?
  4. Känner jag mig fin i plagget? Tycker jag om det? Är det smickrande? Trivs jag i det? Bortom kända märken, trender, olika idéer vi får för oss, så måste vi vara totalt ärliga när vi tittar oss i spegeln. Annars är chansen att vi kommer att bära plagget väldigt, väldigt liten. Hur häftigt än plagget, eller kanske skon, är att titta på.

Vare sig du svarar nej på alla, eller endast en av frågorna, så ska plagget väck. Yes!
Med ett enda undantag. Om du kan sy in, sy om, sätta i nya knappar eller fixa på något sätt så att det blir 100% rätt kan det få en chans till.

31525_20120928_174325_Fashion_quotes_03

Mer info om Garderobsrensning och Garderobsplanering finns att läsa i mina tidigare inlägg:

http://tellclothes.com/dags-for-sasongens-garderobsrensning/

http://tellclothes.com/garderobsplanering-steg-for-steg/

ordning o reda i garderoben 1

Sträva efter att varje sak ska ha sin plats, så långt det är möjligt.

11017507_446973438801051_5469744609078401852_n

Helfigurspegel är ett måste! Här är en praktisk flyttbar och lyxig från G.A.D.

Fler fiffiga tips och länkar:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Garderobstips

http://www.harpersbazaar.com/fashion/fashion-articles/hacks-for-fixing-ruined-clothes?src=spr_FBPAGE&spr_id=1447_114969511

http://guff.com/15-fashion-life-hacks-that-will-change-your-daily-routine/gallery

Förvaring

http://forvaringsdrottningen.com/category/garderob/

http://www.ikea.com/ms/sv_SE/catalog_categories/departments/bedroom/garderober_inredning.html

http://www.forvara.se/se/grp/kladforvaring.php

Klädvård

http://www.ateljefemman.se/pages/kladvard.html

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/kl%C3%A4dr%C3%A5dgivaren-tipsar-om-v%C3%A5rens-kl%C3%A4dv%C3%A5rd-5362b505c45948be1700001a

 

När det sedan är dags att köpa nytt till våren så är det klokt att följa Vivienne Westwood’s råd.

Buy less, choose well, make it last.

 

closet+

Garderobs-appen Closet+ ”The swiss army knife for style assistants.”

topparGarderobs-appen

Med en garderobs-app får du en praktisk överblick över garderoben. Appen Closet+ kan jag varmt rekommendera. Den är toppen! Man kan köpa till ett gränslöst utrymme för 59:- vilket gör appen oändlig. Du får plats med hur många bilder som helst och även flera garderober, t.ex. vår/sommar och höst/vinter, eller stads-garderoben och landet-garderoben. Du kan skapa lyckade outfits och spara dom, du kan plocka ihop en resegarderob utan att ens resa dig från soffan.

Det tar ett tag att förstå sig på appen, men sedan är den jättesmidig. Att fota plaggen gick fortare än vad jag trodde. Men jag rekommenderar att man delar upp fotandet och tar det lite då och då, och då en kategori i taget. Jag började med skor, och fick upp farten med en gång. Nu har jag hela min garderob samlad och bygger outfits utan att behöva riva ut plaggen.
Läs mer om appen här.

 Lycka till med vårgarderoben!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: