web analytics

Aaah, våren är här! Så här vackert vårljus var det utanför fönstret en morgon för ett par dagar sedan.

Nu spritter det i kroppen, ljuset och energin är tillbaka, de första vårblommorna vågar sig försiktigt fram bland de bruna, gamla löven från i höstas, solen värmer och det känns som om livet är tillbaka!

Just idag slog vädret dock tillbaka lite med isande kyliga vindar. Men alldeles strax är det dags att pula in dunkapporna, de tjocka stickade tröjorna och vinterbootsen längst in i garderoben, och plocka fram de tunna, krispiga plaggen, de fladdriga blusarna, de ljusa byxorna, vårskorna och färgerna! Det är lika härligt varje år, med denna nystart.

Rensa!

Passa på att rensa undan plagg du inte använder, när du skiftar garderob. För du skiftar väl garderob? Det kan jag verkligen rekommendera. Att slippa bläddra igenom det som ändå inte funkar för säsongen, underlättar stort. Vissa plagg funkar dock båda säsongerna, som en del toppar som vintertid kan kombineras med cardigans, kavajer och andra lager ovanpå, och vissa varmare tröjor man vill kunna dra på sig kyliga sommarkvällar osv. Men de mest uppenbart säsongsknutna plaggen och skorna förvaras allra bäst på annat ställe, än i den aktuella garderoben.

Ni har säkert hört regeln om att man ska göra sig av med plagg som man inte använt det senaste året. Med en viss modifikation, skulle jag vilja säga numera. När man är ung, ja visst! Då byter man stil som en kameleont. Men i mogen ålder kan det helt enkelt vara så att plagget inte använts bara för att tillfället inte getts. Så att bara för att festinbjudningarna kanske inte duggar lika tätt som förut (?!) betyder det ju inte att vi ska göra oss av med den lilla svarta. Eller hur?

T.ex. mina flotta, vida, fodrade tweedbyxor har jag inte använt på flera, flera vintrar. Mest p.g. av att det inte varit tillräckligt kallt. Dom är dö-varma! Perfekta när iskylan slår till. Men bara för att jag inte har använt dom på länge, skulle det aldrig falla mig in att sortera ut dom ur garderoben. O no. De är ett klassiskt, bra köp, som bara väntar på rätt tillfälle. Vem vet, nästa vinter kanske är buskall!

Så rensa klokt. De plagg som är klassiska och passar dig perfekt, men som inte är använda många gånger och som du därför är lite osäker på, dom rekommenderar jag att du lägger undan i lådor, eller hänger in i förvaringsgarderober av tyg, för att se om de kommer till användning igen. Det är ju synd att göra sig av med sånt som plötsligt kan vara helt rätt igen. Det viktiga är att plaggen som hänger i din aktuella garderob ska just vara… aktuella.

Kom ihåg att också vädra plaggen innan de hängs in igen. Vädringsställ är oumbärliga i dessa lägen. Och passa också på att dammsuga och dammtorka rent i garderoben innan du hänger in den nya säsongens plagg. Att lägga in lavendelpåsar och cederkulor som både doftar gott och håller skadedjur borta, är inte heller så dumt.

Rensning heter lösningen! För trots att vi har svårt att stänga våra överfulla garderober så upplever många av oss (81% av Stockholmarna) att vi inte har något att sätta på oss. Ur tidningen Mitt i Södermalm härom veckan.

Själva rensningsprocessen hittar du i mina tidigare inlägg;

http://tellclothes.com/dags-for-sasongens-garderobsrensning/

http://tellclothes.com/dags-att-omsa-skinn/

http://tellclothes.com/god-fortsattning/

http://tellclothes.com/garderobsplanering-steg-for-steg/

http://tellclothes.com/skogarderoben-del-1/

http://tellclothes.com/skogarderoben-del-2-kompletteringen/

Återvinning

Idag slängs det på tok alldeles för mycket gamla kläder, i soporna. Över 7,5 kg kläder, skor och hemtextilier per person och år. Paltor som kunde ha skänkts bort, eller återvunnits till nya tyger och annat. Så glöm inte att du kretsloppsvänligt kan skicka vidare, antingen genom att skänka bort eller sälja, eller som en sista station lämna in paltorna till återvinning. En hel del butiker handhar sådant, t.ex. H&M.

I DN här om dagen.

Den mogna kvinnans garderob

Den mogna kvinnans garderob har en del grynnor och skär man får se upp med att inte krocka med. Det är lätt att halka ner i sin komfortzon och fastna där. Att det blir lite tråkigt och präktigt är ett säkert sätt att se äldre ut, än vad man egentligen förtjänar. Att utmana sig lite grann mår man bara bra av.

  • Att prova på en ny färg, ett nytt snitt, en ny accessoar, en ny vårväska, en ny silhuett, det kan väl inte vara så farligt? Den mogna kvinnans garderob har en tendens att bli lite för neutral i färgerna. Basfärgerna tar liksom över. Blanda då upp de säkra korten med lite nya, fräscha färger.
  • Våga visa lite hud. Nyckelben, handleder, axlar är ställen som adderar sensualism utan att du riskerar att det ser desperat eller smaklöst ut.
  • Var noga med passformen. Inget gör dig så gammal i förtid som plagg som sitter illa. Ta hjälp av en skräddare om så behövs.
  • Se upp så att du inte hamnar i bära-bara-bekväma-skor-fällan. Sträva efter att hitta skor som är både bekväma och snygga. De finns, de tar kanske bara lite längre tid att hitta. Nu går det t.ex. att hitta skor med kitten heels, den lilla klacken som är både bekväm och chic. Eller varför inte väl uppbyggda ballerinas med sviktande sula, istället för fotriktiga trist-skor? Du vet väl också att du kan låta skomakaren kapa en liten bit på klackar som är snäppet för höga.

Läs historien om kitten heels här.

Andra tips för att lyckas med sin garderob är:

  • Tag kort på lyckade outfits så att du kan upprepa dom. Samla alla outfits-foton på ett och samma ställe (t.ex. genom att trycka ut och ha på insidan av garderobsdörren el. dyl. ) så är det lätt att ta fram på morgonen när du ska klä dig.
  • Tag hand om skorna. Pusta, lägg i skoblock, klacka om när det behövs.
  • Klä dig för att imponera på dig själv, inte på män eller andra kvinnor.
  • Ge håret lite extra omsorg. Inget drar ner helhetsintrycket så mycket som ett illa skött hår. (Jag vet, för jag får alltid hålla på att dutta med mitt ”hopplösa” hår. Men det ÄR värt det, det är det.)
  • Hinner du inte springa på stan för att uppdatera din garderob, handla då online. Numera är returpolicyn så enkel att det inte är någon som helst match att skicka tillbaka det som inte funkar. (Jag använder gärna sådana shoppingportaler som t.ex. Zalando, som är både fraktfria och returavgiftsfria. Supersmidigt!)

gallery-original-12-expensive-lilyaldridge-leopard-jpg-14d2685b

Dyr outfit?

Strävar du efter att din outfit ska se dyr ut så har Harper’s Bazaar listat knepen för det. Visste du t.ex. att guldsmycken ger ett exklusivare intryck än silversmycken? Sorry, alla silverälskare. Gillar du djurprint så är det endast ett djurprint som gäller, nämligen leopard. Så det så!

Läs mer här.

Ålderslöst mode

Åhléns kör en reklamdrive med ”ålderslöst” mode nu. Vad ska vi tycka om det då?

Jag kan säga, att lika lite som man kan säga att alla åldrar kan bära alla typer av kläder, kan man säga att så här ska en 50-åring klä sig. Allt handlar till syvende och sist om vem individen är som ska bära kläderna. Även om jag visserligen tycker att man gör klokast i att vara klar med en viss sorts plagg, efter att ha nått mogen ålder. För att det helt enkelt finns uttryck som krockar rätt så hårt med varann, som stör den sköna helheten. Man ser inte människan där bakom all attityd, så att säga.

Mer om detta längre fram.

Tills dess, ha det bra!

åhlens

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: