web analytics

Blog

Dags för säsongens garderobsrensning!

05 oktober 2012,   By ,   0 Comments

Mmm, drömma går ju…  Walk in closet från Misura Emme hos Home-Designing.

En fungerande garderob är i ständig förändring. Nu när hösten är här är det hög tid för säsongens garderobsrensning. Målet är att garderoben ska vara lättöverskådlig och endast rymma aktuella plagg som du faktiskt använder. Så boka tid med dig själv, och kör igång med höstens nystart! Ja, jag vet det kan ta emot lite, men tänk på vad skönt det är när det är klart! Det är definitivt värt den stora belöningen du får; en städad garderob, översikt och koll på vad du har, och ny energi för att sätta ihop outfits, p.g. av att garderobens innehåll nu känns smickrande och fräscht igen. Du kan uppleva det som att du har lättat ett kilo, minst, genom att släppa taget om gamla paltor som gjort sitt, och skapa plats för nytt. Så försök komma igång! För att komma i rätt stämning kan du sätta på skön musik, dutta på lite smink och fixa håret. Då känns det lite mer inspirerande och roligare att titta sig i spegeln.

Så här kan du göra för att uppdatera din garderob.

Säsongsindela

Bestäm dig först för om du vill dela upp garderoben i sommar- och vintergarderob. Det kan rekommenderas. Det går så mycket smidigare om du varje morgon bara behöver bläddra igenom hälften av garderoben, dvs. den aktuella säsongens aspiranter. Titta först igenom och identifiera de plagg som fungerar båda säsongerna, t.ex. toppar du kan bära under tjockare tröjor osv. Ha sedan säsongsindelningen i bakhuvudet för varje plagg du tittar på, och sortera därefter.

Ut med alla skelett bara!

Töm

Tag nu ut alla plagg ur garderoben och sortera dem i högar i olika kategorier på t.ex. sängen, eller ett vädringsställ; skjortor/blusar, toppar, tröjor,  kjolar, byxor, kostymer, ytterplagg, dräkter, vardagsklänningar, festklänningar, ev. träningskläder, skor och accessoarer som sjalar, skärp och smycken.

Nu har du en god överblick, och då är det bara att ge sig i kast med genomgången. Sommarkläderna kan du hoppa över den här gången. Likaså underkläder och strumpor. De kan få en separat genomgång, vid ett annat tillfälle.

Rensa

Tag plagg för plagg, och prova, (jo, det måste du, även om du tycker dig redan veta hur plagget är, såvida du inte dissar det direkt förstås. Din blick för plagget kan ha ändrats sen sist, din kropp likaså, kjollängd kan t.ex. kännas för kort osv.) Med plagget på, och framför en spegel, helst helkroppsspegel, kan du sedan ställa dig följande frågor inför varje plagg:

 1. Har plagget använts senaste 1-2 åren? Har jag något behov av plagget, som jag lever nu? Om inte, är det förmodligen dags att göra sig av med, alt. lägga undan.
 2. Tycker jag om plagget, trivs jag i det, och är det egentligen smickrande? Har jag minnen förknippade med plagget, positivt eller negativt laddade? Tag ställning, och rensa bort det negativa. Vill du behålla ett plagg som du har positiva minnen med, trots att du inte har för avsikt att använda det mer, kan du lägga det i silkespapper i en minneslåda, eller kanske rama in det!
 3. Passar färgen mig?
 4. Passar snittet min kroppsform?
 5. Stämmer plagget med min stil?
 6. Känns plagget daterat? Titta särskilt på kavajaxlar, kjollängder, byxben, silhuetter och mönster.
 7. Är plagget i gott skick? Om inte, går det, och är det isåfall värt att åtgärda? Ska det fållas, lagas, kemtvättas, knappar som ska sys i …?
 8. Kan plagget kombineras med andra plagg?

Sortera

Det finns 5 olika alternativ för vad du sedan kan göra med plagget.

 • Slänga
 • Skänka till insamling/vänner, eller sälja
 • Åtgärda
 • Behålla
 • Ev. tveksamheter/separationssvårigheter, läggs undan på vinden/förrådet där det får ligga till sig för ett beslut, om så behövs. Hit hör också plagg som kan återanvändas i ny skepnad för den kreativa.

När du är klar med rensningen är det endast högen ”Behålla” som du hänger tillbaka i garderoben!

Resten av kläderna lägger du i:

 • kassar som ska skänkas till Myrorna eller dyl. De plagg som ska säljas får en extra översyn innan de packas ner i en kasse, så att de är hela och rena för försäljning.
 • sopsäckar för plagg som inte duger till något, och ska slängas
 • i en hög med det som ska åtgärdas. Låt plaggen ligga framme på något ställe där du ser dem, så att det blir gjort inom kort. Om du inte hellre lämnar in hos skräddare, förstås.

Sommarkläderna kan du välja att hänga samlade i klädpåsar åt ena sidan i garderoben, eller nerpackade i lådor med lock, dammfritt, fuktfritt och överskådligt i transparent plast.

Förbered din ”nya” garderob

Innan du placerar de aktuella kläderna, skorna och accessoarerna i garderoben igen, kan du passa på att dammsuga, och torka av hyllorna. Det finns också en del saker du ska fråga dig. Hur vill du planera garderoben, vad har fungerat väl och vad har inte fungerat hittills? Ska du sortera plaggen efter färg, eller kategori, eller både och? Vilka galgar fungerar till vilka plagg? Och så vidare. Mer om garderobsplanering kommer i nästa blogg!

Lästips i DN om överflödet i våra garderober.

zp8497586rq

VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: