web analytics

December. Festmånaden framför alla, med den just nu passerade Nobelfesten som den främsta av dem alla. De sedvanliga åsikterna om kvinnornas festklänningar duggar tätt som ett ösregn. Männens plagg är det inte mycket att orda om. Så lätt dom har. Så tråkigt dom har. Kvinnorna har tusen varianter att välja mellan. Snitt, färg, mönster, material, släp eller inte släp, ärmar eller inte, vilka smycken, vilken frisyr, vilka skor, vilken väska, vilken makeup… Vilken skillnad det är på förberedelserna för män respektive kvinnor.

I år tycker jag inte det var så många uppseendeväckande vackra klänningar. Men två klänningar stack ändå ut. Det var förstås Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius’ rödblommiga klänning designad av Pär Engsheden. Klänningen är inte lagom på något vis, den tar plats, är storslagen, klädsam och höjer festhumöret på ett fantastiskt sätt. Moderatledaren Anna Kinberg Batras skimrande Lars Wallinklänning tycker jag också var en riktig 10-poängare. Klänningen är überelegant och klädsam på alla sätt och vis, i snittet, färgen, materialvalet, allt! Bravo!

Övriga klänningar var ok men inte mer, tycker jag.

Se fler nobelklänningar här.

Själva kanske vi inte så ofta struttar iväg på överdådiga fester i nobelblåsor. Så vad sätter vi på oss?

Den lilla svarta? Den funkar förstås alltid. Behöver den spicas upp? Välj strumpbyxor som säger något. Det finns hur många varianter som helst på marknaden. Prickiga, glittriga, spetsmönstrade, med strass, färgade…

Frågor om strumpor? Här är en länk till Twilfits strumpguide.

Eller har du ingen lust alls att visa benen? Då finns ju alltid festbyxan. Istället för den vanliga svarta, plocka gärna fram, om du har, ett par vida, slinkiga sommarbyxor med hög festfaktor, t.ex. ett par vita, vida. Det kan bli en dramatisk och fin kombo med de rätta accessoarerna till.

Ett annat festtips är att välja färg! Färg är en riktig energi- och humörhöjare som inte alla vågar satsa på, vilket är synd. Färger hjälper till för att festen ska komma igång, och färger stimulerar sinnena på ett sätt som inte svart eller vitt gör. Och gärna då en hel klänning i färg! I en klänning i en smällkaramellsfärg eller ädelstensfärg så är du redo för fest på minuten.

Låt dig inspireras av några färggranna klänningar, allt från vardagliga, till blåsor à full gala.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Eller hämta färginspiration från det fantastiska växt- eller djurriket.

Lite kuriosa.

Vet du vad färgerna signalerar? Kan ju vara en intressant faktor som ger färgvalet en extra dimension. Det finns många olika tolkningar. Här är Karl Rybergs ”psykopalett”.

Karl Rybergs psykopalett - kopia

Fler festtips hittar du i mitt tidigare inlägg Bli festfin på ett kick.

Glad Lucia!

tumblr_nfz54s79Hq1rlpb9jo1_1280

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: