web analytics

Blog

Den svenska kvinnan

19 oktober 2012,   By ,   3 Comments

Den genomsnittliga svenska kvinnan vill klä sig

  1. Praktiskt och funktionellt – plagg i funktionsmaterial och fleecetröjor smäller högt.
  2. Bekvämt – platta skor typ gympadojor, på var och varannan kvinna.
  3. Naturligt – utan make up och extravaganser.

Ja, det har säkert sina orsaker, och det är väl ok det med. Men erkänn, visst är det rätt trist i längden? Risken är dessutom utomordentligt stor att hamna i tokbekvämlighetens träsk, där minsta ansträngning känns tillgjord. Åsså är man fast. I den gäspande, gråa tristessen. Men anstränger vi oss en smula och tänjer en aning på gränserna så börjar tillvaron att glöda och spraka  igen. Om vi törs utmana jantelagen som säger att fåfänga är en skamlig synd, och att uttryck av kvinnlighet är fy och skam så ytligt och svagt, så kan vi som belöning erövra en skön känsla av välbefinnande.

Vi börjar med ansiktet

Förvånansvärt många svenskor går utan make up, har jag märkt. Och det är lite synd att missa den biten, kan jag tycka. Ett ansikte som har varit med ett tag behöver ofta ett svep eller två med sminkborsten för att få den där extra skjutsen. För att stråla. Det behövs inte nödvändigtvis så mycket, också det lilla kan göra underverk. Bara att applicera två streck av läppstift på läpparna ger ett fantastiskt lyft! Det blir liksom lite lättare att bli sams med rynkorna när man tar emot den här hjälpen, och det framhäver din karaktär än lite tydligare. Har du inte använt make up förr så är det kanske dags nu? Men det är förståss viktigt att du använder det rätt. Tycker du inte att du kan, eller att du har fastnat i gamla hjulspår så finns det hjälp att få. Du kan ju alltid gå en sminkkurs! Eller lära av makeup-gurun Max Söderberg. Han och Maria Wigur har skrivit den utmärkta boken Make up! och uppföljaren Din nya look.

    

Bekvämligheten då?

Även plagg som kräver lite mer tankekraft att kombinera, och skor med kilklack eller liten platå där fram, kan vara nog så bekväma. Man behöver bara släppa in lite nytt tänk i garderoben. Våga prova det som man undvikit förut och helt enkelt utmana sig själv. Intet ont med platta skor t.ex, det kan vara toppen till rätt outfit. Men om man hittills kategoriskt undvikit allt med klack så kan det innebära ett lyft att våga sig på ett försök. Det finns så många fördelar med klack. Du får längre ben, bättre hållning, (jo, vi sträcker nämligen automatiskt på ryggen när vi går i klack) mer pondus i stegen, kvinnligare uttryck i outfiten… ja fördelarna är många. Känns det ovant, tycker du? Allt nytt får ta lite tid innan det känns vant. Så hav tålamod. Tänk på hur ovant det känns att bära ring om man inte är van. Man känner av ringen på fingret hela tiden, till en början. Men plötsligt efter någon vecka, har ringen blivit en del av en själv, och istället känner man sig naken när man glömt att ta på den en morgon!

Svenskornas praktiska hållning till mode

… är väl som den är. Och under vissa tider i livet så är det hög prio på just den aspekten, under småbarnsåren t.ex. Men vi som lämnat småbarnsåren bakom oss, kan ju faktiskt även våga tänja lite på den gränsen med. Att bära vida ärmar i sidenchiffong, som visserligen trillar ner i soppan men också tillför en eterisk kvinnlighet, ger en känsla av lyxig och upphöjd vardag, som väl är synd att gå miste om. Det finns ju annat som inte är lika opraktiskt att börja med, om just det förslaget kändes alldeles oöverstigligt. Men ja, ni fattar vart jag vill komma iallafall. Lite mer glamour i tillvaron! Då och då iallafall. Det är värt att prova, jag lovar.

zp8497586rq

VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: