web analytics
alla

Det svenska modeundret, här representerat av kreationer från Fifth Avenue Shoe Repair, Sandra Backlund, Helena Hörstedt, Jåal Atelier och modisten Malinda Damgaard. Foto: Johan Sandberg

På Sven-Harrys Konstmuseum pågår just nu utställningen Svenskt Mode 2000-2015, fram till den 31 aug. Se den, säger jag bara.
Det är en underbar utställning, ett lysande urval av underbara kreationer av egensinniga, skickliga, och hårt arbetande designers.
Det är fantastiskt att se det svenska modet, från de senaste 15 åren, samlat på ett och samma ställe. Ett imponerande bevis på att Sverige, detta lilla land i världen, kan skapa och producera ett fantastiskt mode. Ett mode som också på den senaste tiden har lyckats nå ut till en stor, internationell publik.
Som det står att läsa på en vägg på utställningen; ”Svenskt mode brukar definieras som vardagsnära och denimbaserat, men utställningen visar en delvis annan historia. Den om en förbluffande kreativ kraft som formligen exploderat under det nya milleniet.”
15 viktiga år då svenskt mode vuxit i självförtroende, då det visat sina muskler, och intagit en självklar plats på internationella modescenen.

IMG_0207 - kopia

Fascinerande skapelser i papper eller ull, av Bea Szenfeld och Sandra Backlund.

Utställarna beskriver det svenska modet de senaste 15 åren med några nyckelord. Här är några av dom…

svart

komfort

IMG_0175

Det här inlägget ägnar jag helt och hållet åt det svenska modet, och denna fantastiska utställning på Sven-Harrys. För att det är så upplyftande att se hur duktiga våra designers är, och för att få njuta av alster från eminenta illustratörer som Stina Wirsén och Liselotte Watkins.
För dig som inte har möjlighet att gå på utställningen i Stockholm får du på det här sättet åtminstone en liten uppfattning om det hela. Så kan du också sträcka på ryggen och känna dig stolt över vad vi svenskar kan.
Enjoy!

Detta bildspel kräver JavaScript.

För mera modefrosseri, se Sven-Harrys special om svenskt mode här!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: