web analytics

Blog

Digital modevecka, hösttrender och silver

25 augusti 2020,   By ,   0 Comments

Idag drar Stockholms modevecka igång, online. Inga catwalks med publik. Märkligt, men sådana är ju tiderna.

En fördel med det är att veckan är öppen digitalt för alla! Bara att titta in när man vill. Här i länken kan du ladda ner schemat för de tre dagarna.

En av de medverkande modemärkena är Londonbaserade CMMN SWDN. De ser den digitala visningsveckan som en välkommen chans att knyta kontakt med den svenska publiken.

”– Vi har redan visat i Paris, men det känns bra att för första gången kunna delta även i Stockholms modevecka, för att betona att vi är ett svenskt modevarumärke. Det känns också extra kul just den här säsongen eftersom kollektionen är inspirerad av en ofrivillig vistelse i Sverige, säger Emma Bakir Hedlund, ena hälften av duon bakom märket.
Hon och Saif Bakir var på semester i Sverige när pandemin bröt ut och blev fast utan möjlighet att ta sig tillbaka till London. De hyrde ett hus i Skåne och gjorde som många andra modeskapare runt om i världen under den gångna våren – de grävde där de stod.
– Först kom paniken och känslan av jordens undergång, men när vi fick tid att reflektera och började blicka framåt mot nästa vår insåg att vi ville visa upp en positiv, hoppfull bild med vackra färger och handmålade mönster. Inspirationen kommer från naturen som omgav oss i Skåne, svensk allmoge och Carl och Karin Larsson, säger Saif Bakir.” (Ur dagens DN)

Designerparet Emma Bakir Hedlund och Saif Bakir från Londonbaserade CMMN SWDN.

Visst är det ett intressant designerpar? Mig veterligen skapar de bara herrkläder än så länge, men jag hoppas på att de så småningom kan börja med damkläder också. Jag tycker designen är ovanligt fräsch.

Catarina Midby tillträdde som generalsekreterare på Swedish Fashion Association i slutet av förra året och fick en minst sagt tuff start. DN har pratat med henne om vad hon tror om utvecklingen av modebranchen, och vad de här digitala greppet kommer att göra med modeveckorna.

Catarina Midby, generalsekreterare på Swedish Fashion Association

”Enligt Catarina Midby kan den snabba omställningen till digitala modeveckor i förlängningen förhoppningsvis även leda till sundare säsongs- och inköpsstrukturer. På modeveckan i Stockholm visar de flesta kollektioner för våren 2021, vissa presenterar höstens look, andra satsar säsongsneutralt eller på specialsamarbeten. 

– Branschen behöver sakta ner och ställa om till en mer hållbar säsongs- och produktionstakt med bättre tajmade leveranser. Det handlar om att plaggen ska levereras i rätt säsong. Att sandalerna levereras på sommaren, inte i januari. Som det är nu levereras kollektionerna alldeles för tidigt, med stora reor och en missvisande prisbild till följd. Med en mer sansad säsongstruktur kan prissättningen bli vettigare, och vi kan återfå en känsla för plaggens verkliga värde, säger Catarina Midby.”

Det låter som en vettig utveckling. För den här takten som klädindustrin kommit upp i kan vi inte längre hålla, den saken är klar. Pandemin har dragit i nödbromsen och kanske var just det som branschen behövde. Det fanns ju ingen sportslig chans att hänga med i den vansinniga farten som hölls. För att inte tala om hur ohållbart det varit för miljön!

Men man kan fråga sig hur mycket vi egentligen behöver hänga med? Ju äldre man blir desto mer vet man vad man gillar, och vad man inte trivs i. Det finns en frihet att hålla sig till favoriterna och inte känna sig tvungen att hänga med. Men ibland slår en ny trend an något i en och då ska man såklart slå till, om man vill. Det är ju så vi kan se på trender istället för att bete oss som slavar under dom, de är bara förslag på något nytt, inte några lagar och måsten.

Hösten 2020

Så vad händer i höst då? Inte mycket nytt under solen, skulle jag vilja säga. Börjar vi ana en viss stabilisering i modevärlden? Att vi lutar oss mer och mer åt klassikerna? Nå, några nygamla nyheter kommer ändå, som den lilla dräkten, bluskragen och s.k. kreativ styling. Det är bara att ösa på! Bara du vet var gränserna går för dig.

 • Rutor, på längden och tvären
 • Den lilla dräkten – plocka fram din inre dam! Kortare kjolen för den som känner sig manad.
 • Kontorsråtta à la 40-tal
 • Fransar
 • Läder och skinnimitation. Och allra helst en läderkappa!
 • Storslagen cape
 • Dressad dunjacka (eller bälte i midjan)
 • Hantverk
 • Bluskrage
 • Gnistrande långklänningar (när man nu ska använda dom, i dessa coronatider..?)
 • Kedjor
 • Silver
 • Androgynt
 • Kreativ styling
 • Rött
 • Svart (en sådan överraskning!) 🙂

Läs mer om höstens trender i DV 

Oss silversystrar emellan

Silvertrend 2020 från Paula Knorr

Silvertrenden är speciellt läcker på oss med silvergrått hår! Prova gärna! Tycker du att det blir för glittrigt sådär till vardags kan du testa med ljust, ljust silvergrått istället. Det är också riktigt fint på den med silverhår.

Grått har aldrig varit en favoritfärg för mig. Men sedan jag gick över till att bli gråhårig, och ju blekare jag blir med tiden, har den grå färgen smugit sig in mer och mer. Min kashmirkofta i ljust silvergrått från FTC t.ex. känner jag mig alltid lika fin i. En bra investering!

Glittra på och ha en fin vecka! ♥♥♥


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: