web analytics
rene gruer röd liggande

Som ung satt jag på mitt rum och drömde om att bli modedesigner, att få leva i en fascinerande värld av kläder, design, färger, former, uttryck. Jag dreglade över modefoton och modeillustrationer som t.ex. René Gruaus fantastiska grafiskt rena illustrationer. Här är en underbar teckning, halvt beskuren, i hans favoritfärger, svart, vitt och rött. (Såg du det intressanta programmet på tv om honom härom veckan? Missade du det finns det tillgängligt till den 9 mars på http://www.svtplay.se/video/1794240/modeillustratoren-rene-gruau ) Googlar man på René Gruau så kan man få njuta av många av hans fantastiska modeillustrationer.

Det började redan när jag var 14-15, drömmen om att få arbeta med kläder och design, att bli modedesigner. Jag fick lyckan att endags-prya på Hettemarks i Enköping hos två designers, som jag dessvärre inte minns namnen på. Däremot minns jag särskilt den ena av dom, hon gjorde ett outplånligt intryck på mig. Hon hade en hennaröd page med lång snedlugg, som hängde dramatiskt över hennes ena sotade öga, och som sinnebild för modedesigner var hon såklart också klädd i svart från topp till tå. Jag fick sitta vid hennes stora arbetsbord och rita med hennes tusentals olika färgpennor, och plocka ihop olika tygbitar för egen design. Som att släppa in ett barn i en godisbutik! När dagen var slut frågade hon mig med en, som jag då tyckte, spännande cigarett-hes röst, om jag ville ha skjuts tillbaka till tåget. Lyckan bubblade och hoppade i bröstet på mig, när vi for genom Enköping, och till sist svängde in framför tågstationen i hennes kanariefågelgula sportbil. O, vad jag tyckte att hon var häftig! Att hela scenariot var häftigt! Som taget ur en James Bond-film, eller ett avsnitt ur Snobbar som jobbar. Modevärlden hade satt sitt första och starka intryck, rakt in i bröstet på mig. Jag var, från och med den stunden, såld.

Någon modedesigner blev jag dock inte. Men nästan! Som färg & stilrådgivare/personlig stylist får jag jobba med design och kläder, men utifrån EN särskild individs hela spektrum, istället för från idé, på ett tomt ark, till skapelser för ett stort antal människor. Vilket faktiskt passar mig ännu bättre. Tomma ark kan ibland verka lite skrämmande och hämmande för kreativiteten, kan jag tycka. Men att redan ha ett antal ledtrådar framför mig, sätter igång kreativiteten på en nanosekund.

Att arbeta som modedesigner är inget annat än ett stenhårt jobb. Nybakade designers från Beckmans och Textilhögskolan i Borås har det minst sagt tufft, för att försöka slå sig in på arbetsmarknaden. Nästan ingen elev går ut ur skolan och startar eget märke med en gång. De nyexaminerade modeskaparna får börja med att jobba för något företag, och H&M ligger högst upp på listan av arbetsplatser att jobba på. Läs mer om designerlöftenas tuffa start på DN.

Vi hoppas att de unga talangerna håller ut, de framtida representanterna för ”det svenska modeundret”. Det vore synd om det inte blev av någonting av t.ex. Lina Michal, en av åtta finalister till H&M design award och Wilhja, en av tolv finalister i Rookies, för att nämna några.

ltvs-linamichal-3

Fantastisk kreation av Lina Michal, en av åtta finalister till H&M design award.

Wilhja

Vidunderlig skapelse av Wilhja.

 

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: