web analytics

Blog

Drunkna inte i garderoben!

16 februari 2022,   By ,   0 Comments

Längtar du efter en mindre och mer överskådlig garderob, men lyckas ändå aldrig hamna där av någon anledning? Du är inte ensam. 💖

Jag läser på apartmenttherapy.com att det finns två typer av människor när det kommer till garderobsrensning. Den första är en målinriktad person som vid dagen slut med djup tillfredställelse, faktiskt kan blicka ut över en genomgången och rensad garderob. Den andra typen är en som blir sittande mitt i röran av högar med kläder, med en klänning från förr pådragen utan att blixtlåset bak har stängts, och har fastnat i minnena plagget väckt.

Skribenten Olivia Muenter hör till den senare typen och har hittills tagit hjälp av ett proffs för att rensa. Tills hon upptäckte en metod som funkat för henne för att själv kunna göra rensningen. Metoden är lika genialiskt som enkel…

Man ställer en stor och tom korg eller låda på golvet i sin garderob! ⭐ Det är inte svårare än så! I lådan slänger man sedan kontinuerligt plaggen som visar sig vara för små eller är illasittande, har fel färg, är daterade, utslitna eller har helt enkelt bara inte blivit använda under det senaste året, eller t.o.m. åren! Eller kanske är man bara tveksam till plagget. Eller också har man tröttnat. Sån’t händer ju. Eller kanske var plagget inte riktigt ens stil från början? Eller också man tycker bara inte tillräckligt mycket om det, vilket också förklarar varför det blivit hängande.

Med andra ord, detta är plagg som inte längre används. Och sådana ska rensas ut ur ens garderob, ut ur ens liv. Väck, väck, för gott! Så skönt det är när det är gjort, eller hur?

Med denna box ständigt stående i garderoben eller i nära anslutning till den, kan man alltså lägga uttjänta, tveksamma, daterade, illasittande, aldrig använda, eller icke älskade plagg i utan någon större ansträngning. När sedan boxen är full så gör man sig av med plaggen. Man bryter på det här sättet ner det där stora, överväldigande steget till mindre babysteps och slipper förhoppningsvis hamna i den där förtretliga nostalgifällan.

Och tro mig, du har allt att vinna. Den allt mindre garderoben kommer att upplevas som större. Paradoxalt nog! För plötsligt använder vi allt som hänger där! Vi ser skogen för alla träd. Möjliga och eventuellt nya kombinationer byggs allt lättare på grund av en bättre överskådlighet. Detta i sin tur ger mer lust till att klä sig när allt som hänger där är faktiska aspiranter att räkna med, plagg som fungerar till 100%. Både vad det gäller passform, stil, skick och färg.

När det sedan kommer till att sälja eller donera plaggen skriver Olivia Muenter (fritt översatt);

”Det tvingar mig att konfronteras med det faktum att oanvända kläder som bara hänger där inte gör mig gott. Många gånger får jag dåligt samvete av att se dom och alltför ofta känner jag mig överväldigad av en alldeles för stor garderob. Att göra mig av med kläder däremot får mig att må bra. Ibland kan jag t.o.m. göra mig en bra slant på dom, och andra gånger gör det mig glad att andra blir glada när jag skänker plagget till någon som det passar bättre. I båda fallen hamnar kläderna där de sprider glädje istället för stress.”

Så om du fastnar i minnen istället för att rensa kan tipset med den tomma lådan vara värt att prova! 👌💖 Och även om du som jag, faktiskt lyckas genomföra rensningar så skadar det aldrig att ändå prova tipset. För garderoben är i ständig förändring och behöver därför hållas efter. Det smyger sig liksom alltid in saker som inte riktigt håller måttet, eller hur?

 

Bild hämtad från apartmenttherapy.com. Notera lådan på golvet!

Fördelarna med en mindre garderob är självklart många.

Du får mer tid över till att faktiskt leva istället för att städa bort klädhögar, tvätta, laga, putsa upp, prova outfits som ändå inte funkar, fundera ut nya plagg och accessoarer att inhandla som ska vara den heliga graalen som ”löser” alla dina garderobsproblem. Jo, för märkligt nog hoppas vi någonstans i det undermedvetna när vi köper något nytt att just DETTA plagg eller DESSA skor ska vara nyckeln till ALLT, så att vi från och med NU kommer att få en så lyckad garderob att vi sådär helt utan ansträngning kommer att kunna klä oss i perfekta outfits! Varje gång! När det ju är precis tvärtom; ju fler kläder som trängs i vår garderob desto mer komplicerat blir det. Med färre kläder blir däremot morgnarna mindre stressiga, att packa för resor går fortare och inte minst, du känner dig inte överväldigad när du ska sätta ihop en outfit.

Men vägen dit kan vara lång. Här är några knep hämtade från becomingminimalist.com som kan underlätta, när du väl bestämt dig för att börja banta garderoben. (Jag har tagit mig friheten att inte bara översätta utan också bearbeta texten lite.)

  • Medge att din garderob är för stor. Det är början till ett tänkande och agerande i rätt riktning.
  • Bär färre färger. Bestäm dig för ett fåtal absoluta färgfavoriter, och håll dig sedan till dom.
  • Lita på idén att det räcker med ETT exemplar. Ack så svårt, men jo, jag fattar vitsen. Att ha fler varianter på samma tema förvirrar bara. Ett brett bälte räcker, en LBD räcker, ett par festskor räcker, ja du fattar resten. Även om det ibland kan finnas utrymme för att tumma en aning på just den regeln.
  • Rensa ut plagg och accessoarer du inte behöver. Att rensa ut sån’t som inte duger längre för att det är för litet, uttjänt eller omodernt är inte så svårt. Men att göra sig av med sån’t man inte använder, fastän det är fint är lite marigare. Ett tips kan vara att använda sig av galgknepet; när man hängt alla galgar med kroken inifrån och ut och sedan vänder på galgkroken åt andra hållet när man använt det, för att med tiden se svart på vitt vilka plagg som bara är garderobsvärmare. Hårt, men effektivt och omöjligt att förneka eller slingra sig ur.
  • Inse att ditt shoppingbeteende är en vana inlärd under en lång tid. Den vanan tar därför lång tid att göra sig av med. Så hav tålamod, och sätt dig själv på en strikt shoppingdiet. Bestäm dig för hur lång tid du ska frysa dina inköp, artikelförfattaren rekommenderar 90 dagar.
  • Shoppa klokt. Kvalitet går före kvantitet, och endast absoluta älsklingsplagg får komma in i din garderob när det är dags att shoppa igen. Då krymper lusten att addera fler saker, och du känner dig mera nöjd med det du har.
  • Undvik rea! Helt enkelt. Att undvika frestelser är en lika enkel idé som effektiv.

Bemorewithless.com satsar mer på den psykologiska biten, i en artikel om att bära samma kläder om och om igen. Om vi lär vi oss lite mer om tänket bakom så är det också lättare att bryta mönstret. (Jag har även här tagit mig friheten att inte bara översätta utan också bearbeta texten lite.)

  • Vi behöver mindre än vi tror för att vara nöjda. Mycket vill ha mer. När vi fastnat i ett evigt tänkande på att addera nytt så blir vi aldrig nöjda. Vi är på ständig jakt efter nytt för att vi då tror att DÅ kommer vi att bli nöjda. För alltid. Det kan vara svårt att bryta den spiralen. Men kan vi bara hejda oss lite och istället försöka se vad vi faktiskt har så infinner sig med tiden ett lugn, en tacksamhet över det vi har. 🙏 Och vi inser att vi har tillräckligt. Att vi själva också är tillräckliga. 💖
  • Att ägna mycket tid åt att tänka på vad man ska köpa eller sätta på sig härnäst tar energi från annat. Det är utmattande att ständigt tänka på kläder. Fråga mig, jag vet! Kan man göra sig fri från den besattheten så kan tiden fyllas med så mycket annat, som att t.ex. leva, uppleva, hitta på något, vara kreativ.

Ja, det får räcka med råd för idag.

Nej förresten, en matnyttig länk till; Elle listar 15 saker du måste rensa ut ut garderoben!

Stilguiden

Nu över till någonting helt annat.
Trogna läsare kanske minns att jag mitt under pandemin skrev att jag jobbade på ett nytt projekt som jag inte kunde prata så mycket om då. Jag kan nu avslöja att det var en stilbok jag skrev på. Kanske inte helt överraskande.
Men det visade sig att den boken redan är skriven!!! Precis med det upplägg jag hade tänkt. Av ingen mindre än modejournalisten Lotta Lewenhaupt! Game over!!!
Boken heter Stilguiden och kom ut 2015. Jag vet inte varför den lyckats undgå min radar, jag som kastar mig över alla böcker av den här sorten, och i allra högsta grad om den dessutom är skriven av en modelegend som Lotta Lewenhaupt. Boken är tyvärr svår att få tag på, men jag har lyckats hitta ett exemplar från Bokbörsen, och det exet är nu på väg hem till mig.

Stilguiden, av Lotta Lewenhaupt. Det finns en stilguide för män också av samma författare.

Så istället har jag börjat jobba på ett nytt projekt! 😀🌟  Det är också lite hemligt så här till en början. Men snart kommer jag kunna berätta mera! 💖 Så håll utkik! I’ll keep you posted, som det så vackert heter. 👆📜
__________________________________
Apropå Lotta Lewenhaupt så kan det hända att hon eller jag dyker upp med en liten broderisax i högsta hugg och knackar dig på axeln för att i all välvillighet, upplysa om att det finns ett litet stygn någonstans på din klädsel som vi skulle vilja sprätta bort!☝️😊
Jag har redan på instagram upplyst om detta till synes bortglömda MÅSTE som bör ske vid ett nyinköp av en kappa, kavaj el. dyl.
Jag tar det igen för de som missat.
Så här lätt kan du undvika en stilmiss 🌟
Många nyinköpta kappor, kjolar och kavajer har slitsen bak hopsydd med ett par fraktstygn (för att hålla slitsen på plats under transporten). Sömmen ska sprättas bort innan man börjar använda plagget. Men allt för ofta kan jag dessvärre notera att inte alla vet att den ska klippas bort! 🤦‍♀️
Inte så lätt att veta kanske, och synd att butikerna inte upplyser om det, men så är det!
✂️ Med ett enkelt knips med saxen så är problemet ur världen, och slitsen kan med ens röra sig som det var tänkt med designen från början.
Missa inte detta! 💖 Och sprid gärna tipset vidare! 🙏
Bilderna ovan visar 2 olika varianter av hopsydda slitsar.
🌟Samma sak gäller eventuella etiketter på ärmen (vanligt förekommande på framför allt männens kavajer för att visa märket tydligt i butiken). Inte alls coolt att ha dom kvar!
🌟Däremot kan det vara klokt att låta sömmen i fickan vara kvar om man inte tänker använda dom, då de håller formen bättre. Man får själv avväga.
Men fraktstygn och etikett ska väck! ☝️👌💖
__________________________________
Avslutar med några coola foton på Isabella Rossellini, som jag skrev om tidigare idag på Insta, så att de underbara bilderna från Harper Bazaar kan beskådas på närmare håll.
Håll till godo! 💖💖💖

VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: