web analytics

Blog

Elie Tahari, Audrey och Gunilla Pontén

05 juli 2019,   By ,   0 Comments

(foto: MaxMara)

Semestertider är det, men bloggandet fortsätter ändå, om än kanske lite mer sällan. Idag handlar bloggen om tre personer och deras kläder.

Först ut, Elie Tahari.

”Clothing should be quieter than the woman so that her true beauty can shine through”.

Elie Tahari

En devis jag gärna skriver under på.

Elie Tahari, israelisk designer bosatt i New York, gör sofistikerat prêt-à-porter-mode. Hans kollektion från 2012 måtte gått till modehistorien. Många ooh, och aah sägs ha hörts bland publiken när showen gick av stapeln, och det är lätt att förstå. Visningen är i mitt tycke en fullkomlig dröm, så vacker att man nästan börjar gråta, och den tål att visas om och om igen.

Voilà, här är den!

Vilken fingertoppskänsla med färgnyanser, material, accessoarer, makeup, hår, allt! Detta är bärbart mode när det är som bäst, om du frågar mig.

Hoppas du njöt av visningen. Vill du titta närmare på skapelserna så kommer här ett bildspel med de flesta utav plaggen, så att du kan stanna och titta så länge du vill…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Modedesignern Elie Tahari.

Stilikoner/2 – Audrey Hepburn

En som klädde sig efter samma devis som Elie Tahari förespråkar, var Audrey Hepburn, den andra i ordningen i serien om stilikoner, som jag startade häromveckan.

Audrey Hepburn, den chicaste av dom alla, var alltid lika smakfullt klädd, elegant, klassisk, proper och delikat. En riktig lady med stil såväl inombords som på utsidan. Hennes tidlösa, sofistikerade, modesta, nätta och enkla stil var aldrig överdriven eller skrikigt iögonfallande, och aldrig någonsin vulgär.

Audrey Hepburn har gjort sig känd som den flitigt kopierade stilikon som hon var, främst genom sina filmroller, och speciellt i rollen som Holly Golightly i Frukost på Tiffany’s från 1961, när hon var iklädd Givenchys berömda LBD.

Audrey hjälpte också till genom samma film, med att för evigt få in trenchcoaten i den tidlösa garderoben såväl som den vita herrskjortan, den enkla tröjan med skorstenskrage, de typiska kattglasögonen, den färgstarka 60-talskappan à la Jackie O, och den stora, svarta hatten. I filmerna Sabrina och Prinsessa på vift sattes fler klassiker på modekartan, såsom cocktailklänningen med vidd i kjolen, den svarta jumpsuiten, den pigga kortklippta frisyren, de vita shortsen med hög midja, och den vida kjolen tillsammans med skjortblusen, lilla trekantssjalen, ballerinorna med korslagda remmar, och det breda bältet hårt åtdraget i midjan.

Privat klädde sig Audrey helst casual, men alltid genomtänkt, välklätt och välputsat i perfekta outfits. Det blev aldrig tråkigt fastän det var avspänt, det fanns alltid en underliggande dos av glamour och pulserande energi. Hon kastade sig aldrig wild and crazy över nya trender utan höll sig hela tiden till klassiska linjer och plagg som kompletterade hennes genuina personlighet perfekt. Kanhända var det just det som inspirerade kvinnor världen över, att vara sann mot sig själv i sin klädstil.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Audrey’s klassiska och enkla stil funkar än idag, och är dessutom lätt att härma. Därtill är den lättburen och funkar bra i vardagen. Så har du en Audrey style så säger jag bara grattis, du har det lätt! Tack vare de stilrena, klassiska beståndsdelarna så behöver du förslagsvis bara;

 • En trenchcoat
 • En LBD i din favoritmodell
 • En cocktailklänning i svart eller färg
 • Ankelkorta slacks och/eller capribyxor
 • En randig sjömanströja, s.k. Bretontop
 • Ett par svarta ballerinaskor
 • Ett par svarta pumps
 • En pennkjol och/eller en vid kjol
 • En vit skjorta, gärna i herrmodell
 • En trekantsjal i siden
 • En välsittande, rundhalsad tröja, förslagsvis svart
 • En svart polo
 • En båtringad tröja, eller tröja med skorstenshals
 • En strukturerad, kantig kvalitetsväska i svart läder eller lackat skinn.

Förslag på vad en garderob à la Audrey Hepburn kan innehålla.

Beståndsdelarna kan du sedan kombinera kors och tvärs i all oändlighet.

Det räcker dock inte med att bara inhandla plaggen, du måste också bemästra essensen, hemligheten bakom stilen, det som inte omedelbart syns att du har bockat av, men definitivt syns om du skulle ha missat det.

 • Välj kvalitet framför kvantitet. Alltid.
 • Bygg upp din garderob med en svart och vit bas och lägg till några få av dina favoritfärger.
 • Hitta DIN ultimata LBD och bär den så ofta som du kan. Lär dig hur du kan dressa upp eller ner den, beroende på tillfället.
 • Undvik för stora, och för många smycken. Välj några av klassikerna framför de alltför moderna.
 • Visa axlarna, eller accentuera nyckelbenen.
 • Bär allting med en positiv entusiasm.
 • Glöm inte svart eyeliner, rött läppstift och välformade ögonbryn
 • Para outfiten med ett par stora svarta solglasögon om så önskas.

Lycka till!

Om man dock ska göra någon invändning mot Audrey Hepburns stil så här som 50+are, så är det väl att stilen i stort bäst passar den unga kvinnan. Med undantag för den som behåller sin nätta kroppsform långt upp i åldern, parat med en ungdomlig, oskuldsfull och entusiastisk utstrålning, såsom Audrey själv.

Men trots det tror jag att vi alla kan lära oss något om stil av Audrey, den chicaste av dom alla.

Gunilla Pontén

En som också klädde sig enligt sin personlighet var Gunilla Pontén. Sorgligt nog finns hon inte med oss längre. Som ni säkert redan vet så gick svenskt modes Grand Old Lady bort i helgen som var, 90 år gammal.

Som en fyrbåk lyste hon på vår modehimmel, egensinnig, modig och oefterhärmlig. Lite gråare kommer allt det svenska modet nu bli. Tills någon annan är redo att ta över den färgstarka stafettpinnen. Men det lär nog dröja. Starka personligheter som Gunillas kryllar det minsann inte av i Sverige.

Bildresultat för gunilla ponten

Gunilla Pontén, en av svenskt modes mest unika designer gick bort den 29 juni.

Trots att Gunilla Pontén precis som Audrey Hepburn matchade sin klädstil med sin personlighet blev uttrycken ändå så diametralt olika. Där Audrey elegant seglade fram med sin modesta stil, körde Gunilla Pontén på med en alldeles egen, färgsprakande, dramatisk stil. För att kunna matcha en stark och rebellisk personlighet som Gunillas måste man förstås ta i, med både uttryck, färger och accessoarer.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Gunilla Pontén kunde vara dräpade rolig om också förvånansvärt mild, det fick jag erfara när jag träffade henne en gång på en tillställning. Det mjuka leendet och den glittrande, nyfikna blicken under en svart lugg, när hon vände sig om mot mig som just tilltalat henne, kommer jag aldrig att glömma. Sov i ro, Gunilla. ♥

”Livet är för kort för att klä sig tråkigt”, sa Gunilla Pontén, och levde som hon lärde. Det skulle vi må bra av att påminna oss om ibland.


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: