web analytics

Blog

En enorm influencer, fadosång och gult

24 mars 2018,   By ,   0 Comments

Det är fantastiskt att få vara med om den här tiden då man inte behöver vara ung, oprövad och slätansiktad för att nå ut till massorna. Man kan till och med få vara gammal, riktigt gammal. Och den starkast lysande stjärnan på den åldrade seniorhimlen måste väl ändå vara 96-åriga Iris Apfel. Hon är enorm! Snacka om influencer!!! ALLA vet vem hon är. I alla åldersgrupper.

Trots att det redan har skrivits spaltmetrar om denna unika stilikon så kommer här ännu ett inlägg. Nu när hon t.o.m. har fått en Barbiedocka gjord efter sig! Samt 5 stora skyltfönster på Bergdorf Goodman i NY som tillägnas henne och hennes personliga och eklektiska stil, inför boksläppet av Iris Apfel – accidental icon alldeles nyligen.

Hon är verkligen ENORM, denna oefterhärmliga 96-åring!

Den här Iris-Apfel-barbien får mig att fundera över hur barn kommer att påverkas av att leka med en barbiedocka som inte är en ung flicka. Fast nu ser ju inte dockan så värst lastgammal ut förstås. Barnen kanske inte ens kommer att reflektera över det. Det vita håret räcker inte. En liten rynka eller två hade inte skadat om vi fått se, på dockan av den geriatriska stilikonen. Men hon kanske iallafall ser lite mera mogen ut än de väldigt docklika ansiktena som barbies brukar ha. Fast jag vet inte jag, har inte sett en barbiedocka sedan jag själv lekte med dom i början av 70-talet. Snart 50 år sedan, herrejisses.

Till och med i barnvagnen kan vi se Iris influenser. ”Iris Apfel baby costume!” av instagramkontot @naomipq 🙂

Något som helt gick mig förbi är att Iris även fick sina alldeles egna emojis år 2016! (Fast nu verkar dom tyvärr vara borttagna från Appstore 🙁 Synd, de skulle jag velat haft i mobilen.)

Det har tagit Iris Apfel ett helt liv att utveckla sin speciella stil. Djärv och personlig har hon tydligen alltid varit. Men man kan se hur hennes signum av mycket färg, strukturer, mönster, etniska uttryck, pälsväskor och oversizesmycken en masse har förtydligats, utkristalliserats, maxats och mejslats fram till den stil à more-is-more som vi numera är vana vid att se. Hon är ständigt i skapartagen.

(Bilder från The Cut)

 

Hennes stil har bara vunnit på att hon blivit äldre, eller hur? Där samlas det inget damm, minsann. Hennes olika looks är som konstverk, alla med sina speciella uttryck och teman. Iris inspirerar. Och inte bara med utsidan. Vad hon säger är också idel klokheter, och hennes genomgående budskap är uppmaningen att gå sin egen väg och att aldrig stanna upp utan att alltid utvecklas vidare. Och vidare.

I think style implies originality and thoughtfulness and an expression of one’s self, not just being a fashion plate – which is a very nice thing to be, but that’s not style.

I always tell people to follow their dreams, to be true to themselves, and not just be carbon copies of what they think they should be, because then they´ll go through life miserable.

The worst fashion faux pas is looking in the mirror and seeing somebody else.

/Iris Apfel

Iris tog tidigt fasta på stilgreppet hellre en intressant och personlig look än klassiskt skön. Det tycker jag är ett ypperligt stylingtips. En del tror att bara för att man har stil så måste den vara stilig och snoffsig. Det är inte sant. På en del personer funkar det dock med det väldigt polerade och klassiskt förutsägbara. Men i de flesta fall blir en perfekt yta både platt och intetsägande. Vill man få till den där sista knorren så är det bättre att utgå från sin personlighet, odla den omsorgsfullt under åren, och därmed få in lite djup i looken. Då blir den intressant. Man får passa sig så att man inte faller i den förödande gropen att fixa sig till perfektion. Det blir lätt så stelt och tråkigt. För att inte tala om hur stelt och tråkigt det känns för personen, där innanför det perfekta yttre.

Det är i sprickorna personligheten sipprar ut. Glöm inte det. En lätt nonchalans som fransyskorna anammar är något att ta efter. Nonchalant på rätt sätt, förstås. Om man så att säga ”målar med lätt hand” brukar det bli bra.

Gult

Vi går mot påsktider, och den stora påskfärgen är ju gult. I en länk från Metro Mode kan du hitta gula plagg.

Många är lite rädda för gult. Det är synd. Det är en fantastiskt uppiggande färg som sätter fart på vilken outfit som helst. Att styla med gult kan visserligen vara lite knepigt. Men pasteller, vitt, beige och grått kan vara heta tips. Man behöver inte vara gul från topp till tå som Queen Elizabeth.

”If I wore beige, nobody would now who I am.” säger Queen Elizabeth om att hon gärna bär starka färger.

Gult är också en färg jag förknippar med Lissabon. Gula spårvagnar, många gula hus, gula detaljer här och där. Jag var där i helgen som var och fick min dos av gul inspiration. Underbart!

 

 

Fadosång och ett fint möte

En kväll går jag och min man på restaurang där man vid sidan av måltiden också kan lyssna till fado, den portugisiska bluesen, som den brukar kallas.

I det nedsänkta ljuset har vi just tagit en paus i ätandet och avnjutit en smäktande sång av en manlig fadosångare. Oerhört kraftfullt.
När ljuset så sakteliga återvänder i lokalen landar min blick på en mörkhårig, vacker kvinna i min egen ålder, portugisisk gissar jag, som sitter vid ett bord ca. 10 meter ifrån mig. Märker plötsligt att hon viftar åt mitt håll och gestikulerar. Är det mig hon kommunicerar med? undrar jag tyst för mig själv när hon fortsätter att peka mot mitt hår, ler och textar något med munnen.

Det tar en liten stund innan jag till slut uppfattar att hon säger ”Beautiful”. Mitt hår? gestikulerar jag tillbaka. Jaaa, viftar hon tillbaka med gester som jag förstår är komplimanger. Tack, säger jag med handflatorna tillsammans i en tacksamhetsgest. Hon ler varmt och textar beautiful igen, med kisande ögon.

På väg till damrummet stannar jag till vid hennes bord. Entusiastiskt sätter vi igång att prata. Hon överöser mig med beröm för mitt gråvita hår och min frisyr, och säger att hon önskar att hon vågade gå över till grått hon med. Hennes engelska är bra, noterar jag. Jag uppmuntrar henne från djupet av mitt hjärta att våga, och ger henne lite tips på hur hon kan gå tillväga. Vi pratar vidare om hår och lite ditt och datt och det är ett fint, varmt och glatt möte.

Jag tänker att vi 50+kvinnor befinner oss i en härlig ålder. Vi vaktar inte längre våra grindar inför varandra, vi har släppt konkurrensen och delar gärna och generöst med oss både beröm och tips. Det är en underbar ålder att befinna sig i.

Samtalet slutar i en ömsesidig önskan om att ha det fint och jag känner mig helt uppfylld av det fina mötet.

Hon var visst från Delaware. 🙂

Bildresultat för solHa en härlig helg!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: