web analytics
camilla1

Camilla Thulin

I Wendela (Aftonbladet) den 27/3 läser jag hur Camilla Thulin, kostymör och modeskapare, tycker att den mogna kvinnan ska gå klädd, i artikeln med rubriken ”Vi måste sluta klä ut oss till gamla gubbar”. Med hela handen dissar Thulin kostymer, färgat hår, tunikor, jeans, boots, och ger råd till medelålders kvinnor att visa formerna, och sluta färga håret. För ”grått hår är snyggt”, slår Thulin fast. Hon ondgör sig över kvinnor i kort frisyr, och säger sig inte ha någon respekt för kvinnor i ”gubbkläder” (som hon kallar kostymen). En kvinna måste m.a.o. passa in i Camilla Thulins idealbild, för att hon ska kunna känna respekt för henne. Läskigt.
Jag förstår inte varför Thulin måste gå ut så hårt, varför hon måste kategorisera och resonera så dogmatiskt? Förhoppningsvis uttrycker hon sig mer nyanserat i sin nyutkomna bok, som var anledningen till tidningens intervju. Kanske är bara det hårda ordalaget ett icke helt genomtänkt försäljningsknep?
Jag gissar att många kvinnor runt om i landet inte alls känner igen sig i Thulins enögda kvinnoideal, då det naturligtvis inte finns en enda stil som passar alla kvinnor. Ingen människa tycker heller om att klumpas ihop, löst och ologiskt, i en grupp grundat på en enda ytlig gemensam nämnare, i det här fallet mogna kvinnor. Camilla Thulin kallar sig, och de andra i den här gruppen, för gamla kärringar. Varför ett så nedsättande epitet? Förstår inte.
Och varifrån har hon fått att kvinnor mobbar varandra för att vi är snyggt klädda? Det har jag då aldrig varit med om, och inte heller de läsare som kommenterat i nättidningens kommentarsfält, eller Wendelas Cecilia Gustavsson.

CECILIA-GUSTAVSSON

Cecilia Gustavsson

Gustavssons artikel, som är skriven samma dag och har sina poänger, tilltalar förmodligen fler svenska kvinnor, än det segment kvinnor som Thulin vänder sig till.

Jag har stor respekt för Camilla Thulins yrkeskunskap, och jag tycker också att hon är bra på att ryta ifrån mot nutidens konstlade och snedvridna skönhetsideal. Jag kan också förstå vad hennes budskap egentligen går ut på, att den svenska kvinnan skulle kunna bejaka sin kvinnlighet mer, och allra helst i mansdominerade yrkesområden, för en sund balans, både för sig själva och för arbetsklimatet. Thulin vill säkert framföra att vi mogna kvinnor inte behöver låta oss styras av ungdomsfixeringen i media, utan att vi nu, när vi är mogna och har möjligheten, kan passa på att klä oss så moget, och vara så gråhåriga som vi nu har lust med. Och det är väl en sympatisk åsikt, lätt att hålla med om. Likaså skriver jag under på att smink är en gudabenådad räddare, och det särskilt ju äldre man blir, att rätt bh-storlek är viktig då upp till 7 av 10 kvinnor bär fel storlek, att ungflicksstilen är klokast att överge i mogen ålder, och att klänningen är ett fantastiskt plagg. Men när Thulin ser ner på kvinnor i kostym, eller påstår att kvinnor i kostym mäter sig med män utseendemässigt och kroppsligt, eller dissar tunikor och färgat hår, då känns resonemanget både stelbent, konservativt, och rent av felaktigt. Thulin gör det enkelt för sig genom att påstå att det här sättet skulle vara lösningen för alla. Vad gör vi isåfall med alla de kvinnor som inte passar i den damiga looken, de kvinnor som inte har lust att sluta färga håret för att de inte alls tycker att grått hår är snyggt, och som kanske föredrar en pigg, kort frisyr för att det passar dom, eller deras hårtyp bättre? Eller hur ska de kvinnor som inte har någon midja, eller former att visa upp, ta till sig Thulins råd om att våga visa byst, midja och höfter?
Som tur är, är de flesta svenska kvinnor kloka nog att tänka själva, och vet att vissa kvinnor helt enkelt passar bäst och trivs bäst i en tuffare, mindre damig stil, medan vissa andra passar och trivs bäst i en ultrachic, damig och kontinental stil, eller någon annan stil. Det finns såklart ingen stil som passar alla. Nutidens kvinna är friare än så, och väljer bäst själv. Tänk bara hur fel det skulle bli att klämma ner en sådan som författaren Birgitta Stenberg i en kvinnlig och piffig klänning, eller damig dräkt. För att inte tala om klä en sådan som androgyna Patti Smith i någonting dylikt…

iPad GUI PSD

Birgitta Stenberg. Foto: Dan Hansson

Patti-Smith1

Patti Smith

Modet är äntligen är fritt, och allt är tillåtet. Tack och lov. Man kan t.o.m. få tycka att glittriga gympaskor är snyggt till klänning! Fastän inte alla tycker att det är snyggt. Som jag t.ex. 🙂

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: