web analytics

Blog

Ett nytt år

06 januari 2014,   By ,   4 Comments

fyrverkerier

God fortsättning! Hoppas du fick ett gott slut, och en skön start på det nya året.
Jag och familjen firade nyårsaftonen ute på landet. Några raketer sköts upp i den kompakt mörka vinternatten, och vi klingade vår nyårsskål med champagneglasen. Det var kort sagt, ett lugnt och skönt firande. Precis som vi ville ha det.

Ett nytt år har alltså börjat. Spännande! Nytt år, och nya löften? Nej, inte för min del. Nya löften för dig?
Jag tror aldrig att jag har lovat någonting inför ett nytt år. Jag stämmer av då och då, vad som är dags att ta itu med, istället. Det fungerar bättre för mig. Ofta väljer vi ändå fel sorts löften, som blir svåra att infria.

– Nyårslöftena går nästan alltid ut på att man ska förvägra sig något. Helt fel, säger Liria Ortiz, författare och psykolog i DN 31/12 -13. Bättre är det, säger hon, om vi unnar oss något som gör oss glada. Den som vill lyckas med nyårslöftet ska välja något som är specifikt, tidsbestämt och mätbart. Läs hela artikeln i DN här.

Men nytt år är det iallafall, och det faktum att det känns som att man har en möjlighet att göra en omstart, sätter igång tankar om förändring. Om man nu vill förändras. Kanske är det bra som det är? Eller också inte. Men bra är iallafall att stanna upp och fråga sig vad man vill, om man märker att man är på väg åt fel håll och behöver styra om kursen. Fast ibland tycker jag att det är bedrägligt med all den här förbättringsivern i tiden vi lever i. Vi uppmanas till ständig förändring, förbättring… så blir du smalare, vackrare, lyckligare, friskare, sundare, starkare osv. Eller så får du ett vackrare hem, ett bättre förhållande, ett bättre sexliv, en snabbare uppkoppling, en smartare telefon… Istället för att tycka att vi duger, att det är bra som det är, att njuta av allt det fina vi har. Någonstans får jag lust att dra i nödbromsen.

Mitt yrke kan tyckas handla om förändring det med. Och det gör det ju, till viss del. Men inte en förändring vilken som helst, till ett slumpvist utvalt nyare jag, utan en slags bekräftelse på den som bor därinne som har väntat så länge på att få komma till sin rätt. Och det är egentligen ingen förändring, DU har ju funnits hela tiden. Mitt uppdrag är att som en katalysator hjälpa dig att plocka fram den du är, så att andra också kan uppfatta vem du är, med hjälp av den utsida de ser. En utsida som speglar din insida på ett rättvist sätt.

Men något som förändras och det hela tiden, utan att vi gör någonting, det är vårt ansikte, och vår kropp. Och då gäller det snarare att tillåta sig att förändras och acceptera det som händer med oss.
Det finns en fantastisk film, en studie i ett ansiktes åldrande, från en liten flicka till en gammal kvinna. Om du inte redan sett den, se den! Den har t.ex. varit med tidigare i flödet på Tellclothes facebooksida. Kanske du också noterar hur det någonstans där i mitten (där vi 40-50+are befinner oss) uppstår en tid av förvirring där vi från att vi gradvis förlorar vårt unga ansikte, tills dess att vi definitivt lämnat vårt unga yttre, men ännu inte funnit oss tillrätta i vårt äldre ansikte. Fascinerande att se. Men hur i hela friden är filmen är gjord!? Det kan inte vara annat än ren och skär magi.
Ja, det blir nog bättre sen. Tror jag. När vi accepterat att vårt unga jag är borta för all tid. Åtminstone på ytan. Inom oss vet vi alltid hur det känns att vara ung, att vara tonåring igen, eller hur?
Här kommer filmen.

 

Mera på samma tema… Tom Hussey’s underbara bilder på äldre kvinnor som tittar tillbaka på sina unga jag i spegeln.
Man kan inte låta bli att fantisera om vad den äldre kvinnan skulle säga till den unga kvinnan, om hon kunde. Säkert ett och annat livsklokt råd, skulle jag tro.

younger-self-reflected-in-mirror-reflection-tom-hussey-4 younger-self-reflected-in-mirror-reflection-tom-hussey-5 younger-self-reflected-in-mirror-reflection-tom-hussey-7From the series Reflections

Peace sisters!


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: