web analytics

Överallt dyker de upp, de äldre modellerna. Inte så många just 50+are, snarare 80+ och t.o.m. 90+!

Nu senast har den 95-åriga österrikiska modellen Ernestine “Erni” Stollberg äntrat modescenen. Hon upptäcktes av Markus Strasser, butiksinnehavaren till konceptbutiken Park Online Store i Wien. Ernestine bor alldeles runt hörnet och besöker gärna den flotta butiken. De två har lärt känna varandra under åren och Markus fick med tiden veta att Ernestine hade varit dansös tidigare i sitt liv. Han anade att hon hade en del erfarenhet framför kameran och fick då idén att låta Ernestine Stollberg fotomodella i butikens kläder. Han frågade, och ”Erni” hoppade genast på idén.

”If I put something elegant on her, she immediately becomes this sophisticated woman and if I style her in something cool or trashy she gets that emotion across very quickly,” säger Markus. ”She just understands the look and transports the right attitude with it.”

Följare till Park Online Store’s instagramkonto har skjutit i höjden sedan ”Erni” hoppade på.

Salt böna, eller hur?

Fler salta bönor…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Världen har verkligen fått upp ögonen för ”de erfarna” och det faktum att man som erfaren också fortfarande kan spraka av liv! Vi hoppas att det inte bara gäller utseendet, utan även vad vi som varit med ett tag kan bidra med när det gäller kunskap, klokhet, mognad. Så skönt det skulle vara om ungdomsvurmen kunde lägga sig lite och lämna utrymme för alla åldrar. Men kanske är det vi nu ser i modellvärlden ett första tecken på att vi är på väg dit. Vi får hoppas. Önskar också att inte bara 90+åringar får synas mer, utan även alla vi som visserligen är på väg dit men som inte är där än.

Det är som att det är ett litet glapp mellan 40-åringar som ”pumpar upp det sista ungdomliga” och 90-åringar som gör kometkarriärer som modeller. Det är lite som att vi däremellan är smått bortglömda. Men det vet vi ju att vi inte är. Inte i våra egna liv. Där är vi, bortom ålder och bortom vad som händer, allestädes närvarande. Varje dag, varje sekund av den här resan som vi kallar livet. Vi stannar, eller passerar en lång räcka olika stationer, och ibland händer det att vi fastnar på en station alldeles för länge för att vi inte har förmågan att ta oss därifrån.

Tricia Cusden till exempel, en framgångsrik brittisk affärskvinna, fastnade alldeles för länge på stationen ”jag hatar min kropp”. Hon berättar i en hjärtnypande artikel i DailyMail om hur hon som 69-åringen äntligen slutit fred med sin kropp. Läsvärt!

Tricia Cusden

Så mycket lidande. ❤️ Och helt i onödan, dessutom. Så mycket hat som inte leder någonvart, utom till konstant dränering av självförtroendet.

Att vara sin egen bästa vän är, gud ska veta, inte alltid så lätt. Men ack så viktigt att göra allt vad man kan för att behandla sig själv som sin bästa vän. Att inte döma (och alltid dömer vi såklart hårdare än vad vi någonsin skulle döma någon annan), att inte utsätta oss för situationer där vi missbedöms eller missuppfattas och garanterat får vatten på vår hata-mig-själv-kvarn. Inte alltid möjligt att undvika förstås, men man kan ju iallafall göra vad man kan för att undvika sådana situationer. Att vara vän med sig själv är en ständig hjärnjympe- och hjärtövning, men jag gissar att man med åldern behöver kämpa allt mindre. Också för att den här resan vi gör också är en resa inåt där vi upptäcker nya världar, nya dimensioner, nya sätt att se på oss själva och omvärlden. Däri ligger förhoppningen om försoning.

Ett sätt att göra det på är att ta fasta på de delar hos en själv som man gillar och förstärka dom, både till det yttre och till det inre. Låt säga, gillar du dina ögon och din poetiska läggning, framhäv då ögonen, rama in dom med lite makeup så att de hamnar i fokus, och odla din poetiska sida, låt dig inspireras av andras dikter och omge dig med poesi. Det låter enkelt, men jag vet inte varför det ska vara så svårt att komma ihåg. Att vattna de blommor vi vill ska växa. Helt enkelt.

Samma sak gäller också med personlig styling. Gillar du dina axlar, visa då dom i baraxlade plagg i sommar. Gillar du ditt dekolletage, bär då överdelar som framhäver det på ett vackert sätt. Gillar du dina anklar, bär då byxor med korta längder. Och så vidare. Så enkelt, men så lätt att glömma bort. Boostar vi oss själva på de här områdena så har vi till slut vi vänt på steken, att de sidor vi gillar hos oss själva tar över de sidor vi inte är så förtjusta i. Och vi kan vila i oss själva utan ständig strid.

Charlie Chaplin skrev på sin 70-årsdag den 17/4 1959;

As I Began to Love Myself – Self Love Poem by Charlie Chaplin

As I began to love myself I found that anguish and emotional suffering
are only warning signs that I was living against my own truth.
Today, I know, this is “AUTHENTICITY”.

As I began to love myself I understood how much it can offend somebody
As I try to force my desires on this person, even though I knew the time
was not right and the person was not ready for it, and even though this
person was me. Today I call it “RESPECT”.

As I began to love myself I stopped craving for a different life,
and I could see that everything that surrounded me was inviting me to grow.
Today I call it “MATURITY”.

As I began to love myself I understood that at any circumstance,
I am in the right place at the right time, and everything happens
at the exactly right moment. So I could be calm.
Today I call it “SELF-CONFIDENCE”.

As I began to love myself I quit steeling my own time,
and I stopped designing huge projects for the future.
Today, I only do what brings me joy and happiness, things I love to do
and that make my heart cheer, and I do them in my own way and in
my own rhythm. Today I call it “SIMPLICITY”.

As I began to love myself I freed myself of anything that is no good for
my health – food, people, things, situations, and everything that drew
me down and away from myself. At first I called this attitude
a healthy egoism. Today I know it is “LOVE OF ONESELF”.

As I began to love myself I quit trying to always be right, and ever since
I was wrong less of the time. Today I discovered that is “MODESTY”.

As I began to love myself I refused to go on living in the past and worry
about the future. Now, I only live for the moment, where EVERYTHING
is happening. Today I live each day, day by day, and I call it “FULFILLMENT”.

As I began to love myself I recognized that my mind can disturb me
and it can make me sick. But As I connected it to my heart, my
mind became a valuable ally. Today I call this
connection “WISDOM OF THE HEART”.

We no longer need to fear arguments, confrontations or any kind of problems
with ourselves or others. Even stars collide, and out of their crashing
new worlds are born. Today I know THAT IS “LIFE”!

C.C.

Charlie Chaplin, ca 30 år gammal runt 1920

Var snäll mot dig själv! ❤️

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: