web analytics

Blog

För smart för att variera sin klädsel?

11 oktober 2015,   By ,   0 Comments

”Därför har genierna så tråkiga kläder”

Läser en artikel i DN av Anders Bolling, om genier och deras klädsel i en tid av ständigt informationsflöde. Artikeln är en nedbantad version från en artikel i CNN, skriven av

Tre exempel ges. Albert Einstein, Steve Jobs och Mark Zuckerberg. Gemensamt för dessa tre herrar är att att de valt/väljer att ha samma klädsel varje dag. Grå kostym, svart polo, respektive grå t-shirt. I artikeln förklaras fenomenet med att de är genier, att de inte vill ödsla värdefull energi på att dagligen fatta inkonsekventa beslut om något så trivialt som vad de har på sig.

– Jag vill verkligen rensa mitt liv så att jag behöver fatta så få beslut som möjligt om allt utom hur jag bäst tjänar den här gemenskapen, sade Facebookgrundaren Mark Zuckerberg i en intervju i vintras, där han bekräftade att han hade en uppsättning identiska t-shirts.

– Jag känner att jag inte gör mitt jobb ordentligt om jag ägnar energi åt fåniga saker.

Kan så vara. Och det är väl inget fel med det.

Men jag tänker också att dessa grabbar kanske inte heller är de mest sociala varelserna, kända för att bry sig om omgivningen, hur andra uppfattar dem, eller vad de säger med sin klädsel (förutom att de visar på den rationella läggningen), eller vad de delar med sig av sig själva till omgivningen. Jag tror att Zuckerberg med sitt uttalande om att inte lägga energi på ”fåniga saker” också gärna vill göra ett slags statement med att han som är så smart står över sådana futtigheter som andra (läs: mindre begåvade människor) ägnar sig åt. Men så pass mycket har han ändå ägnat sig åt detta så fåniga ämne att han har gjort ett mycket medvetet val med den gråa t-shirten. För annars hade han ju kunna dra på sig i princip vad som helst, om nu kläder inte spelade någon som helst roll.

Ett liknande synsätt som Zuckerberg, att vilja stå över detta med tankar på kläder, har jag ibland stött på hos högt utbildade kunder, som trots att de kommit så långt i sitt yrke ändå känner att det skaver någonstans, att deras självbild haltar. Detta med deras icke så omhuldade yttre stör deras inre, trots att de ju hade bestämt sig för att kläder och yttre inte är något värt att bry sig om.

Jag minns särskilt en kvinnlig professor som mycket stolt över sitt belästa och intelligenta huvud, också visade sig vara väldigt kluven i sitt sätt att se på kläder, att använda makeup, att göra sig fin. Hennes värsta fasa låg i att klä upp sig vid festliga tillfällen. Då skulle hon bjuda på annat än sitt skarpa intellekt, och då fick hon bara inte ihop det. Det var inte helt lätt att hjälpa henne, att ställa om henne i grunden. Men det gick till slut.

Kan inte låta bli att tänka att det är lite sorgligt med människor som lever så endimensionellt. Åtminstone så skulle det vara sorgligt och fattigt för mig. Men kanske har de inte valt.

Albert Einstein som oftast sågs i sin gråa kostym, tros ha haft aspergers syndrom. Som ni säkert vet så för med sig en svårighet att fungera socialt, och en lätthet att gå upp totalt i något som har tett sig intressant.

Likaså spekuleras det om att även Steve Jobs hade asperger, och att också facebooks grundare Mark Zuckerberg har det.

En person med en aspberger-diagnos kan som bekant lätt fastna i ett spår. Att växla från ett spår till ett annat är därmed en av svårigheterna som den med asperger har, och då passar ju det rationella greppet med samma klädsel varje dag, som handen i handsken.

Så detta som artikeln berättar, att det är för att killarna är genier som de klätt sig så enahanda, det kanske inte är hela sanningen. Såvida inte alla genier har aspberger?!

Och vi andra då? Vi som tycker om att variera vår klädsel, vi som tycker om att uttrycka oss med våra kläder, vi som känner till hur klädseln påverkar oss och alla andra runt omkring, som uppskattar att följa klädkoder vid högtider för att det är ett system som finns till för att underlätta för oss människor att hamna på samma uppkläddhetsnivå på tillställningen, och slippa hamna över eller under den gängse normen, är vi definitivt inga genier då? Är vi lika med dumma i huvudet? Socialt begåvade dumskallar?

Nej, naturligtvis inte. Det är inte där det sitter, det är inte det som det hela hänger på.

Jag tror att det är lite riskabelt att dra den slutsatsen som skribenterna/psykologen gör, att det är p.g. av dessa grabbars smarta hjärnor som de klär sig helt utan variation. Jag tror snarare att det kan finnas brist på självmedvetenhet, självreflektion för den som har asperger, eller kanske bara ett nördigt beteende, och att dessa herrar såg/ser sig själva mer eller mindre som endast redskap för att genomföra en värdefull idé som de hade/har, och de därför inte ägnat klädseln mer än en sekunds tanke.

Det är min gissning. Inte någon vetenskapligt bevisad tes, bara en ren gissning utifrån den erfarenhet jag har av människor. Jag tror att de flesta människor, genier eller ej, vill känna sig som gifta med sin klädsel, att vi strävar efter att den ska kännas som ett yttre ”jag”, det jag som vi vill förmedla iallafall. Jag tror att vi vill känna oss fina, smyckade, snygga och personliga i vår klädsel, och att vi finner en glädje i att få variera oss från dag till dag. Jag tror inte att många av oss andra medvetet väljer att ha samma typ av kläder på oss, dag ut och dag in. Det blir helt enkelt för tråkigt.

Dessutom fungerar en väl planerad garderob, där en tydlig röd tråd löper, väldigt smidigt och väloljat utan att sluka för mycket energi och tankeverksamhet. Mångfalden och variationen gör också att garderoben fungerar i vitt skilda sammanhang, och upplevs oftast som stimulerande för den som ska välja klädsel på morgonen. Eller iallafall inte som något fånigt trivialt.

Att också i artikeln dra en slutsats om att dessa tre herrars klädsel beror på informationsflödet vi lever i, tycker jag är lite långsökt. Dessutom haltar tesen. Albert Einstein levde ju i en helt annan tid 1879-1955, och då var det inte någon information overload, inte.

Jag tycker att skribenterna/psykologen har gjort det lite väl lätt för sig genom sina teser. Jag tänker också att det är intressant att inga kvinnor nämns, över huvudtaget. Jag kan heller inte under läsningens gång, låta bli att fundera över hur skribenterna själva, eller den intervjuade psykologen, har det med garderoben.

8747738_f520

Hedy Lamarr var skådespelerska under Hollywoods guldålder, matematiker och uppfinnare. Vi har Hedys smarta hjärna att tacka för att vi nu har Wi-fi och Bluetooth. Och hon valde nog inte att dagligen bära en grå t-shirt , om man säger så.

Men visst, jag tror också att den tid vi lever i manar oss till att behöva ta alldeles för många beslut om dagen. Det kan inte vara nyttigt. Men istället för att överge vårt behov av att uttrycka oss i kläder tror jag att vi kan vi lära oss att själva välja vad vi vill ta in, till en rätt betydande del, kanske mer än vad vi tror.

Länk till artikel i DN

Länk till artikel i CNN

”Förstår inte varför halva jag ska retuscheras bort”

spansk skådisEn annan artikel jag läste tar upp mediers photoshoppande och hur det lätt går överstyr. Den spanska skådespelerskan Inma Cuesta protesterar på Instagram mot hur hon retuscherats i samband med en tidningsintervju. Före- och efterbilder visar ”hur nästan halva jag tagits bort” skriver hon. Cuesta hävdar att hon skäms för bilderna och känner sig kränkt som kvinna, att förvanskningen visar på hur hon borde se ut, enligt skönhetsnormerna. Photoshoppandet har gjort henne till en själlös docka, tycker hon.

Jag kan bara hålla med. Beklagligt nog.

Det är inte klokt vilket utrymme medierna har fått, hur de förvrider våra huvuden, våra ideal. Och jag tänker alltid i dessa lägen, hur ska detta då inte påverka unga flickor och pojkar, och upplevelsen av deras egna kroppar och det motsatta könets.

Länk till DN

Idag är jag lite på krigsstigen känner jag. Det finns så mycket att reagera på, som är snett.

Till exempel så surnar jag till på att det ses med blida ögon när en man får grått hår. Då ser han distingerad ut, får pondus och tappar inte ett dugg i attraktionskraft. George Clooney, Richard Gere, Sean Connery, alla dom klarar sig undan påhopp. Tvärtom, de hyllas för sin stilighet, sexighet och dragningskraft.

Men så har vi kvinnorna. Vad händer med kvinnorna som tillåter sig att bli grå? Jo, se vi har gett upp, och ser bara äldre ut och kliver längre och längre in i osynligheten. Eller?

Männen får bejaka och omfamna tidens och naturens gång. Men vi kvinnor förväntas bemästra naturen, dölja, förneka och hejda den. Evig ungdom flåsar oss i nacken. Grått hår gör en man distingerad, grått hår gör en kvinna gammal.

Grrr…

ausseratem01-ecba0ed4 - kopia - kopia - kopia

Och likadant är det med rynkor.

Wrinkles are said to give a man ’character’…. why doesn’t the same apply to women?

Katarine Hepburn

11027973_1786722824887941_7064680312241188980_n

12112320_529967570501637_5686606587224296148_n

Nåväl.

Nästa vecka åker jag till New York. Därför kommer det att dröja lite längre än vanligt till nästa blogginlägg. Men jag lovar att jag har intressanta saker att skriva om när jag är tillbaka.

Apropå New York så bor ju 94-åriga stilikonen Iris Apfel där. Vår svenska Efva Attling har alldeles nyss designat ett par glasögonbågar för Synsam med en hommage till Iris.

efva attling och iris Apfel

Jag avslutar med några kloka ord från Iris.

Ha en bra vecka!

12088076_529964670501927_4476374757386158786_n


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: