web analytics

Vilka förebilder har du vuxit upp med? Om du har några förebilder nu, vilka är då dom?
Vilka förebilder växer unga kvinnor upp med idag? Är du och jag bra förebilder?
Att växa upp på 60-talet och 70-talet hade sina fördelar. Det fanns en strömning av starka, oberoende kvinnor insprängda bland de mer traditionella typerna av kvinnor. Feministerna med Grupp8 i täten startade en våg av feminism och emancipation som unga tjejer än idag rider vidare på. Jag har ingen dotter, men vad jag förstår så har många unga kvinnor idag rätt mycket skinn på näsan, och vet att ta för sig. Å andra sidan är massmedias bild av kvinnor så otroligt snedvriden och kravfylld vilket får unga kvinnor att reagera med ätstörningar, och andra destruktiva beteenden. Rollen som tjejer på vissa håll får spela, är en deprimerande uppvisning av kraftig backlash.
Hur det idag egentligen står till med unga tjejer vet jag inte så noga, men jag hoppas så innerligt att unga kvinnor får allt stöd de kan för att bli så självständiga och jämbördiga som de har rätt till att få vara. Att de också får en sund inställning till sin egen kropp, och till sin sexualitet. Sundare ideal tycks bubbla i det fördolda, och man kan bara hoppas att de vinner med tiden.

Så många saker påverkar vilken bild vi får av oss själva.
Den lilla detaljen att vi växte upp med Barbiedockor t.ex. har säkert ställt in våra sikten på hur vi ”ska” se ut redan på tidigt stadium, med getingsmal midja, onaturligt smala armar och smala, långa ben. Idag ser dockor lite annorlunda ut, men principen är densamma.

tree-change-dolls-sonia-singh-12

En australiensisk mamma som fick nog av de konstgjorda, sexualiserade fejsen på dockorna som idag tillverkas för barn, gjorde en fantastisk grej. Hon målade om ansiktena till mer realistiska ansikten och en bättre förebild, som gör det lättare för de små att identifiera sig med dockorna. Läs mer om hennes projekt här.

doll_1_fix

Det finns också Lammily-dolls, dockor med mer realistiska och sunda kroppar och utseenden. Läs mer.

Och inte bara unga tjejer behöver bra förebilder. Också vi 50+are behöver bra förebilder. Det finns förebilder på så många sätt, de som gör goda livsgärningar, de som banar vägen i ett mansdominerat område, de som avstår från att objektifieras, de som vägrar backa p.g. av ålder, de som vägrar skämmas p.g. av ålder, de som omfamnar sin ålder vilken den än är och inte försöker anpassa sig för att bli uppskattade, de som kör sitt eget race, de som engagerar sig och gör skillnad… ja, listan kan göras hur lång som helst och var och en får hitta sina favoriter.
Då är det tacksamt och skönt när kvinnor i vår ålder tar plats och säger hallå, här är jag! utan att ursäkta sig, utan att förminska sig.
Som t.ex. skådespelerskan Frances McDormand som pekar på sitt ansikte och säger ”Så här ser en 57-åring ut!” i videon här under.

rosa

Rosa Taikon, 88.

Eller Rosa Taikon, som i hela sitt liv kämpat för romernas rättig­heter i Sverige och alldeles nyligen fick mottaga Olof Palmepriset utav regeringen, för sina gärningar.

53-21899-sigourney-weaver-1416514314

Sigourney Weaver, 65

Eller de Hollywoodskådespelerskor, artister och modeller som står emot pressen att sätta kniven i sina livserfarna ansikten för att fortsätta få uppdrag. Läs mer här.

53-21909-julianne-moore-1-1416515596

Julianne Moore, 54

Eller vad sägs om glada, levande modeller med normala kroppar, som ställer upp för en bättre hjärtvård för oss kvinnor, i ”Go Red For Women – American Heart Association fashion show” under New York Fashion Week!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Till sist en härlig, röd klänning för pulsen, livsglädjen och kämparglöden.
Peace sisters!
Och ha en trevlig helg!

red dream

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: