web analytics
Näringslivets 101 mäktigaste kvinnor 2014

Helena Helmersson toppar listan över näringslivets 101 mäktigaste kvinnor. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Sveriges mäktigaste kvinna är Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M.
Vid årets upplaga av tidningen Veckans Affärers utnämning av Sveriges 101 mäktigaste kvinnor, på Berns i Stockholm, korades Helena Helmersson till Näringslivets mäktigaste kvinna 2014.
Jag tycker i och för sig att det är lite fånigt att dela upp kvinnor och män så, särskilt med tanke på att det aldrig hade hetat ”Sveriges mäktigaste man”, utan bara ”Sveriges mäktigaste”, om det varit en man. Eller hur?
Men bortsett från det, så är det toppen att Helena Helmerssons arbete med hållbarhetsfrågor på H&M uppmärksammas rejält, att näringslivet har fattat galoppen med hur viktig den här frågan verkligen är.
Det är glädjande att höra hur hårt jättestora H&M jobbar för hållbarhet, att vi människor börjar bli lite kloka, att vi med ljusårs hastighet lämnar 60-70-talets slit-och-släng-mentalitet bakom oss. ”Vi måste jobba mer för att bli mindre beroende av naturresurser. Att sluta kretslopp och använda fibrer om och om igen med bibehållen kvalitet, det hoppas jag att vi tillsammans med andra ska uppnå.” säger Helena.
Det som H&M redan har infört, att man kan lämna in gamla uttjänta paltor för att utvinna fibrer som sedan vävs till nya tyger, tycker jag är så himla fiffigt. Jag har inte lämnat in några plagg än, men jag ska snart gå dit med sonens utslitna t-shirts.
H&M’s hållbarhetsarbete omfattar allt från löner till kemikalier i produktionen. Hållbarhetschefen Helena Helmersson har därmed makt att förändra världen till det bättre, för många människor, i många länder. Att kunna bidra till bättre arbetsförhållanden för människor, ser Helena Helmersson som sin främsta drivkraft.
”Modeindustrin kan som få andra branscher påverka och prägla människors värderingar och beteenden. Och som en av världens största enskilda kunder till den fortfarande arbetskraftsintensiva textilindustrin kan H&M med små medel radikalt förändra livet för miljoner arbetare, oftast kvinnor i utvecklingsländer, och deras familjer.” skriver VA.
Läs mer i VA och i DN.

Något helt annat, som dessvärre visar på att människans klokhet tyvärr inte tagit fäste överallt, är att vi nu också kan skönhetsoperera häcken, för den som det tycker sig behöva. I tidningen Metro den 5/3 kan man läsa om en rumptrend som växer i USA, och att trenden nu även satt sig i Sverige. Rumpförstoringen kan gå till så att man transplanterar fett från en del av kroppen till rumpan eller att man opererar in ett implantat, skriver tidningen. Läs mer här.

Carolina Lunde är forskare i psykologi vid Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg, Göteborgs universitet

”Vår uppfattning om vad som är ett vanligt utseende förskjuts för att vi mer än förr ser människor i medier som är skönhetsopererade”, säger Carolina Lunde, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet. ”Idealen i dag går inte att jämföra med hur de var förr. Då fanns det inte någon industri som brummade i bakgrunden och som finansieras på att folk är missnöjda med sig själva. Faran med det är att man bygger för mycket av sin självbild på att bli bekräftad av andra utifrån sitt utseende och sedan bygger man sina värderingar på det. Vår forskning har visat att det är många unga kvinnor som är väldigt missnöjda med sitt utseende. Då blir det lätt att man opererar sig för att lätta på missnöjet”, säger Caroline Lunde.

Det är oroväckande att den förvridna synen på vår kropp och oss själva, bara tycks bli värre och värre. Röster emot hörs här och där, men behöver höras högre, mera, oftare. Vart är vi på väg, egentligen? Hur ska man kunna gå helskinnad ur detta som ung tjej? Eller som ung kille också, för den delen? Att vi människor inte vänjer oss vid konstlade ideal, och tycker att verklighetens kroppar är konstiga. Det är den största faran.
Vad tycker du? Kommentera gärna!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: