Ingen kan väl ha undgått den senaste klimatrapporten. Vi är nog många som får panik.
Men som klimatpsykologen Frida Hylander säger i en intervju i DN den 10/8 så är det ”viktigt att engagera sig i klimatfrågan tillsammans med andra. På vilket sätt det ska ske är upp till individen, men Frida Hylander rekommenderar en typ av engagemang som lyfter blicken mot samhället i stort.
– Det är viktigt att se att det går att förändra situationen. Att kunna förändra politiken, lagarna eller policyn. Det är mer hjälpsamt för ångesten än att själv försöka lösa krisen i sitt eget hem, säger hon.
Enligt Frida Hylander har många personer i Sverige ett stort fokus på individers agerande i klimatfrågan. Hon lyfter flygskamsrörelsen som ett exempel – och menar att det är lättare att rikta ilska mot enskilda individer eftersom det är något konkret. Men den typen av agerande är något som i förlängningen kan öka graden av klimatångest.
– Något vi stöter på en hel del är att människor fastnar i detaljer i hur man ska leva sitt liv och hur andra bör göra det. Det skapar en ensamhetskänsla och en ökad ångest. Det är inte gynnsamt för vare sig för klimatångesten eller klimatkrisen om vi enbart fastnar i individuella åtgärder.”
Men i väntan på att våra makthavare ska ta sitt förnuft tillfånga och ta de avgörande beslut som krävs, så innebär det inte att vi andra måste sitta med armarna i kors och bara vänta. Även om ingen av oss kan göra allting, så kan alla iallafall göra någonting. Även det lilla räknas. Det viktiga är att vi agerar på något sätt. Helst både politiskt och privat. Att hamna i ett business-as-usual-läge, som brukar komma efter att den värsta paniken lagt sig är något vi måste undvika med alla medel. För nu är det bråttom. Moder Jord kämpar för sin överlevnad, och i och med det också vår egen och våra efterkommande generationer.
Bild lånad från bygghemma.se
Jag gräver där jag står och tittar på vad vi kan göra när det gäller våra kläder.
Som du säkert vet så står klädindustrins tillverkningsfas för en oförsvarligt hög del av industriutsläppen, med t.ex. uppvärmning av vatten för olika processer som t.ex. färgning. Förutom att det förstås krävs stora förändringar i världsekonomin och betydligt stramare klimatmål för att bromsa den dystra utvecklingen så gott det nu går, så kan också var och en dra sitt strå till stacken.
Som konsument kan du genom att ändra dina konsumtionsvanor vara med och påverka och få ner mängden kläder som tillverkas. Om inte efterfrågan ligger kvar på nuvarande höga nivå så kommer inte heller tillverkningen att kunna pumpas ut i samma takt som hittills.
För att hitta nya, klokare vanor behöver vi också långsiktiga strategier för hur vi kan skapa en hållbar garderob.
Allra först kan vi börja med att rannsaka oss själva hur vi egentligen konsumerar kläder. Att till exempel trösta sig med en ny topp på väg hem från jobbet när vi behöver muntras upp hör från och med nu till det absolut förgångna. Nu gäller medveten planering, hållbara val, långlivade och därmed tidlösa plagg. Fast fashion måste på allvar nu lämna plats för Slow fashion.
Några tips på hur du kan bli en klimatklok konsument!
Bra nyckelord att ha i bakhuvudet:
Så här kan du tänka med din garderob:
– Behöver jag verkligen det här? Fyller det en funktion och har jag redan plagg som går att kombinera med detta plagg?
– Tycker jag om plagget till 100%? Är det precis min stil, min färg, och passar det min kropp perfekt?
– Är det användbart? Också över lång tid? Har det bra andrahandsvärde så att någon annan kommer att vilja ha det när jag tröttnat?
– Är det shysst producerad? Tillverkat i ett hållbart material? Går det att hitta ett liknande i andra hand istället?
– Måste jag köpa plagget med en gång, eller kan jag sova på saken?
Jag vet, det är ibland lättare sagt än gjort. Då och då blir det inte som vi har tänkt oss. Det där genomtänkta och förnuftigt köpta plagget förblir liggande, medan det där roliga impulsköpet blir ett älsklingsplagg som används tills det faller i bitar. Men principen är värd att sträva efter för att undvika så många fallgropar som vi bara kan.
Läs mer i mitt tidigare inlägg om hållbarhet.
Att utforska second-hand eller vintagemarknaden när du behöver något nytt, är ett klokt drag. Där finns så många redan existerande kläder som väntar på nya ägare.
Jag avslutar som jag började med bilder från senaste Vogue, där Greta Thunberg intervjuas och även pryder omslaget. I intervjun passar Greta även på att skicka en rejäl känga till modeindustrin.
”Tidningen säger sig ha som mål att bli världens mest hållbara modetidning samtidigt som Greta Thunberg önskar nå ut till en ny publik. I ett pressmeddelande skriver Vogue Scandinavia att även om de förstår att inga märken eller publikationer verkligen kan vara hållbara så menar de att “en plattform för aktivister och klimataktivister kan hjälpa till att bygga en rörelse mot att modevärlden minskar sin påverkan på vår planet.”
På sina sociala medier skriver Greta att modeindustrin bidrar stort till klimatkrisen och den ekologiska krisen, och även otaliga arbetare och samhällen som utnyttjas runtom i världen för att kunna njuta av ett “snabbt mode” som hon beskriver som “engångsartiklar.” Hon kritiserar även modebranschen för att ha ett “falskt miljöengagemang.”
På bilderna syns Greta tillsammans med en häst i skogsmiljö, och tidningens första nummer har fokus på naturen och landskapen i de fem nordiska länderna. Alla kläder Greta bär på bilderna är gjorda av hållbara och återvunna material.” / Ur Metro Mode
Ta hand om dig. ❤🙏
Och vår Moder Jord. ❤🦋❤
I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?
Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare
Kontakt
Tellclothes/Marie Tostar-Lindner
Stockholm, SWEDEN
info@tellclothes.com
+46 70-8989346
mån-fre 9.00–17.00
Välkommen!
__________________________________________________
KONTAKTFORMULÄR
Meddelandet är skickat.
Tack för ditt meddelande, du blir kontaktad så snart som möjligt.
Tyvärr, något är fel och ditt meddelande har inte skickats.
Fyll i formuläret och skicka, så får du ett svar så snart som möjligt.