web analytics
colorwoman

Stylistikonen och designern, June Ambrose, leker med färg.

Nu är våren här, och sommaren på ingång. Det är nu vi verkligen kan frossa i färger, så missa inte det för guds skull. Solsken, ledigheter, ett ljusare sinne och solbränna, allt detta gör det lättare att våga sig ut på okända marker i färgernas förlovade land. Kanske minns du din barndoms orange- och ceriseblommiga twillbyxor, eller illandes limegrön t-shirt med fjärilsärm (det hade iallafall jag på mig, utan att blinka) eller något annat gammalt kärt färgminne från 60-eller 70-talet. Det är ganska kul att återuppliva minnena med ett plagg som påminner lite om barndomen, eller med en färgkombination eller något annat som redan är beprövat en gång i tiden. Eller också ger vi oss på en helt ny färg (iiih, vad läskigt, tänker kanske någon). Det är en uppfriskande handling som ger oss en välförtjänt kick. Färg ger kraft och ENERGI, och det är lätt att surfa på den vågen nu när vi redan är inne i en mer energisk period av året. Så välj plagg med färg i vår och sommar, så får du omedelbart en skjuts framåt. Yohoo! De färger som du redan vet är dina (som du genom trial and error har kommit fram till, eller kanske genom en färganalys. Läs mer om mina färg & stilanalyser här) kan du enkelt skruva upp intensiteten på, under det ljusa halvåret.
Det är allt som behövs. Att spänna bågen bara lite till.
Och kanske vill du, men känner ändå motstånd. Förmodligen för att du är ovan efter den långa vintern som brukar få oss att välja mörka, dova färger, eller kanske tycker du att det är svårt att kombinera starka färger, eller har du fått för dig att en 50+are ska ligga lågt och inte ta ut svängarna? Tänk om, tänk nytt och våga prova! Jag lovar, du kommer upptäcka en helt ny värld. Färg mina vänner, är grejen! Och särskilt så här års är det lätt att pröva.
När det sedan gäller att kombinera färger finns det en hel del olika sätt att göra det på. Gå gärna vidare från en kombo av två färger till att mixa tre, fyra stycken färger ihop. Då börjar det hända saker. Ett sätt att göra det på är att stå stabilt på marken med en lugn basfärg, grå, svart, beige, marin eller annan (tänk männens dova kostymfärger). Till det lägger du första accentfärgen, kanske en stark koboltblå. Efter det lägger du till den andra accentfärgen, förslagsvis en stark orangeröd, som du kanske då har lite mindre av. Och sist OCH minst, duttar du på en tredje färg som en highlight i någon accessoar, ett smycke, en sko, en väska eller så. Och kanske blir den färgen en näraliggande nyans till den orangeröda, en gulare orange till exempel. Så har du skapat din eget konstverk, genom ett par starka blockfärger + en näraliggande färg. Då undviker man det som en del är rädda för när man ska försöka sig på färg, att det hamnar i någon slags lekskolas färglåde-feeling.

Vem kunde ana att vi har Sir Isaac Newton att tacka för något i modevärlden? Men det har vi, Newton har influerat modet med sin ypperliga färgcirkel.

isaacnewton-1689

Sir Isaac Newton (1642–1727)

Sir-Isaac-Newton-Color-Wheel-1

Newtons färgcirkel

Det finns en bakomliggande metod i hur man kan mixa färger med varandra, och färgcirkeln är till stor hjälp för att se vilka färger som passar med vilka.
Så här kan man ta hjälp av den, och bena upp de olika kombinationerna. Om man inte istället kör allt på intuition. Det är ju också ett sätt. Men det kan vara bra att veta vad man gör, att skapa utifrån en struktur, för att medvetet gå vidare.

Analoga färger (färger sida vid sida) som blå/blå-grön, lila/röd-lila eller gul/gul-orange.
Komplementfärger (färger rakt över, på motsatta sidan) som röd/grön, blå/orange eller gul/lila.
Monokromatiska färger (olika nyanser av en och samma färg) Tänk lätta toner, mellantoner och mörka toner. T.ex. till en solgul klänning (mellanton) kan du kombinera ett par vaniljgula ballerinaskor (ljus ton) och guldsmycken (mörk ton). (se färgcirkel 2)
Triadfärger (färger som bildar en triangel) som gul/röd/blå, eller grön/orange/lila.
Färger som bildar 90 gr. vinkel som gul/blågrön, grön/gul-orange, eller blå/röd.
Färger som bildar ett T, som blå/orange/röd-lila, eller röd-orange/blå-grön/lila.

colorwheel3

colorwheel4

Färgcirkel 2, med olika nyanser av samma färg

Eller låt skorna göra hela jobbet!
Skor från Particia Field, tv-serien Sex and the City’s berömda stylist, som nu också är designer. (patriciafield.com)

color shoes1 color shoes2

 

Färger är naturens leende.

Leigh Hunt, brittisk författare, 1784-1859

 

There are not more than five primary colors (blue, yellow, red, white, and black), yet in combination they produce more hues than can ever been seen.

Donna A. Favors, Member of the Board of Directors of the Montgomery Institute, 1955

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: