web analytics

Äntligen börjar det likna sommar! Och med det följer semesterplaner och packningsbestyr.

Under packningstips på ”blogginlägg på tema” finns många tips på hur du kan tänka när du planerar packningen, hur du kan gå tillväga med själva packandet, rent praktiskt, m.m.

Tilläggas kan, att valet av sko aldrig kan överskattas i den här åldern. Helt platt är inte alltid det bästa valet då foten gärna behöver lite mer stöd än så, och även ryggen, i och med att vi automatiskt sträcker mer på ryggen när vi går i en mindre klack. 3,5 cm hög klack är den ultimata höjden. Men framför allt är det viktigt att sulan inte är helt stum, utan att den är stoppad och fjädrande för våra hårt arbetande fötter som bär upp vår kropp i ur och skur, år ut och år in. Vi måste vara snälla mot våra stackars små fötter så att de orkar hela livet ut.

Svala material som linne, bambu, hampa, modal m.m. i löst sittande modeller är ett annat hett, fast egentligen ett mer svalt, tips. Läs mer om det i ett tidigare inlägg; Var beredd när värmen kommer!

Tabletop dressing

Något annat man kan dra nytta av när man är på semesterresa är att klä sig efter det lustiga, gamla uttrycket från 80-talet ”tabletop dressing”.  Det handlar, som namnet antyder, om att lägga krutet på bara det som syns när man sitter vid ett bord, det vill säga överdelen. Med färg, mönster och iögonfallande accessoarer kommer man långt. Nederdelen kan med andra ord då få leva ett mer anonymt, undanskymt liv och behöver därmed inte heller bytas ut så ofta. Neutrala färger och klassiska snitt nertill gör sig bäst. På så sätt kan antalet plagg hållas nere, vilket givetvis underlättar packandet.

Äventyret som medelålders kvinna går vidare

Häromdagen var jag och tog bort en helt ofarlig hudförändring, en s.k. seborroisk keratos, eller en åldersvårta helt enkelt. Med lite fryssprej så var allting klart. Förhoppningsvis kommer fläcken som sitter i pannan, inte tillbaka. Kliniken jag besökte hade broschyrer liggande framme, för oss besökare att ta. Jag började bläddra i en av dessa medan jag väntade på min tur. Med diverse olika syror kan man föryngra ansiktet, kunde jag läsa. Det hela förevisades med en serie foton. Det märkliga var att jag på fullt allvar tyckte att fotona ”före” var mer sympatiska, mer levande och naturliga, och faktiskt vackrare än de senare. Det är som om personligheten och harmonin försvinner när rynkorna slätas ut.

Vad är det för vansinnig idé att bara det släta är vackert? Varför har vi fått sådana ideal?

Det mest intressanta tycker jag var att läsa om vad som händer med våra ansikten med åldern.

”När vi åldras minskar halten hyaluronsyran i huden vilket leder till ökad torrhet och minskad volym. Tyngdkraften drar huden nedåt, vilket resulterar i veck och hängande hud. Ansiktets vävnad förlorar volym och ögonbrynen sjunker ner. Även ansiktets fettkuddar sjunker ner och skapar tryck mot vecken mellan nästippen och mungipan, vilket gör dem mer framträdande. Läpparna förlorar också volym, blir tunnare och får en mindre tydlig kontur. Läpplinjen bryts av med fina vertikala linjer som uppstår p.g. av genetiska och hormonella faktorer samt vid upprepad muskelaktivitet i området.”
(Ur Juvéderms broschyr)
Är det möjligt att vi istället kan förlika oss med det? Att vi ska åldras, att det så att säga ingår i paketet ”att leva”. Jag vill noga påpeka att jag dock inte dömer den som vill föryngra utseendet. Vill man så ska man självklart få göra det. Men det är ju egentligen inte åldrandet som är problemet. Det är samhället som signalerar det unga idealet som det enda åtråvärda, och den som sveps med i denna enorma påverkan från alla håll som det här är, är inte jag människa att döma. Det är banne mig inte lätt att stå emot. Men jag kan ju säga som så, att jag välkomnar de äldre modellerna i vars ansikte och kropp livets framfart syns. Som en liten påminnelse om att livet inte utgörs av bara den första hälften, när vi var släta i ansiktet. Det vore önskvärt med mera sådan påverkan, för balansens skull.
Jag säger Heja greynaissancen! uttrycket som modebranchen ibland använder för att illustrera det ökade intresset för gråhåriga modeller.

Bryan Ferry

Igår fick vi som besökte Gröna Lund, chansen att gunga våra åldrande kroppar i rytmerna till Bryan Ferry’s gamla goda örhängen, som Let’s stick together, More than this, Avalon, Dance away, Lennons Jealous guy m.m. Regnet hade turligt nog upphört innan starten, efter dagens plötsliga och intensiva nedfall och kvällen blev ljum och fin. Jag och min vän hamnade dock lite för långt bort från scenen för att kunna slukas upp så där intensivt av musiken som väl är själva idén med konserter, förutom den kollektiva, delade upplevelsen. Men för en sekund kändes det som om jag var tillbaka där allt startade, igen.

Upplevelsen blev lite på avstånd.

72 åriga Bryan Ferry på scenen, igår. Foto: Karin Lundin/Rockfoto

Hur många kala huvuden, vita hårkransar och silvermanar kan du räkna till i publiken? 🙂 Foto: Karin Lundin/Rockfoto

Fantastiska saxofonisten Jorja Chalmers. Foto: Karin Lundin/Rockfoto

Trevlig helg, kära 50+Mode-vänner!

(Inledningsbild från Rochas.)

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: