web analytics

Vi går mot höst, och det börjar bli dags att rensa garderoben inför en ny säsong.

Men innan du börjar… har du tänkt på hur lockande det är att shoppa i en snoffsig och välsorterad butik? Skulle man inte kunna göra sin egen garderob lika läcker och inbjudande så att det är mer lockande att plocka ihop outfits på morgonen? Ok, riktigt likadant går ju förstås inte, men någonting åt det hållet iallafall.

Nåja. Men ni förstår på ett ungefär iallafall.

Vad är det då som brukar göra butikens innehåll så intagande?

Jo, belysningen, organiseringen, färgkoordinationen, enhetligheten bland galgar och förvaring, bara uppdaterade plagg att välja mellan, inget gammalt som ligger och stökar. Kort sagt är det fräscht, inbjudande och inspirerande. Kan man få till lite av det där där hemma så kommer påklädningen om morgonen bli desto roligare, jag lovar. Mer om organisering senare.

Först gör vi ett krafttag med själva rensningen.

Istället för att ta sig an hela garderoben på en gång, föreslår jag att ta lite i taget för att slippa drabbas av utmattning redan innan man börjat.

Här är ett förslag på hur.

 1. Boka tid med dig själv och din garderob, och avsätt endast ett par timmar till att börja med. Välj då förslagsvis att ta dig an… alla byxor.
 2. Boka sedan en ny tid, och ta tag i alla kjolar. Fortsätt likadant kategori för kategori, med…
 3. Blusar och skjortor
 4. Tröjor
 5. Klänningar
 6. Kavajer
 7. Jackor och kappor
 8. Skor
 9. Till sist accessoarer såsom smycken, sjalar och skärp etc.
 10. Underkläder och väskor ska också försöka hinnas med, men kan tas lite pö om pö.

Min uppmaning för en lyckad genomgång är dessutom att PROVA ALLA KLÄDER!

Jupp jag vet, det är lite ansträngande. Men en nödvändighet, för att inte gamla synder ska smyga sig tillbaka in i garderoben. Vi är fenomenala på att lura oss själva när det börjar ta emot, eller hur? Därför är det smart att bryta ner hela rensningsblocket till mindre delar, och bara ta en liten del i taget.

Nå. När du sedan väl står där och provar det första plagget, ställ dig då följande 8 frågor;

 1. Passar plagget?
 2. Har plagget rätt färg?
 3. Har det rätt snitt för din kropp?
 4. Känner du dig fin i plagget? Är det smickrande?
 5. Känns plagget up-to-date?
 6. Är det i fint skick? Behöver det lagas, sättas i en knapp, kemtvättas, noppas av etc?
 7. Fungerar plagget ihop med andra plagg?
 8. Är det ett älsklingsplagg som håller på att ge upp? Går det isåfall att uppdatera? I annat fall får du göra det oundvikliga; tacka för en fin tid, och säga farväl till en fin vän. Nya tider kommer.

Är svaret nej någonstans, med en problematik som inte går att åtgärda, SKA PLAGGET HIVAS IVÄG. Så är det bara. No mercy. Om du vill ha en garderob som fungerar, det vill säga.

Klarar du inte detta själv, tag då hjälp av sådana som mig.

När du så betat av din läxa och det sedan är dags att hänga tillbaka, så finns det trix för det också, för att få det lite åt det där butikshållet.

 • Säsongsindela! Så bantar du omedelbart ned garderoben till hälften.
 • Häng plaggen efter kroppen, dvs. nederdelar nertill och överdelar upptill.
 • Häng överdelarna från vänster till höger efter följande devis; ju varmare – desto längre till höger. Dvs. börja med ärmlöst, kort ärm, långärmade tunna, långärmade tjockare, tröjor, kavajer.
 • Färgkoordinera från vänster till höger inom varje kategori, från vitt till svart och alla färger däremellan. 
 • Underdelarna följer samma princip. Jag brukar hänga från vardagsbyxor till vänster – till festbyxor till höger, och allt däremellan.

Tänk också på att belysningen bör vara god, gärna med lite spots här och där. Bra galgar är ett måste, och särskilt då rätt galge till rätt plagg. Skor i skolådor, med beskrivning på fronten eller ett genomskinligt ”fönster”. Eller fint uppradade i ett hyllsystem. (Nackdelen är att dammet då måste hållas i schack. Förutom att damm är ofräscht så torkar det också ut lädret.) Och så förstås, en helkroppsspegel på väggen.

Eftersom jag skrivit om garderobsrensningar flera gånger förut så drar jag inte det en gång till. För dig som vill veta mera, rekommenderar jag att läsa tidigare inlägg här.

Lycka till med garderoben!!!

En sinnebild för en överskådlig och lockande garderob. Inte alltid möjlig att genomföra i verkligheten för alla, men kanske kan man bli sporrad av att försöka så gott det går iallafall.

Spaning

Modeveckorna fladdrar förbi med bilder på streetstyles från London, Paris, New York, Milano, Stockholm…

Jag noterar två olika strömningar. Slarvigt uttryckt skulle man kunna kalla det ett allt mer tilltagande avstånd mellan ungas mode och det mogna folkets mode. Inte nödvändigtvis så att modedesigners medvetet strävar efter en sådan uppdelning. Men en grupp (företrädesvis de unga) väljer ett slags ful-mode som är starkt konstnärligt, mis-matchat, i antingen något slags anti-normcore-mode eller outfits med ett väldigt personligt, högljutt och smått galet uttryck. Den andra gruppen som oftast är representerat av de mogna modefolket, har en påtagligt lugnare och flottare framtoning.

Personligen föredrar jag det senare, det kunde ni säkert redan gissa. Kanske beror det på åldern. Iallafall delvis. Kan ju inte förneka att jag hör till gamla skolan. Men också för att jag har svårt för det överstylade, det som sticker i ögonen och skriker ”se mig, se mig”, där vederbörande paradoxalt nog istället (omedvetet?) använder de högljudda kläderna som en sköld, ett skydd, som skymmer människan där bakom.

Jag ska försöka illustrera vad jag menar.

 1. Vi har alltså dels de som väljer alltifrån ett slags antimode, till mer eller mindre clownaktiga utstyrslar.

2. Så har vi de som väljer en lugnare, mer sammanhållen look, som också tillåts vara flott. Personligen tycker jag att de är skönare att titta på. Välbalanserade, smickrande outfits med vackra linjer, sköna färgmöten och väl valda accessoarer, i outfits som framhäver människan som bär dom.

3. Jag upptäcker att det även finns de som är lite på gränsen, med outfits som hamnar lite mitt emellan. De vet jag inte riktigt vad jag ska säga om. Inte min melodi iallafall, även om jag måste medge att det är lite uppfriskande att titta på ändå.

Poängen med att jag tar upp det här är inte för att agera stilpolis. Man får faktiskt klä sig precis som man vill, det är ju det härliga med kläder. Men det är en intressant spaning att se dessa olika strömningar som liksom löper parallellt i modefloden. Jag upplever att modebranschen är inne i ett genomgripande förändringsstadie. Men det är modet å andra sidan alltid, det ligger liksom i hela dess idé.

Det ska bli spännande att se vart det här leder oss till i framtiden.

Ha en fin helg!

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: