web analytics

Målarinnan Georgia O’Keeffe. Foto: pbs.org

Läser en krönika av Emi Gunér i dagens Metro. Hon skriver om rynkor under rubriken ”Trodde jag var skonad från rynkor”. Jag vet inte hur gammal hon är, hon Emi, men hon är betydligt yngre än jag iallafall, kanske 30 nånting, och jag tänker att det är ju för j-t att vi kvinnor måste stångas med denna fråga så stor del av vårt liv. Att så mycket tid går åt till att stävja, våndas, plågas… När det bara handlar om linjer i vårt ansikte.
Skribenten tycker detsamma som jag, och hon delar ett tips att ta till när som hon säger ”ungdomspaniken väller in”:

”Jag har en bild på Georgia O’Keefe. Hon tittar på mig med sitt djupt fårade, svincoola ansikte och jag dagdrömmer att hon läxar upp mig: ”You’ve got like 30–40 more years – TOPS – to live on this earth. That’s it. You gonna spend those years worrying about fine lines? You’ve gots to be kidding me. ”Sedan citerar hon Shaw: ”Youth is wasted on the young”, och allt känns lite mer förlåtande, lite mer uthärdligt, och väldigt mycket mer intressant än tanken på krämer och serum.”

Läs hela Emi Gunérs krönika här.

Ja, vi behöver ständigt påminna oss om vettigare saker att lägga vår tid och energi på. Saker som leder till någonting konstruktivt, något som kan vara en nytta för någon annan, kanske. Hade jag en dotter skulle den stackars dottern överösas av så mycket upplysning, pepping och självförtroendehöjande propaganda så att hon förmodligen skulle finna det alldeles outhärdligt att ha mig som mamma. Kanske tur att jag har en son istället. Men jag hoppas att kvinnor som har möjlighet, pumpar sina döttrar så fulla som dom bara förmår, med kloka och uppbyggliga ord, som en sköld mot all utseendefixering och åldersfixering som finns ute i samhället, och i media.

poppies

Vallmos av Georgia O’Keeffe. Foto: tching.com

Jag vill avsluta med en skämtreklamsbild, som dessutom har en korn av sanning i sig. Ett stort korn till och med, med tanke på den förvrängda bilden av hur vi kvinnor brukar framställas i film och media. Bilden har redan kunnat setts på Tellclothes facebooksida och Vivecas Vänners fb-sida, men den är väl värd att visas för ännu fler.

Peace sisters!

adobe

 

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: