web analytics

Blog

Give peace a chance

11 september 2015,   By ,   0 Comments

Trots att detta är en modeblogg och ingenting annat, så går det bara inte att undvika att beröra det ämne som snurrat i tankarna den senaste veckan, för de allra flesta av oss kan jag tänka. Jag tänker såklart på den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget som just nu pågår i Europa.

Tusentals flyktingar trotsade vädret och den grekiska armén och tog sig över gränsen till Makedonien under torsdagen. Foto: Anders Hansson, DN.

Tankarna går i banor som vad man ska göra, hur man kan hjälpa, och hur ska det gå, vilken framtid väntar oss? Oron gnager, vanmakten och paniken hotar ta över, men man kommer ingenvart om man tror att man är helt hjälp- och maktlös. Det finns såklart inget vi här i Sverige kan göra åt själva mardrömssituationen i Syrien, och inget vi heller kan göra för att stoppa bedrövelsen som följer på den. Men alla kan göra någonting, åt det som sedan händer. Och det är sannerligen ett ljus i mörkret, att så många vill hjälpa till, att så många ställer upp. För den som vill läsa en utförlig artikel om hur man kan hjälpa så tycker jag att DN täckte upp det väl den 7/9.

peace-hippies-20730096-320-452

Världen tycks vara i stort behov av Love, Peace and Understanding igen. Och sådana rörelser är definitivt igång. Det bubblar och jäser, vi engagerar oss, vi demonstrerar, solidaritet à 70-tal växer sig starkt igen. Också dom unga är medvetna, och höjer sina röster och startar det ena gräsrotsengagemanget efter det andra. Jordnära tankar vinner mark vid sidan av samhällets mörkare stråk, och kanske precis just därför. Vi börjar sansa oss. Vi odlar själva, vi återvinner, vi tänker ekologiskt, vi värnar Moder Jord igen. Det är vackert och hoppfullt.

Samma vindar sveper också in över modeindustrin, och avtecknar sig i modet. Vi tänker hållbart, klimatsmart, vi startar sånt som Four Fit Challenge, det är 70-talsfärger, 70-talsmode, och ny-hippies som gäller.

Hippien är tillbaka, nu ca. 50 år senare i en chicare hipsterversion. Här är en, stiliga Angelo Gallamini i Los Angeles. Foto från bloggen Advancedstyle.

Detta bildspel kräver JavaScript.

a smile in London

Och t.o.m. ett litet leende kan nu få förekomma på catwalken! 🙂 Naomi Campbell under Fashion for relief i London, februari 2015.

Men för många av oss 50+are som har been there, done that, så kanske det inte ligger någon större lockelse i att återigen klä sig som vi gjorde som tonåringar. Du kanske har samma motto som jag? Never go back!:-) De mustiga 70-talsfärgerna som senap, rost, brunt och camel gör sig heller inte nåt vidare ihop med våra allt blekare ansikten och gråa hår, som många av oss nu har. Färgerna är dock mumma för den rödhåriga, den rödlätta, eller för brunetten med varmröda eller guldiga stänk. Men vi som är mer åt det kalla och gråa hållet gör klokast i, som jag nämnt i ett tidigare inlägg, att hänga på den grå trenden som också pågår, eller att välja klarare och krispigare färger. Men lockar 70-talstrenden ändå, så satsa då förslagsvis endast på silhuetten, genom att välja ponchos, vida byxor, culotter och annat trendtypiskt, fast då i svalare färger än de typiska murriga 70-talstonerna. Och är det så att du känner dig sugen på att använda dessa mustiga färger, trots att det egentligen inte är dina färger eller att rekommendera då matchningen med resten av garderoben kan vara svår så KAN det funka med en enstaka grej, och då enligt devisen att ju längre bort från ansiktet desto bättre, typ ett par roströda byxor. Matchar man dessutom grått till, som ju faktiskt funkar till det mesta av dessa accenter, så kan det t.o.m. bli en riktig hit. Experimentera!

Här är lite mogen inspiration. De flesta plaggen kommer från amerikanska Derek Lam.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Då var det dags att avlägga rapport om mitt gråa äventyr igen. Det går prima, kan jag berätta. Jag börjar bli väldigt god vän med mitt ”nya” gråa hår. Silverreflexerna som gnistrar i septemberljuset känns väldigt spännande och nytt. Och märkligt nog gör jag ingenting! Ingen ny färgning har behövts, det sköter sig alldeles utmärkt själv. Behöver bara toppas emellanåt. Jag måste ha haft tur med färgen. Det lite guldigare och brunare tonerna som finns i längderna tycker jag gifter sig bra ihop med det nya silvriga. Se själv!

grått hår sept

Läste ett bra svar angående dubierna många känner inför att gå över till grått hår.

A säger: ”I just love your hair! I’d go gray in a minute if mine looked like yours. Mine is so dull.”

B svarar: ”How do you know?”

 

En önskan om en fredlig och fin helg!

believe in miracles

Vi får hoppas på mirakel!

 

 

 


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: