web analytics

Blog

Om grått hår

11 november 2012,   By ,   2 Comments

Min 50+ vän A är så snygg i sitt gråa hår. Hennes hår är snarare vitt än grått, nästan platinablont. Det är verkligen jätteläckert på henne! Men jag har inte kommit dit att jag vill sluta färga mitt grånande hår. Än. Det är många år kvar dit, har jag bestämt. Tänker vänta sådär en 25 år eller nåt, tror jag. Till den dagen då jag ser att det snarare är vitt än grått i den avslöjande utväxten i sidbenan.

Det är ett stort steg att gå över till att bli grå. Och man ska vara medveten om att det blir en stor förändring i garderoben! Såvida man inte hör till dom som är kalla och blonda i färgerna från början. För den som är mörk eller varm i sina naturliga färger kommer plötsligt vissa färger att kännas fel och dassiga, och andra färger som förut kanske var fel kommer att vara de som är vackrast till det gråa, eller vita håret. För ju äldre och gråare vi blir, desto kallare är färgerna som klär oss bäst. Inte bara håret, utan även huden bleknar och blir gradvis kallare i tonen. Det är kanske inte så konstigt att den kalla, lila färgen har kallats för ”sista hoppet”, för färgen lyser upp ansiktet på ett raffinerat sätt. Liksom cerise, blågrönt, starkt blått och andra kalla juvelfärger. Man ska inte vara rädd för att ta i lite med färgerna när man blivit grå. Många går dessvärre åt helt motsatta hållet och blir försiktigare med färgerna för att de är rädda att se bleka ut. Och så försvinner dom i en slags beigegrå sörja. När det oftast är precis tvärtom, att det egentligen är många, många som plötsligt kan bära riktigt starka färger när de är gråhåriga! Och det kan ju behövas som pepp när allt annat bleknar, eller hur? Drottning Elizabeth är här snäll och visar oss exempel på detta.

Och vem har tutat i oss att samtidigt som vi blir grå så måste vi också klippa oss i en kort och lättskött frisyr? Det kan ju såklart vara bussnyggt på den med vacker huvudform och näpet ansikte. Men är man begåvad med en vacker hårman så lär den vara vacker även som grå. Kanske t.o.m vackrare! Och då kan det bli hur läckert som helst!

Jag tror att vi 50+are kan behöva häftiga förebilder med kvinnor i grått hår för att vi ska våga ta steget någon gång. Och jag tror också att de flesta av oss vill vänta några decennier innan vi på allvar börjar fundera på att skifta färg som kameleonter. Därför tänker jag bjuda på några grå förebilder så kanske vi sakta men säkert kan vänja oss vid det som komma skall. Om det ens behöver komma? Vi kan naturligtvis istället färga håret in i det sista, det går ju bra det med! Kolla bara in Sonia Rykiel, 82 år gammal!

För oss som, trots allt, är lite sugna på att någon gång där i framtiden bli silvergråa rävar så kommer här häftiga donnor i grått hår!

Voilà!

Skådespelerskan Carmen Dell’Orefice, född -31, även en av världens äldsta modeller, och fortfarande aktiv. Jag önskar att jag kunde säga att hon såg så här überskön ut av sig själv, utan något som helst kirurgiskt ingrepp. Men det är dessvärre inte så. Fast å andra sidan skulle det ju vara en omöjlighet för resten av världens kvinnor att försöka bibehålla sitt ansikte så här, på naturlig väg. Men nu var det egentligen hennes gråvita hår som var ämnet för dagen! Läckert, eller hur? (Foton från tumblr.com, caffetheendoftime.blogspot.com, zimbio.com, en.wikipedia.org)

Daphne Selfe, 83 år, världens absolut äldsta modell som fortfarande jobbar. Välbevarad och fantastisk, utan minsta skönhetsingrepp. Och vilket hår!
(Foton från models1.co.uk, articles.nydailynews.com)

Andra gråa, coola damer, Emmylou Harris, Lady Gaga in grey, grå modell och Meryl Streep som Miranda i filmen Djävulen bär Prada.

Helen Mirren, alltid lika fräsch

Judi Dench i pigg, kort frisyr

Modellen Pam Lucas i sitt gråa hårsvall

Den dagen du väljer att gå över till att bli grå, tänk då lite extra på make-upen bara! Det behövs om möjligt ännu mer nu. Lite cerise på läpparna t.ex. är jättesnyggt!

Som avslutning på inlägget om grått hår kommer här två foton på Barack Obama, från presidentvalet 2008 och från valet nu, 4 år senare. Så fort kan det alltså gå att bli grå, för den som har mycket på sina axlar.

Heja Barack!

Obama 2008

Obama 2012

zp8497586rq

VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: