web analytics

Mycket av det som handlar om en lyckad och fungerande stil är att att hitta den (inte så lätt alla gånger) och hålla sig till den (desto lättare, för dom flesta.) Men blir man lätt uttråkad som jag, så blir det en ganska stor utmaning att ”stanna kvar vid sin läst”. Det verkar så roligt där borta. Och där borta… Det här kan jag nu. Jag måste vidare…

Men jag har blivit bättre på det. Kanske mest för att mitt shoppingintresse lagt sig, avsevärt, på sista tiden. Och för att jag äntligen börjat fatta att man kan använda kläderna om igen. Och igen. 🙂

Skämt åsido, till slut landar man. Förhoppningsvis. Och inser att det är väldigt skönt att inte jaga vidare. Man får låta de olika lockelserna svepa förbi som bilarna, när man står vid övergångsstället och väntar på grön gubbe. Låta dom passera bara, och försöka tänka att man är nöjd med vad man har. Det är sannerligen inte alltid så lätt att inse vad man har, och vara nöjd med det. Så lätt att tro att när jag bara gjort det där, skaffat det där, då, DÅ kommer lugnet att lägga sig. Då kommer jag att hitta harmonin och må sådär bra, hela tiden. Om jag bara köper det här plagget, då blir garderoben komplett och då kommer det att vara så där lekande lätt att kombinera ihop allting. Då.

Känns det igen?

Så lätt vi lurar oss. Så lätt vi fastnar i en ständig jakt på någonting bättre. Man får göra sig medveten om lockelsen, och aktivt kämpa för att stå emot. Och en sak kan vi tänka på. Att det är mycket sällan som någon undrar över varför man bär samma plagg två gånger i rad, eller fem, eller ens tio. Om det är plagg och en stil som passar oss, och om det inte är precis varenda dag. Eller? Kan det få vara varje dag till och med?

Min tonårige son har utvecklat en stil som han håller fast vid, varje dag. Svarta smala chinos, marinblå t-shirt (”för att helsvart är lite väl dystert”) och en marinblå hood när så behövs. Varje dag samma outfit. Som Steve Jobs i sina jeans och sin svarta polo, eller Mark Suckerberg i sin gråa t-shirt och jeans, eller Giorgio Armani i sin svarta högkvalitets-t-shirt och svarta byxor.  mark

Giorgio Armani

Eller som många andra designers, som skapat någon slags uniform åt sig själva.

marc-jacobs

Marc Jacobs – Matchy-matchy. Välkoordinerat, oavsett om det är mysigt och bekvämt, eller välskräddat.

tory-burch

Tory Burch – Bohemian Prep. Mönstrat, höghalsat och en modest kjollängd.

jason-wu

Jason Wu – Smart Style Meets Function. Mörka plagg, mixar nästan alltid svart och marin. Måste tipsa min son!

tommy-hilfiger

Tommy Hilfiger – Dapper Dude. Khakis, en button-downskjorta, blazer, och ibland en liten splash av färg.

diane-von-furstenberg

Diane von Furstenberg – Feminine Spirit. Brokigt mönstrade omlottklänningar, täckande strumpbyxor, höga klackar och massor av smycken.

carolina-herrera

Carolina Herrera – The Most Elegant Woman in the Room. Krispigt vita skjortor, kjolar (smala penn- eller helvida), eleganta örhängen, och möjligtvis ett skärp.

karl-lagerfeld

Karl Lagerfeld – The Emperor of Fashion. Solglasögon, vitt hår i svans, skjorta med hög krage, slipsnål med diamant, halvhandskar, oklanderlig kavaj, jeans, skärpspänne, cowboyboots med liten klack och spetsig tå. Förfärligt om du frågar mig, men Karl håller fast vid sin 80-talsstil och det blir ett värde i sig, på nåt underligt sätt.

tom-ford

Tom Ford – The Smooth Operator. Mörk kostym, vit skjorta öppen till naveln, vit bröstnäsduk. Ford sägs ha fått den vita skjortan att bli sexig. Nåja, värre har jag sett 🙂

michael-kors

Michael Kors – Casual Cool. En svart kavaj, svart t-shirt, mörka jeans, och bekväma skor. Enkelt och anspråkslöst, men samtidigt klassiskt och professionellt. Förlåtande klädsel för varje typ av kropp, enkel att anamma, och väldigt demokratisk.

Avundsvärt enkelt, på sätt och vis. (Läs mer hos popsugar)

Men om man känner sig själv som en lättuttråkad varelse så vet man att man inte skulle stå ut ens en vecka i samma outfit. Så man får välja don efter person. Så som alltid.

Färgernas signaler

Som en lättuttråkad varelse behöver man även variera sig när det gäller färg. Herregud, hur kan man tacka nej till färgernas fyrverkeri och magi? Så mycket som sätts igång inom oss bara vid åsynen av olika färger. Det är fantastiskt. Signalerna som vi sänder ut uppfattas dessutom väldigt likartat hos mottagarna. Som koder.

Här, en liten genomgång som jag hämtat från fashionmagazine.com. Jag tycker särskilt om hur de beskriver svart. Jag har tagit mig friheten att göra egna tillägg här och där för en mer komplett guide. Enjoy!

Svart: Är alla färger och ingen färg, på en gång. Med en sådan inbyggd existentiell paradox är det inte svårt att förstå att svart uppfattas som oemotståndligt och mystiskt. Iklädd svart omger du dig också med en air av effektivitet och no-noncence kompetens, med andra ord en perfekt färg på jobbet. Svart har också en förmåga att signalera både pondus och anspråkslös enkelhet. Svart är arrogant och blygsamt på en gång. Och elegant. Och sexigt. Och tidlöst. Inte undra på att svart är så populärt!

gra

Grått: Tidlöst, pålitligt, neutralt. Men addera gärna en liten splash av färg.

Brunt: Har fått ett oförtjänt dåligt rykte som en rätt trist färg, men ger egentligen en känsla av styrka och stabilitet.

Lila: Innehar den kortaste våglängden som är möjlig att uppfatta för mänskliga ögat. Uppmuntrar till kontemplation och meditation. Har använts flitigt av kungligheter genom historien, förmodligen för närheten till det andliga.

Blått: Den populäraste färgen. Lugnande och bra för stressade storstadsbor, har en samlande påverkan och sägs göra oss mer lojala. Kanhända därför som det blivit en populär uniformsfärg.

Grön: Färgen för pengar. Upplevs som balanserande. Det kan bero på det faktum att ögat inte behöver ställa om sig för att processa färgen.

Gul: Frigör serotonin och uppfattas därför som en optimistisk och glad färg. Inspirerar även till kreativa tankar.

orange

Orange: Ber inte om ursäkt för sig. Signalerar energi och ambition. Social och inbjudande.

Rött: Längsta våglängden i spektrat. Ett tecken på makt, kraft, men också arrogans och aggression. Används med försiktighet i jobbsammanhang. Men gärna desto mer privat, då attraktionskraften ökar.

Rosa: Har en mildrande inverkan. Används på en del fängelser där färgen får ner våldsamheten. Signalerar femininitet, närande egenskaper och romantik.

vit

Vit: En absorption av alla färger. Upplevs som att den ger en skyddande barriär. Signalerar renhet, hygien, men också anonymitet.

Dans

I övrigt kan jag berätta att jag börjat dansa balett! Japp! Känns spännande. Det är riktigt roligt, och ska visst vara en bra träning för ryggen, hållningen, och kroppen i övrigt. Jag ser fram emot hur man mår i kroppen framåt jul.

tumblr_mg0w0nnwzq1qat1vlo2_250

Dessutom har jag läst att dans, förutom att vara välgörande för kroppen, dessutom har en fenomenal inverkan på vår mentala hälsa! Jag citerar direkt från källan;

  • Reading – 35% reduced risk of dementia
  • Bicycling and swimming – 0% reduced risk of dementia
  • Doing crossword puzzles at least four days a week – 47% reduced risk of dementia
  • Playing golf – 0% reduced risk of dementia
  • Dancing frequently – 76% reduced risk of dementia!!!

Just saying!

Dags för oss som hör till ”discogenerationen” att börja förbereda oss för en bättre ålderdom. Fram med Earth, Wind & Fire, Gloria Gaynor, KC and the Sunshine Band, Bee Gees och släpp loss för allt vad tygen håller!

Trevlig och dansant helg!

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: