web analytics

Blog

Hållbarhet för hela slanten

15 november 2019,   By ,   0 Comments

Hållbarhet är på allas läppar nu. Det har du säkert märkt. H&M börjar t.ex. med kläduthyrning, köpsiten Zalando hjälper kunden att göra hållbara val, MQ tar ett nytt grepp om shopping för att möta kundens och hållbarhetens krav. Och fler kedjor och butiker lär följa efter.

DN kunde man den 20 oktober läsa en stor artikel om vilka utmaningar modeindustrin står inför.

”Vi har fyra gånger så mycket mer kläder i garderoben nu än på 1970-talet. Kläder har blivit så billigt. — Mode måste få existera, men vi måste minska dess klimatavtryck”, säger Charles Ross, som undervisar masterstudenter vid Royal Collage of Art i London och är rådgivare inom textilier åt det brittiska parlamentet. Han har också varit med och tagit fram rapporten Fixing fashion.

The Government must end the era of throwaway fashion. It should make fashion retailers take responsibility for the waste they create by introducing an Extended Producer Responsibility scheme for textiles and reward companies that take positive action to reduce waste.” / Utdrag ur Fixing fashion

”Hållbarhet är inte längre en trend, det är en norm” säger Louisa Smith, textilkonsult som föreläser och arbetar med att göra trendprognoser om modebranschen. ”Den största megatrenden just nu är att konsumenterna vill att företag ska vara ansvarsfulla. Konsumenter vill inte veta hur mycket vatten som sparats i processen eller hur många plastflaskor som återvunnits, de vill veta att varumärket är ärligt och trovärdigt. Varumärken som inte lever upp till detta får mycket dålig publicitet. Med sociala medier kan ett varumärke sänkas på sekunder”, säger hon.

Det är underbart och på tiden att frågan seglar upp på en mer ansvarlig nivå. Men det finns förstås mycket som också vi konsumenter kan göra.

Tycker du att det är svårt att veta hur du ska göra för att vara mer miljösmart och agera hållbart? I stort sett behöver du bara lägga tre saker på minnet;

 1. Ta hand om dina kläder, och använd det du redan har. Laga, lappa, sula, vädra istället för att tvätta, och sy om.
 2. Om du måste handla, köp då tidlösa plagg i hög kvalitet. Välj miljömärkt när det går.
 3. Tänk bort billig shopping, och bered dig istället på att handla mindre och betala mer, när du behöver shoppa.

Jag tror att en attitydändring vore bra inte bara för klimatets skull, utan också för vår egen skull. Den ständiga jakten på något nytt är en sysselsättning som aldrig kan sluta lyckligt. Rättare sagt den slutar aldrig, för den bygger på att vi aldrig blir nöjda. Istället borde vi börja med att noga tänka igenom och ifrågasätta våra köp och ställa oss följande frågor.

 • Behöver jag verkligen det här?
 • Tycker jag om plagget till 100%?
 • Är det min stil, min färg, passar det min kropp?
 • Är det användbart?
 • Måste jag köpa den med en gång, eller kan jag sova på saken?

Att inse att vi aldrig kommer att kunna köpa allt vi vill ha, är inte heller en helt oväsentlig insikt. Att pengarna inte räcker är förstås lätt att inse, men att också inse orimligheten i det hela är viktig. Det kommer alltid att finnas en större, väldigt mycket större hög av saker som aldrig kommer att vara möjlig att inhandla, än den hög vi faktiskt kommer att äga. Att vänja sig vid att man alltid måste göra ett urval och att lära sig att stå ut med att avstå, och att istället glädjas över det man faktiskt har, är inte bara en nyttig tanke, utan också så mycket mer livsbejakande. Inställningen går ju faktiskt att applicera på många av livets områden. Att öva lite på tacksamhet är ofta väldigt välgörande. Istället för ett skavande habegär som bygger på principen ett halvtomt glas, så sprider kanhända inställningen om ett halvfullt glas ett inre lugn och lite fridfullhet i blodomloppet. Det är skönt att få uppleva finessen med slow fashion.

Guide för hur du kan tänka klokt med din garderob. Lånad från slowfashion.nu

Att också börja tänka på hur vi använder våra garderober och att undersöka vad vi faktiskt redan har därinne, är ett sätt att behålla den där inre friden. Att förstå att våra plagg inte är engångsplagg utan istället användbara byggstenar i våra dagliga outfits, är ett steg i rätt riktning. Att upptäcka gamla glömda klenoder längst in i garderoben, eller att sätta ihop nya kombinationer kan vara oerhört uppiggande, roligt och tillfredställande. Många gånger döljer sig oväntade skatter därinne, om man försöker att se plaggen och accessoarerna med nya ögon. Tag hjälp av någon professionell, eller en god vän som har ögat, om det står still för dig. Jag har en tjänst som jag kallar mix & match, där du får hjälp med just det.

Att göra en garderobsgenomgång varje vår och höst då man rensar ut det som inte passar eller som är uttjänt, och på så sätt också få koll på vad som faktiskt finns därinne, är ett annat sätt att väcka liv i garderoben. På detta sätt använder vi förhoppningsvis det vi har fullt ut, och det om något är både klimatsmart, hållbart i längden och väldigt tillfredställande.

De gånger du verkligen behöver handla (när du väl står där i butiken, eller sitter framför datorskärmen) ställ dig då frågan hur väl plagget kommer att åldras med tiden. Kommer plagget att hänga med många år, kommer materialet uppföra sig som det ska, är det bra kvalitet? Dock är det inte alltid så lätt att avgöra vid onlineshopping. Men när du väl får hem plagget ta då för vana att undersöka vilken kvalitet det är på plagget, innan du bestämmer dig för att behålla det. Man kan säga som en tumregel att ett tjockare material är mer hållbart och oftast av högre kvalitet, än ett tunnare tyg. Gäller f.ö. när du köper skor också.

Allt annat än hållbart att köpa ylleplagg som får trista noppor.

En stickad tröja kan börja noppa nästan direkt om vi inte vet hur vi ska ta reda på kvaliteten. Tyvärr måste jag medge att det inte alla gånger är lätt att avgöra heller. Men det finns vissa parametrar att gå på när det gäller ull.

 • Har plagget långa ullfibrer? Ju längre fibrer ett ullplagg har desto bättre motstår det uppruggning, som i sin tur leder till noppor. Du kan testa i butiken att rugga upp ytan lite och se om det går att få loss ett fiber för att kunna avgöra längden.
 • Ett annat tips är att välja tätstickat framför lösstickat eftersom det tätstickade håller kvar fibrerna bättre än det lösstickade. Ett undantag är alpackaullen som har långa fibrer och därför även funkar fint vid lös stickning. Naturmaterial noppar också mindre än konstfiber i allmänhet. Man kan också oftast förlita sig på priset när det gäller ylletröjor. Kvalitet kostar. Men det lönar sig. Om och om igen.

Jag tror också att det där med att vi i första taget oftast tänker att vi ska köpa nytt varje gång vi behöver någonting, också kan vara värt att ompröva. Att känna köpskam är inget som hjälper. Men vi kan iallafall fråga oss några saker innan vi köper nytt …

 • Går det att hyra festklänningen istället?
 • Går det att hitta jackan second hand?
 • Kan jag låna slalombyxorna av en vän för fjällenresan, istället för att köpa nytt för de få tillfällena om året som det handlar om? Osv…

Klänning från nelly.com. Men kanske går det att hyra festklänningen istället?

Bra är också att tänka igenom om plagget kan återvinnas, om det kan säljas vidare? Var är produkten gjord, hur lång är transportsträckan? Närtillverkat är naturligtvis det bästa, men inte alltid möjligt.

Att förändra tankebanor är förstås obekvämt, och det kommer att ta sin tid. Men vi måste framhärda att ”många bäckar små” alltid är någonting. Och ingen förväntas göra allting rätt, men alla kan iallafall göra någonting rätt. 

I ett tidigare inlägg kan du hitta mer tips och råd:

Inget att sätta på sig

Under den här mörka perioden som vi gått in i nu, är mitt tips att bära färg, förutom att tända ett ljus i mörkret. Ha en härlig och färgstark helg! ??


VÄLKOMMEN TILL 50+MODE!

I mitt yrke som personlig stylist hjälper jag alla, oavsett kropp, ålder och kön att hitta sin stil, sina färger, och att bli sin egen stylist.
50+Mode är en blogg för alla nyfikna, men vänder sig främst till kvinnliga 50+are som är intresserade av mode. Stiltips och garderobstips varvas med reflektioner över sådant som vi som har varit med ett tag, ställs inför. Finns det några stilförebilder för oss? Kan vi lära oss något av dom? Hur ska vi förhålla oss till rynkor? Till grått hår? Hur klär man sig för att uthärda klimakteriets vallningar, och den åldrade kroppens förändringar? Hur handskas man med färger när man blir allt blekare? Och hur hanterar man sin eviga kärlek till svart…?

 

Marie Tostar-Lindner, personlig stylist, 50+bloggare

PRENUMERERA

Ja tack! Jag vill gärna prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

TRANSLATION – Yes please!
POPULÄRA INLÄGG & SIDOR
KATEGORIER
TIDIGARE INLÄGG
Följ 50+Mode på Instagram
Följ Tellclothes på Instagram
LinkedIn-profil
FÖLJ 50+MODE:
Follow on Bloglovin
Blogglista.se
%d bloggare gillar detta: