web analytics
10653605_369163016582094_9039878649950574294_n

Handla billigt eller dyrt, det är frågan.
Kläder från H&M och Louis Vuitton.

louis vuitton

 

I ena stunden rapporteras det om hur dåligt klädhandeln går, i andra stunden berättas det att den gått upp på sistone. Nu sägs det att klädhandeln gått ner igen.
Hur det än ligger till med den saken så är det aldrig fel att handla smart, att lägga pengar på det som lönar sig, och ta det lätt med resten.

HANDLA BILLIGT – Vad kan man shoppa i budgetkedjornas butiker?

 • Trikåtoppar, med fördel. Sällan lönar det sig att lägga dyra pengar på en t-shirt från ett dyrt märke jämfört med en t-shirt från t.ex. Gina Tricot, har jag erfarit. Helst ska de vara tillverkade i ren bomull, inte billig viskos som noppar sig efter bara några tvättar. Det kan ev. få vara lite elastan i (bara ett par %), men för mycket elastan förstärker dessvärre valkar, och andra mindre smickrande bulor och bucklor, som den medelålders kroppen har.
 • Överhuvudtaget är billiga plagg i mörka färger att föredra framför ljusa färger. Mörka färger lurar ögat bättre.
 • Festklänningar, och då särskilt de hellånga, de tenderar att vara engångsklänningar. Det finns ingen anledning att lägga ut en förmögenhet på en klänning man använder en eller högst ett par gånger, inom de närmsta åren (innan man vuxit ur den, eller den har blivit omodern). Såvida man inte är en röda-mattan-celebritet, eller annan person som rör sig i kretsar där festtillfällena dyker upp med jämna mellanrum. Då är ju saken en annan. Men även då vill man ju å andra sidan, inte dyka upp 2 gånger med samma klänning, hur dyr den än är… Billigt köp behöver inte se billigt ut. Tips är att bära kvalitetsaccessoarer till!
 • Trendiga plagg, och då särskilt trendiga toppar som har en kort livslängd, innan de känns hopplöst omoderna.
 • Sjalar, och särskilt tunna sommarsjalar. De är alltid kul och lätta att köpa, och spic’ar upp en outfit omedelbart. De kan också gå in och ut ur garderoben utan alltför mycket mankelemang. Inget fel med dyrare sjalar, men sällan får man tillräcklig valuta för pengarna. Utom när det handlar om fina cashmirsjalar och sidensjalar. Då rekommenderar jag istället riktigt hög kvalitet, och en klassisk färg. Sådana kvalitetssjalar kan räcka en hel livstid.
 • Trendiga statementsmycken. Var bara noga med finishen, så att de inte ser direkt billiga ut. För ett antal år sedan t.ex. köpte jag ett vackert halsband på Zara. Tror jag gav 299:- för det. Jag bar det på en fest i Wien, och fick många komplimanger för det. Detta ledde så småningom till att just ett sådant ofta sitter runt halsen på en viss operasångerska på Wiener Staatsoper, både privat och proffessionellt. Min svägerska som är god vän till operasångerskan, köpte nämligen halsbandet till henne efter att ha sett det på mig. Vackert är inte alltid lika med dyrt.
halsband

Mitt halsbandsfynd från Zara, som köptes för flera år sedan och fortfarande funkar, och också är en viss operasångerskas favoritsmycke.

 • Nylonstrumpor. Dyra märken är förstås bra, men inte nödvändigt. När maskan gått på ett par lyxstrumpor så är det en betydligt större katastrof, än när man måste kassera ett par billiga nylonstrumpor från budgetkedjan. Nyligen hittade jag dessutom ett par strumpbyxor på Lindex som utlovar maskfri användning! Vet inte än hur väl det stämmer dock.

 

HANDLA DYRTVad bör jag satsa på, dvs. vilka plagg el. accessoarer måste få kosta?

 • Ytterplagg, dvs. kappor och jackor, utom möjligtvis sommarjackor.
hm-kappa

Ytterplagg rekommenderas att köpa av hög kvalitet. Utom i undantagsfall då priset är oemotståndligt och kappan känns helt rätt, åtminstone för en kortare tid, som den här höstens absolut billigaste kappa från H&M, för det ofattbara priset 299:-! Japp, jag kunde inte motstå den.

 • Klassiska plagg i tidlösa snitt, som pennkjol, klassisk kostym, den lilla svarta, trenchcoat o.s.v. Högkvalitativa klassiker hänger med i åratal. Total kostnad dividerad med antalet användningstillfällen blir i längden ett billigt köp. Miljövänligt val dessutom!
 • Skor och stövlar. Det finns all anledning att att köpa kvalitetsskor. De är snällare mot fötterna, de är uppbyggda, har bättre ergonomi, är tillverkade i bättre skinn, håller längre, lönar sig att klacka om, laga osv.
 • Väskor i skinn. Hållbarare, snyggare, med en högkvalitativ finish som vinner i längden.
 • Byxor. (Utom jeans som jag personligen tycker är bortslängda pengar att köpa dyrt. Det sägs att man bara betalar för designen, för märket, och inte för materialet/kvaliteten.)
 • Stickade tröjor, och främst i ull. Hög kvalitet = längre fibrer som gör att tröjorna noppar sig mindre, håller längre, behåller formen bättre efter tvätt, ger en större chans att man är relativt ensam om dem. Tips! Välj en tidlös modell.
 • Skinnplagg. Har du inte råd med kvalitetsskinn, köp då hellre fuskskinn/skinnimitation. De görs riktigt fina kopior idag, som dessutom är betydligt lättare att hålla rena än äkta skinn.
 • Bh:s. Bättre passform, skönare, håller längre.
 • Handskar. (Å andra sidan blir man rejält sur när man tappar bort den ena 🙁 )
 • Skärp. Utmärkt att vänta ut att fynda på rea!
 • Armbandsur. Förutom ”skoj-ur” som kan vara kul att variera med ibland.

Annat smart tips, som är plånboksvänligt i längden om man köper av hög kvalitet, är multifunktionella kläder som går att ”klä upp” och ”klä ner” i ett enda trollslag. En mörk, enkel shiftklänning t.ex. kan fungera som jobbklänning, eller festklänning, beroende på valet av skor, smycken osv.

 

save money

Sen var det det här med att hålla huvudet kallt också! 🙂

Categories:

Comments are closed

%d bloggare gillar detta: